19
stu
2022
Daj 5

Odabir pet najboljih pjesama tjedna

Daj 5: Shin, Ministranti, Filip Pavić & drugi

Kolaž pet glazbenika i bendova u rubrici Daj 5: Filip Pavić, Ministranti, Shin, Detour, Marko Kutlić

Daj 5

share

Daj 5 lagano klizi prema kraju godine i revno prikuplja poslastice iz vrta glazbene produkcije. Jesenskih je plodova sve više, a dolaze u najšarenijim oblicima, bojama, okusima i žanrovima. Ovaj tjedan opet imamo varivo od različitih žanrova: jazz, punk, rock i pop. Nema odmora za muzikofile, pa sam posao odradio za vas i isfiltrirao najzanimljivija izdanja prije tjedna Crnog petka!

Filip Pavić feat. Matija Dedić – “Fifth of May”

Mladi gitarist Filip Pavić posljednjih godina je nezaustavljiva sila u svijetu jazza; od autorskih do bendovskih projekata, Filip meandrira scenom s nevjerojatnom lakoćom na svojoj prepoznatljivoj i potpisnoj opojnoj gitari. U najnovijem singlu “Fifth of May” (odmah će vam zazvoniti povijesna bitka Cinco de Mayo i pobjeda Meksikanaca nad Francuzima) skinutom s drugog studijskog albuma Labyrinth Song Pavić servira i jedini duet na albumu i to s jednim od naših najpopularnijih klavirista – Matijom Dedićem, a i jedina pjesma s albuma izvedena na klasičnoj gitari. Prozračna gitarsko-klavirska balada je mekani i milozvučni glazbeni ekvivalent kolaču ekler s kojim ćete se htjeti počastiti u sumorno kratke i tamne dane studenog…

Shin – “Hell Is Not That Cold”

Ne, ovo nije projekt Shina iz 30Zone, nego domaći hardcore punkeri Shin koji su na pragu desetog rođendana. Predvođen pjevačicom Teom Čondrić, Shin su pod Geenger Recordsom upravo izbacili svoj treći studijski album stiliziranog naslova III. Na albumu punom melodijskih linija iz metala Tea i momci (Damir Sokač Sole – gitara, Filip ‘Fićo’ Kralj – gitara, Ivan Đukić ‘Šuker’ – bas, Josip Vladić– bubanj) Shin neumoljivo i progresivno dere po suvremenom nihilizmu i defetizmu u vremenu rastočene istine, izgubljenih vrijednosti i međusobnog nepovjerenja.

Na temeljima iskustva kroz desetljeće rada, album III je Shinovo do sada najzrelije ostvarenje kojim će sve pristalice vrištećih vokala, oštrih bas linija i frenetičnih melodija gitare doći na svoje. Još glasniji, dinamičnijii energičniji, s brzim ritmovima i odličnom usklađenošću i dalje eksperimentiraju s vlastitim zvukom i preispituju granice svoje glazbe, ali dalje zadržavajući prepoznatljive elemenata s posljednjih izdanja.

Ministranti – “Indija”

Iako naveliko i naširoko Ministrante predstavljaju kao mesijanske figure hrvatskoga rocka koji kao da nije postojao do pojave ovog benda ranije 2022., Ministranti imaju nepobitno izvrstan prvijenac Rock je mrtav s kojeg nam se sada obraćaju u rockerskoj throwback baladi “Indija“. Pjesma zvuči kao izvučena iz naftalina distorzijskog rocka s kraja 2000-ih, a čist vokal Roberta Šuše (ovdje doista na tragu boje i teksture Borisa Štoka) divno je komplementiran nemirnoj gitari Dražena Baljka kao soundtracku svijeta ranjena, izgubljena i poražena čovjeka o kojem Šuša pjeva. Garantirano pamćenje i vokaliziranje uz refren “Indije” kao jedne od mirnijih pjesama zapaženog prvijenca. Sada da je samo iz studija na pozornicu prenijeti srčanost i emociju, što bend ipak nije uspio nedavnim predstavljanjem publici na zadnjoj Brijačnici.

Marko Kutlić – “Poleti ptico”

Marko Kutlić svojim novim pop singlom “Poleti ptico” nastavlja let uspješnih radiofoničnih izdanja koje pronosi prije svega njegov zreli vokal, također na tragu Borisa Štoka (kojem se nakon današnjeg izdanja Daj 5 zasigurno štuca). Kutlić je sam skladao glazbu za ovu pjesmu, dok glatki tekst potpisuje Aleksandar Čubrilo kao najveći kuriozitet ove priče: Čubrilo je, kako piše policijska akademija, “glavni policijski inspektor s 25 godina rada u Ministarstvu unutarnjih poslova, […] a već nekoliko godina surađuje i s poznatim imenima hrvatske glazbene scene, za koje piše tekstove te ih iza sebe ima već tridesetak. Jedna od najplodnijih suradnja upravo je s Markom Kutlićem, za kojeg je napisao i hitove kao što su ‘Srce se spasilo’, ‘Usne tvoje’, ‘U zagrljaju spašeni’.”

Detour – “Karavan”

Budimo realni, rekao bi Kazo, svi smo sretni kada vidimo da Detour servira novu glazbu, poznati po svojim sanjivim, razrađenim melodijama i šećernim vokalima kao što su bile Ivana Babić, Maja Posavec, Ines Tričković i Gina Damjanović, a sada iz glasnica Laure John. Pjevačica dosljedno nastavlja estetiku prijašnjih vokalistica benda, kao što to uspijeva i Tonči Huljić s pjevačicama Magazina. Detour na “Karavanu” produkcijom oslonjenom na sintisajzere neodoljivo odjekuje obrascima iz Weekndova “Save Your Tears” s Arianom Grande, odnosno elementima Depeche Modea i čak Whama, zbog čega je pjesma i radijski prikladna za što veću prijemčivost kod publike. Nimalo originalno, ali – lijepo.

Moglo bi Vas zanimati