05
kol
2022
Daj 5

Daj 5: Podočnjaci, Alka, Nika i drugi

daj 5, medea, nika, alka, podocnjaci,

Daj 5

share

Daj 5 jer smo već na polovici ljeta! Evo nas i u kolovozu. Gdje se nalaziš trenutno? Ekipa portala Glazba.hr raštrkala se duž cijele Lijepe naše; od Šibenika gdje između Martinske i spektakla na Tvrđavi pijuckamo orošene gemište, jedemo grafite s gradela na Braču, špricamo se parfemima od tartufa i furamo svoj film u Motovunu… Ljeto je pakleno, ali uvijek ga imamo čime presjeći!

I svejedno uspijevamo preslušati što se novo kuha u domaćem glazbenom loncu. Iako je debelo, masno ljeto, izvođači su aktivni, neki izdavači poput Croatia Records i hiperaktivni (i ne uspijevaju filtrirati dobro od neslušljivog, ukusno od mizoginog)…

“Pola na pola” – Alka Vuica

U šumu štancanja novih imena i singlova najveće izdavačke kuće Croatia Records teško je popratiti što se sve producira, a još je teže uočiti uratke poput “Pola na pola” Alke Vuice. Nakon što je oduševila suradnjom s Letom 3 na reinterpretaciji “Drame”, Alka Profesionalka ide dalje sa svojim autorskim radom. “Pola na pola” pjesma je slavlje rastave, karneval prekida, parada samostalnosti nastala u suradnji s cijelim nizom zvučnih imena. Alkinom je tekstu dušu udahnula glazba Marije Mirković (ex Frajle), produkciju potpisuje Dragan Brnas, mastering Filip Motovunski, dok je za prateći videospot lasvegaške manire zaslužan glazbenik i redatelj Jerko Marić (Flare)

Nika Turković – “Sutra”

Nika Turković jedno je od onih obećavajućih imena mlađe generacije, ali još uvijek djeluje kao da traži ne samo svoj glas nego i glazbeni identitet. “Sutra” sam čuo u najidealnijem kontekstu vožnje priobalnom magistralom paralelno s padajućim ljetnim Suncem, ali cijelo vrijeme me pucketav, amortizrajući zvuk kljava podsjećao na Dua Lipu i Albinu… Jest da se produkcijski i vokalno radi o dobroj formulaičnosti, singl je ipak – formulaičan. Osobno ne bih volio zvučati “kao”, posebice ne kad bih imao vokalnih potencijala poput Nike koja ovako ne djeluje uvjerljivo, nego samo tipično.

Medea – “Tugo”

Možda i najljepši i najiskreniji singl proteklog tjedna pripada Medeji Market Sindik koja najavljuje svoj debitantski album Čekam te pjesmom “Tugo“. Cijenim ga prije svega zbog potpisa stihova i glazbe, a potom uvjerljivih vokala koji, naravno, najbolje reagiraju na vlastito napisane riječi. Medea svojim snažnom kontrolom vokala upravlja emocijom pjesme klasične tematike srcoloma, kao i dojmom na slušatelja koji joj doista vjeruje dok pjeva.

Svoj prvi samostalni singl “Moja je ljubav plava” predstavila je upravo na Večerima dalmatinske šansone prije četiri godine i to s nepunih šesnaest godina. Nakon nekoliko uspješnih singlova “Čekam te”, “Zamijenimo strane”, “Rođendan”, “Stranci u našoj sudbini” te nedavno objavljenog dueta “Tebi pripadam” s Tedijem Grubicom, singl “Tuga” šesti je najavni singl albuma čiji se izlazak očekuje krajem kolovoza.

Jamaica Hippie Club – “Amazona”

Beach barovi svih zemalja, ujedinite se! Karlovačka ekipa iz Jamaica Hippie Cluba servira lijevi kroše s “Amazonom” – pulsirajućom tropskom stvari zbog koje sam googlao sinonime za pojam udara. Plesno, psihodelično, rasvirano, rasplesano i ritualno! Naravno, sve su ovo konotacije s mističnom Amazonom kojoj pripisujemo kojekave nadrealne karakteristike za čiji je prijevod u ritam zaslužan DJ Joe.

Jamaica Hippie Club ponovno se raspištoljila svojom muzikalnošću koja treba samo dobru viziju za probitak na scenu i, još važnije, kolektivno izdevetati osobu zaduženu za videoostvarenja koja su im medvjeđa usluga, pucanje u koljeno i kamen na omči oko vrata.  Ekipa treba menadžera i redatelja videospotova: mi raspisujemo natječaj!

daj 5, medea, nika, alka, podocnjaci,

Daj 5

No brzo ćete kao i ja maknuti pogled s ekrana i prepustiti se kontrastu vokala Ronca, Sandre Golubić i Ivana Kurs Podvorec.

Podočnjaci – “I opet”

Podočnjaci zadnjih godinu dana praše scenom, okupljaju mlade mase, rasturaju koncertne nastupe repajući o svemu onome s čime se mlada generacija senzibilizira. “I opet” tako nastavlja putem zacrtane putanje do jednog od najboljih mladih imena na sceni, a singlicom najavljuju i svoj novi EP “Intro” kojeg možete skinuti ovdje. Pjesma je slow-burner, što će mnogima odgovarati, a počinje poslovično lijenim valjanjem vokala beachboyja19 koji bi ovdje ipak moga biti razgovjetniji, artikuliraniji i jasniji. Na stranu držanje osobnog stila i estetike, ovo su mu potencijalno jedni od najlošijih vokala koje od apokaliptične dosade zbog koje nakon nekoliko sekundi više ni ne slušaš njegov tekst nego ciklični beat spašava anđeoski vokal Ines Mikulić koja me ovdje podsjetila na ranu Aaliyah.

Podočnjaci nisu daleko dobacili novim singlom, ali i dalje zbog svojih beatova i glatke rime zuje u uhu još neko vrijeme nakon slušanja, zbog čega se u glazbeno dosadnom tjednu svakako nalaze na ovoj listi.

Moglo bi Vas zanimati