26
stu
2022
Daj 5

Odabir pet najboljih pjesama tjedna

Daj 5: Boris Štok, Rakete, Phaneron & drugi

Kolaž slika bendova i imena iz rubrike najboljih singlova tjedna

Daj 5

share

Daj 5 je uvijek teško izabrati kada je previše izbora, kada je ponuda bogata. Nekako kao i s Crnim petkom ili adventskim mjesecom kada smo stimulirani spektrom slatkih podražaja koji će nas barem na tren, barem na tri-četiri minute izvući iz kolotečine i, možda, a nadamo se da je više od vjerojatnosti, uljepšati svakodnevicu. Nije li i to poanta glazbe?

Prvi tjedan neobičnog nogometnog ludila iznjedrio je nove navijačke himne, kako afirmativne, tako i poneku kritički nastrojenu. Božićni soundtrack također je u pripremi, no standardih komada o ljubavima i tulumima iz pera domaćih autora ni ovog tjedna nije nedostajalo. 

Pa krenimo… 5, 4, 3, 2, 1… Daj!

Alejuandro Buendija feat. Quatarinci – “Sve ću dat”
Izabrala: Maja Trstenjak

Nakon slavljeničkog dueta s Mišom Kovačem, iznimno uspješne himne Hajduka, Alejuando Buendija predstavio je novu navijačku himnu, no u nešto drugačijem, kritički nastrojenom tonu. Uvijek britak na jeziku, uz gitarsku distroziju koja dodatno naglašava bizarnost i kontradiktornost ovogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva, Alejuandro prikazuje euforičnu navijačku realnost u izvrsnom sarkastičnom tonu. Sve za nove pobjede i vatrene.

Phaneron – “Gdje si”
Izabrao: Igor Jurilj

Nazvati nekoga bendom s margine moglo bi prvoloptaški zvučati degradirajuće, ali margina podrazumijeva nešto izvan vidokruga, nešto rubno i često ispod radara. Gotovo ispod dosega. Slučaj: Phaneron upravo je takav. Bend se nakon gotovo deset godina na sceni, odnosno nakon debija Ploča vraća tri godine od formalnog predstavljanja svijetu, Bogu i narodu sa Sfingom. Bend čine Stefan Nožica (vokal), Nikola Lugović (bass), Hrvoje Ćurlin (gitara) i David Lipovac
(bubnjevi).

Zvuk benda benda koji ujedinjuje Stefana Nožicu (vokal), Nikolu Lugovića (bas), Hrvoja Ćurlina (gitara) i Davida Lipovca (bubnjevi), iako to bend formulira drukčije, ne odstupa od svog postavljenog fuzijskog stila od gitarskih žanrova rocka s kraja prošlog milenija. Tako ćete na “Gdje si”, kao i ostatku nostalgičnog i progresivnog albuma primijetiti začine iz kuhinje Temple Doga, Jane’s Addiction i Soundguardena. Nožica tako odaje počast moćnim muškim vokalima grungea, a zbog njegove boje glasa i bendovskog senzibiliteta doista bih ih volio čuti u suradnji s Chrisom Ianom (Kristijan Štrbac iz Malady Lane i Killed A Fox).

Boris Štok – “Još jednom”
Izabrala: Maja Trstenjak

Ljubav u jesenskoj melankoliji dočarava Boris Štok u novoj pjesmi “Još jednom”. Pjesma je atmosferična balada u kojoj je posebna pažnja dana instrumentalnim detaljima koji suptilno naglašavaju emociju koja će se zasigurno svidjeti svim dosadašnjim obožavateljicama lika i djela Borisa Štoka.

Rakete – “Bojim se”
Izabrao: Igor Jurilj

Razapnite me slobodno! Bacajte trule paradajze i pokvarena jaja jer si i sam to činim u mislima nakon otkrivenja Raketa tek ovaj tjedan! Oni koji znaju mogu se snobistički naslađivati, a oni koji će tek nakon Daj 5 otkriti Rakete koje su ovih dana izbacile singl “Bojim se” neka se slobodno ostave komentar bendu pod spot ili nama na socialsima jer – znamo taj osjećaj. Rakete su, nota bene, side project Ivane Starčević (Mayales) i Vlade Mirčete (Mayales, Beti) koji sporadično doslovce počaste ovakvim glazbenim karamelama s malo soli i tripa.

Kao ljubitelja Mayalesa ovo me daleko više oduševilo negoli i istaknuti bend, a razlog su upravo psihodelične distorzije basa i električnih gitara, nevjerojatni reverbi, delayji i pedale koje će vas kao meditacije Sama Harrisa jako, jako brzo izmjestiti iz pretjerano stimulativne stvarnosti što odvraća. No od odvraćanja sprečava i procesirani vokal pjevačice koji ovdje više služi u formi efekta i instrumenta, negoli ikakve melodične naracije. Rakete ne mogu ne usporediti s Pridjevima i nemanjom, ali s prozračnijom i optimističnijom produkcijom. Animator Dalibor Barić ponovno je odradio maestralan posao u filmiću estetike modernizma u hrvatskom filmu, vraćajući nas tako u zlatno doba ove umjetnosti.

Znate kad postanete smor nekome od frendova kad otkrijete nešto uzbudljivo, pa želite i njima taj isti ojećaj? E, pa ovo je jedna od tih stvari, a rekla bi kraljica Britney – gimme more! Što god da Rakete mislile o svom projektu, neka počnu misliti intenzivnije i serviraju nam album! Hvala, i moj brat Niko također!

Izgubljeni vikend feat. John iz M.O.R.T.-a – “Nemam, ne mogu i neću”
Izabrala: Maja Trstenjak

Kako reći ne? Ponekad je jako teško pitanje, a svoj blues u rokerskoj maniri podijelio je s publikom Izgubljeni vikend koji je u novoj pjesmu ugostio Johna iz grupe M.O.R.T. Priču o ljudskom smoru koji uništava tulum autorski potpisuje Josip Radić dok je za miks i master pjesme zadužen Jere Šešelja. Kompaktnost pjesme odzvanja u njenoj težini uz ironičnu dozu emocije koja izaziva jednaku dozu empatije. Zarazna na prvu, prilično moćna i upečatljiva.

Moglo bi Vas zanimati