06
svi
2022
Daj 5

Daj 5: Chui, Filip Dizdar & drugi

Daj 5, chui, ape revolution bell, filip dizdar

Daj 5

share

Daj 5 za peti mjesec! Svibanj nam je stigao, stabilizirale su se vremenske prilike i napokon možemo reći da smo u proljeću, a pogotovo kada se radi o glazbenim aktivnostima. Ljubitelji koncerata imaju izbora diljem zemlje otići na pregršt žanrovski šarolikih koncerata, festivali su napokon doživjeli svoje uskrsnuće i prema njima idemo sve brže kako se ljeto bliži. Koncerte i festivale najavljuje i proljeće autorskih izdanja: domaći i regionalni glazbenici ili rade punom parom na novim djelima ili su ih tijekom pandemije čuvali, da bi ih sada podijelili s nama. Novi albumi najavljeni novim singlovima. Kao i uvijek, za vas smo protekli tjedan preslušavali što se kuhalo u domaćoj kuhinji i odabrali smo vam ovotdjeni menu imena – Daj 5!

Ludi, Kickass – “Dva revolvera”

Ludi već neko vrijeme nije oglasio, a kad se sad publici obratio, njegov beat buja, a za njega je zaslužan mladi zagrebački producent Kickass. Očigledno je na repera, kao i na njegovog suradnika producenta utjecao velebni New York u kojem Ludi živi i stvara. Na “Dva revolvera” taksativno se igra motivima svoje svakodnevice dok prilično fatalistički i defetistički gleda na društvo. Nama se singl posebno dopao zbog prizvuka East Coast rapa s početka milenija, što izbacivanjem rima što samom glatkom produkcijom.  Reper za tekst kaže:
Svijet je u kaosu. Vode se ratovi. Brat ide na brata, a prijateljstva pucaju čim su u pitanju novac i moć. Iskrivila se slika dobra i zla. Danas je nažalost trend ići krivim putem! Ovo su najgora vremena za neke nove klince i njihove roditelje. Iskreno im se divim! Širite pozitivu, pomozite nekom ako ste u mogućnosti i čuvajte prave prijatelje. Malo ih je!”
Njegovu priču s ovog singla na svoj će nadolazeći album uvrstiti Kickass u izadnju Menarta.

Ape Revolution Bell – “Smile”

Dubrovački rockeri Ape Revolution Bell u petoj brzini jure sa singlovima prema albumu prvijencu produciranom preko bare, gdje zapravo svojim anglofonim izdanjima i pokušavaju stići. Nakon debitantskog “The Ape“, ovog se puta obraćaju sa “Smileom” gdje se momcima pridružuje američka pjevačica Kim Lovering koja je pjevala s BB Kingom, Alom Greenom, Spencerom Davisom i Tobyjem Keithom. Njezini se vokali odlično sinkroniziraju s čvrstim baritonom Srđana Petrica u himničnoj rokačini o dualnosti potrebe za pozitivom u nimalo pozitivnom društvenom okruženju.

Nakon godina u bendovima Gruhak i Feredon okupljaju se 2019. u postavi koju danas čine Srđan Petric (vokal), Ivan Jakić (gitara), Roberto Di Liddo (bas) i Ivica Glunčić (bubnjevi) te započinju novo poglavlje, kao Ape Revolution Bell.

U trenucima kreiranja potpuno novih pjesama, njihove snimke pronalaze svoj put do cijenjenog američkog glazbenika i producenta Bobbyja Crofta (The Derek Trucks Band, Gregg Allman), koji ih tijekom 2021. godine poziva u svoj studio Casa Croftorius na Floridi, kako bi zajedničkim snagama snimili njihov debitantski album.

Pjesmu prati i old skul spot sniman u staroj dubrovačkoj tvornici, a neodoljivo podsjeća na estetiku nu metala također s početka milenija. Ima nešto u tom prijelazu tisućljeća što nas prati poput jeke u budućnosti…

Chui – “First Of All…”

Chui je jedan od onih uzbudljivih pokretača scene koji se ne može olako opisati jer školovani i vrsni glazbenici skloni improvizacijama, zvučnim rapsodijama i istraživanju vlastitih dosega može dovesti samo do opojne fuzije koja ne smije u ladicu. Čim se u skladbi netko posluži saksofonom, zna da će odnijeti svu slavu kao najseksi instrument, a upravo su pulsirajuće i melankolične dionice Vojkana Jocića (koji je odsvirao i udaraljke) najupečatljiviji element eksplozivne i titrave pjesme. Njome Chui najavljuje jubilarni deseti ročkas, ali još važnije od toga, svoj šesti po redu studijski album.

Nadolazeći album Zagreb – Berlin nastao je kao kombinacija novih skladbi za sam bend i glazbeni doprinost dokumentarnom filmu Berlin simfonija velegrada redatelja Waltera Ruttmanna iz 1927. godine. Na zagrebačkom će Tuškancu bend 3. lipnja predstaviti svoj soundtrack za ovaj stari njemački film i time započeti novu turneju s novim djelima. Nastup će otvoriti Berlinale Specijal u organizaciji Goethe instituta i Hrvatskog filmskog saveza. Ono što je okusnim pupoljcima Werther’s Original, to je uhu Chui!

Filip Dizdar – “Glasine”

Pjevač i mlađi brat Natali Dizdar ponovno je glazbeno aktivan, a njegov glazbeni doprinos ovoga puta kombinira znanja i ideje prikupljene na Akademiji dramskih umjetnosti. Na “Glasinama” se potpisuje kao autor pjesme, aranžer, redatelj i montažer spota, što će reći da je doista vizija njegovog rada. U spotu Filip kombinira statične neoklasicističke slike animirane tehnikom deep fakea, odnosno pokretanja statične slike uz pomoć umjetne inteligencije.

Tehniku je u regiji prvi predstavio novosadski duo Abrahadabra (Nikola i Vanja Živković), a Dizdar ju je na sličan primijenio na plejadu likova iz povijesti umjetnosti koji usklađeno miču usta prema njegovom vokalu. Spot je kao takav zanimljiv jer je kao vizualni podsjetnik na tradiciju u potpunom kontrastu sa suvremenim, urbanim zvukom u plesnoj pjesmi koja govori o razvoju ljubavi iz domene tajne do prakse.

Nikolina Tomljanović feat. Crooks & Straits – “Želim poći bilo gdje”

Nekadašnja članica riječke ženske četvorke ENI, Nikolina Tomljanović, svoj je novi izričaj pronašla u veselim skladbama domaćeg country benda Crooks & Straights. Pjesma “Želim poći bilo gdje” govori o onoj predivnoj gladi za putem, novitetima, uzbuđenjem i otkrivanjem svijeta, a nalazi se na aktualnom albumu pjevačice. Međutim, upravo zahvaljujući njemu pridružuje se četvorici riječkih kauboja kao punopravna članica benda. Veselo, neočekivano i prpošno!

Moglo bi Vas zanimati