10
kol
2022
Vijesti plus

Glazba Frane Đurovića za Čudesnu šumu premijerno u petak na Lovrjencu

čudesna šuma

Foto: Marko Ercegović/DLJI

share

73. Dubrovačke ljetne igre donose glazbeno-scensko djelo za najmlađe, adaptaciju Čudesne šume Sunčane Škrinjarić. Premijera Čudesne šume očekuje se u petak, 12. kolovoza, na jednoj od najpoznatijih lokacija našeg najvećeg i najstarijeg festivala, Lovrjencu.

Čudesna šuma Sunčane Škrinjarić jedan je od onih romana koji su obilježili cijelu jednu generaciju, a tematskom aktualnošću on to nastavlja činiti i dalje. Sam roman prvi put je objavljen 1985. godine pod nazivom Slikar u šumi, a već godinu dana kasnije snimljen je prvi hrvatski dugometražni crtani film koji dobiva sadašnji naslov te se smatra jednim od najpopularnijih crtanih filmova na području bivše Jugoslavije. Autorica koja gotovo u svim svojim djelima, isprepliće realno i fantastično te to čini i u ovom romanu, dajući radnji okvir kojeg bi lako mogli smjestiti u suvremenu svakodnevicu.

Mnoštvo je paralelnih scena, akcije, dinamike u adaptaciji.

U scenskoj adaptaciji redateljica Lea Anastazija Fleger će se u mnogome oslanjati na scensku glazbu, songove, kao i korske momente, koji ostaju zalogom romana, ali i njegove filmske adaptacije te koji će dodatno dinamizirati radnju i potencirati fantastično unutar realnog. Glazba će postati glavni partner- suigrač glumcima kroz predstavu. Glazbu je za ovu glazbeno-scensku priču napisao rođeni Dubrovčanin, skladatelj Frano Đurović.

Nastavak je to plodnog kazališnog rada ovog autora kojemu čiji doista bogat opus obuhvaća sve forme i sastave. Uz različite skladateljske forme i klasične sastave, napisao je i glazbu za više od 40 dramskih predstava te za brojne reklame i televizijske emisije. Drži ga se skladateljem s najvećim opusom umjetničke elektroničke glazbe među svojim hrvatskim kolegama.

Čudesna šuma nastavak je već započetih projekata DLJI okrenutih najmlađoj publici. Jedna od uspješnica svakako je Mali Princ kojega je uglazbio Ivan Josip Skender te je gostovao i u zagrebačkom ZKL-u. Taj je program ujedno i jedi(nstve)na prilika da na ovogodišnjem izdanju festivala čujemo novu glazbu hrvatskih autora, budući da je u glazbenome programu nema. Podsjetimo, program posvećen hrvatskoj glazbi, autorima 20. stoljeća, iznio je Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Ivana Huta, uz posvetu Pavlu Dešpalju.

Ciljana publika su djeca, oni će imati priliku sudjelovati u ovoj predivnoj kazališnoj pustolovini na čarobnom Lovrjencu.

Moglo bi Vas zanimati