12
kol
2022
Daj 5

Daj 5: Grč, Gabi Novak, Doringo & drugi

daj 5, grc, doringo, gabi novak

Daj 5

share

Daj 5 je ovaj tjedan vrlo lijepi žanrovski džuveč ili grčka hrvatska salata žanrova. Okrećemo akustiku, balade, krvavi rock i folka na ovotjednim glazbenim gradelama. Bez previše piskaranja, filozofije i smaranja, evo ovotjednog odabira najzanimljivijih singlova na domaćem glazbenom meniju.

Grč  – “Još ima krvi”

Peti par koji predstavlja antologiju Riječki novi val šokantni su rockeri Grč – riječka alter-rock grupa osnovana na Dan Republike 1982. godine. Prvu postavu su činili Igor Modrić (bas), Marijan Barać (bubnjevi), Zoran Klasić (gitara) i Zoran Štajduhar Zoff (vokal) koji je bio i ostao jedina konstanta benda do današnjih dana. Na A strani kasete prvijenca Grča “Sloboda narodu” objavljenog 1987. godine, pjesma je ‘Još ima krvi’ čiju glazbu i tekst zajednički potpisuje bend.

Grčevi provokativni tekstovi i šokantni scenski nastupi osigurali su im kultni status ne samo na domaćoj glazbenoj sceni već i na području cijele bivše države. Performansi su im bili mračni i (doslovce) krvavi jer su redovito koristili životinjsku krv i organe, a jedan od najupečatljivijih rekvizita bila je teleća glava koju su kasapili motornom pilom ili sjekirom.

Još uvijek aktivan Grč stvara i djeluje beskompromisno, predvođeni jedinstvenim Zoffom i uz devizu: „Ako želiš i vjeruješ u to što radiš i ustraješ, dolaze i rezultati.” Doduše, prestali su s mesarenjem. Na trostrukoj Antologiji riječkog novog vala čak je sedamdeset snimaka nastalih od bendova u Rijeci između 1977. i 1990. godine. Osim Parafa, Termita i mnogih drugih začinjavaca punka, tu su i Laufer, Denis i Denis te Cacadou Look. Cijelu kompilaciju preslušajte OVDJE.

Doringo – “Lovci na zalaske Sunca”

Čini se da Doringo ima pretplatu na Daj 5 svakim objavljenim singlom. Nije preko veze, ali nije ni bez veze. Suveniri s one strane mašte svestranog kreativca Dinka Doringa najbolje se “prodaju” kroz projekt benda Doringo vječito razbijene forme, hipnotičnih karaktera i treperave strukture. Vječiti tradicijski temelji proneseni violinom, flautom i udaraljkama na koje se slažu gitare samog frontmena naprosto očaravaju kao skladbe prigodne doista za svako doba dana, posebice svježa i reska ljetna jutra s kakvima se najviše slaže najnoviji singl bajkovitog naslova – “Lovci na zalaske Sunca”

 

Alen Slavica i Gabi Novak – “Karlovačke kiše”

Grad s četiri rijeke čest je domaćin magle, melankolije i stanica kišnih oblaka, a razloga za to pedeset je tisuća. Neke od njih opjevali su karlovački pjevač Alen Slavica i jedna od istinskih diva hrvatske glazbe, jazz pjevačica Gabi Novak. U gitarskoj baladi dva se vokala kontrastiraju svojim teksturama dok im stihovi klize melodijom koja najavljuje jesen iza ugla.

Evo malo dobrog, staroškolskog repa koji nam ispire uha od jednolične trap infekcije. Daj 5 se voli vratiti u rane 2000-e kada je hip-hop bio na svom vrhuncu u Hrvatskoj, a nova će nas suradnja bespogovorno uspješno vratiti zvukom i stilom dvadesetak godina u prošlost. Lirski je vrlo aktualan i vezan za ovo doba. “Mentalitet 21” govori o svim anomalijama i apatijama mentaliteta

Nakon nedavno objavljenog albuma Zbirka zadataka i njegovih šest singlova, na red je došao i sedmi. Pjesma “Mentalitet ’21” nastala je u srpnju 2021. godine, a opisuje današnje stanje 21. stoljeća iz Neshove perspektive. Miks pjesme odradio je mladi zagrebački producent Kickass, master je odradio Sirko iz 136 records, a iza kamere su Peta i Brucimirius. Kadrovi spota snimljeni su u Karlovcu, Dugoj Resi i Zagrebu, a vokali su snimani u Tonstudio Leipzig u Leipzigu gdje je Nesh u to vrijeme radio.

Maximum Mana – “Suck and Release”

Za Nenada Gajića, Domagoja Šimeka i Arijana Škapura dobro znamo iz drugih formacija i projekata, ali sada združuju snage u trojcu Maximum Mana, a predstavljaju se kroz akustični live session iz Vintage Industriala. U trodijelnom setu trojka obrađuje She Loves Pablo, odnosno Šimeka i Škapura iz druge varijante, a sebe otkriva kroz “Suck and Release” koja odzvanja stoner i desert rockom kakvog mogu zamisliti kod ranijih Queens of the Stone Age (ili kod Foo Fightersa).

Nota bene, Arijan Škapur (ex Como Bluff) već je surađivao s Domagojem Šimekom, dok je potonji zajedno u She Loves Pablo s Nenadom Gajićem. Isprepleteni u svojim bendovima, napokon su objedinili snage u novom projektu.Nadam se da ovaj session nije jednokratan bljesak ujedinjenih rock snaga, nego nagovještaj ozbiljnog projekta kojem bih rado otvorio srce i uho.

 

Poslušaj ljetnu playlistu svih singlova u Daj 5:

Moglo bi Vas zanimati