21
kol
2022
Daj 5

Daj 5: Gelato Sisters, Fantom & drugi

daj 5, gelato sisters, fantom, manntra

Daj 5

share

Daj 5 ovog sparnog tjedna koji nas podsjeća na povratak na poslove i skori u škole donosi jednu… maneštru. Odabranih pet singlova različitih su okusa, boja i oblika, ali neke od njih povezuje zajednička aroma – tradicije. Tu su i dva imena iz susjedne Srbije koja su nas milovala nježnošću zbog kakve ćete pamtiti ovaj tjedan. A sve smo dokumentirali i na našoj playlisti koju svakog tjednog nadopunjavamo novim ponudama na glazbenim menijima.

Gelato Sisters – “Utopija”

U rubriku nam se vraćaju Gelato Sisters, vokalni retro trio kojeg čine Sanja i Neda Parmać te Jana Valdevit  svoj novi singl “Utopija” predstavit će na ovogodišnjem 25. Večerima dalmatinske šansone Šibenik. Pjesmu koja odiše nostalgijom i miriše na kraj ljeta skladao je i aranžirao Tvrtko Hrelec, a tekst potpisuje Aljoša Đugum. Trio kojeg dvije trećine čine sestre Parmać, članice pop proizvoda Femminem, u ovoj nas varijanti oduševljavaju, za razliku od bezličnih iz bezdušnih kompozicija za stariju varijaciju. Svojim razigranim vokalizacijama, harmonijama i nerijetkim melizmima prije svega odišu nostalgijom za vremenom u kojem nismo ni živjeli, što svjedoči o uvjerljivosti prezentacije.

Nikola Milosavljević (Skotni vrag) – “Mamica su štruke pekli”

Nakon “Budimpešte” kao singla kojim su se predstavili prije godinu dana, pa izvrsnog uskršnjeg eponimnog prvijenca, Skotni vrag iznenađuje dalje! Frontmen Nikola Milosavljević iznebuha, iz vedra neba objavljuje kompilaciju surf obrada, pazi sad, međimurskih pjesama. Folklorni klasici i tradicijski napjevi u neočekivanom aranžmanu, ali kad je već tu, očekivano psihodeličnom dobivaju jednu novu patinu i vrijednost. Milosavljević demonstrira duboku svezu s glazbom, prožimanje s istom i prepoznavanje odjeka prošlosti u postmodernim vremenima gdje razlažemo tradiciju kroz nove moduse da bismo je legitimirali iznova.

Na izdanju dostupnom u cijelosti na njegovom kanalu YouTubea pronaći ćete poznate naslove poput “Grad se beli”, “Međimurske lepe dečke” ili “Marica je fajn snešica”, ali nama se barem za ovaj tjedan najviše dopala “Mamica su štrukle pekli” svojom filmskom kvalitetom koja će u prvim notama neodoljivo podsjetiti na Pakleni šund, odnosno glavnu temu “Miserlou”.

LP Duo – “Mirage”

Nakon niza ranije otkrivenih poglavlja njihove aktualne glazbene priče, Sonja Lončar i Andrija Pavlović kao LP Duo sada donose i glazbeni video za skladbu “Mirage“.

Pjesma je skinuta s albuma Dead Sea – drugog studijskog izdanja sastavljenog od jedanaest skladbi koje prate priču dvoje putnika u potrazi za smislom. Njih je duo u potpunosti komponirao, izveo i producirao za klavire, hibride i sintesajzere dok je oba spota, kao i prethodne s albuma, osmislio, snimio i režirao Laslo Antal – vizualni umjetnik dizajner, filmski kreativac, glazbenik i dugogodišnji suradnik dvojca.


Fantom – “Do kraja sveta”

Iz Srbije nam ovaj tjedan u top pet stoji još jedno sanjivo ime iz Srbije – mladi Fantom. Sve popularnije ime kod hrvatske publike obraća nam se ovog puta s kromatično mreškave površine Jadrana gdje nas podsjeća na stariju stvar iz 2020., a koja je tek sad dobila svoj prateći videospot. Ne znam ni sam zašto, ali ova sedativna ljetna pjesma priziva Belanove Đavole. Još jedna pjesma ovog tjedna sa surf gitarama, ali u puno suptilnijoj varijanti koja će vas potaknuti da je spremite na neku ljetnu plejlistu. Ako vam uspomene imaju soundtrack, onda emotivni foto-album sigurno svira “Do kraja sveta” na jednoj od svojih stranica i uokviruje barem jednu od pohranjenih sentimentalnih fotografija…

MANNTRA – “Koningsmord”

Manntra s ranijim izvođačima na prvi pogled nema nikakve poveznice, ali ni istrarski bend ne može odoljeti miješanju vlasitite regionalne tradicijom sa suvremenim žanrovima koji ih pogone. Bend se upravo vratio s europske turneje gdje je predstavljao album Kreatura objavljen proteklog tjedna. S njega je posljednji skinuti singl “Konigsmord” – ubojica kralja. Manntra miješa svoju zvučnu maneštru od istarskih napjeva, industriala, metala i hard rocka, a rado je kušamo, posebice kada pritom ne kombinira samo žanrove nego i jezike. Bend najnovijim izdanjem pokazuju autorsko sazrijevanje i stasavanje u odnosu na početke prije deset godina zbog čega možemo biti ponosni na još jedan izvozan domaći proizvod.

No Manntra unutar žanra metala vješto upisuje kodove folklorne tradicije istarskog poluotoka kao što to rade njihovi ‘zemljaci’ Barbara Munjas, nemanja, Ether ili Veja – svatko od njih u svojoj glazbenoj domeni. Sugestija je kako Istra doista posjeduje intrigantnu i atraktivnu mističnost koja nadahnjuje sve njezine žitelje, pa ćemo i sve Manntrine refleksije folklora s užitkom istražiti krajem ljeta.

Moglo bi Vas zanimati