05
tra
2024
Daj 5

Najzanimljiviji novi singlovi tjedna

Daj 5: IDEM, SACHER, Ilan Kabiljo i drugi

share

Ovo je pet najzanimljivijih novih singlova koje morate poslušati

IDEM – “Barem 500”

“Barem 500“ šesti je single s albuma POYY objavljenog 28. svibnja 2023. u suradnji diskografskih kuća JeboTon, Mudri Brk i Nasty Cut Records. „Bedroom indie diy post pop punk smeće“ kako mu tepaju jedno je od najboljih ne samo domaćih nego i regionalnih izdanja prošle godine, a IDEM-u je donio tri Rock&OFF nagrade (Album godine, izvođač godine i Veliki prasak) te Porinovo priznanje kao najbolji Novi izvođač godine. Posljednji u nizu pohvala na račun IDEM-a stigla je prošlog tjedna kad je objavljeno da je uvršten u „100 ARTISTS TO WATCH“ glazbene nagrade IMPALA. Uz singl „Barem 500“ IDEM će 19. travnja nastupiti na 71. Zagrebačkom festivalu s pjesmom „TI X JA“.

 

CTD – “Neću, ne želim”

CTD (Carstvo teatralnog djelovanja) je umjetnički projekt koji čini dvojac Nikola Milosavljević i Rajnard Hraščanec. Prvi singl “Vrancije” objavili su kao Halloween special krajem 2021. godine, a sada predstavljaju novu pjesmu “Neću, ne želim”. Zajednički potpisuju tekst, glazbu i aranžman, a za produkciju i snimanje bio je zadužen Marin Hraščanec. Rajnard i Nikola osim u CTD-u aktivni su na glazbenoj sceni u sklopu mnogih drugih projekata, do sada su surađivali s brojnim glazbenicima – The Gentleman, Sara Renar, Doringo, Ivan Grobenski, Anna Moor, Aleksandar Lazić bubnjarski sastav BUŠ?BUM!, Letarg i dr., a Nikola je osnivač i član benda Skotni Vrag. U današnjem svijetu gdje se brzina života nameće kao imperativ, a svakodnevica često guši našu osobnost i autentičnost, mladi se suočavaju s izazovom letargije kao nikad prije. Upravo ova tema je u fokusu ovog singla kreativnog dvojca CTD. Kroz ritmički zaraznu melodiju i lako pamtljiv tekst novi singl daje iskreni pogled na unutarnje borbe mladih generacija.

 

Gretta – “Iz noći u dan”

Gretta predstavlja novi singl “Iz noći u dan”. Autori glazbe i teksta su Hrvoje Medanić i Tomislav Čubek, za aranžman je zaslužan cijeli bend, pjesma je snimljena uživo u zadarskom TwentyTwenty Studiju, a glazbenu produkciju potpisuje Jere Šešelja. Likovno oblikovanje naslovnica singla i albuma je napravila Maja Knepr Šegina.  Gretta će središnju promociju novog albuma, a ujedno i proslavu dvadeset godina benda, održati u zagrebačkom klubu Vintage Industrial Bar u srijedu, 10. travnja, a prije njih će nastupiti grupa Soba 9.

 

SACHER –  “’60. – ’65.”

Novi singl benda SACHER,  “’60. – ’65.”, prva je od dvadeset i pet pjesama s nadolazećeg dvostrukog albuma Stara slava. Prvi put snimljena godine 1981. na prvom albumu Haustora, ona je, kao i sve ostale pjesme na tom novom albumu, remake mojih starih pjesama, izjavio je Srđan Sacher.  O pjesmi kaže: „Ta pjesma je, unatoč svojoj opskurnosti, na neku čudnu foru, preživjela sve ove decenije. Odlučili smo se objaviti između ostalog i zato kaj je sviramo uživo i sviđa nam se kako zvuči, mislimo da smo joj dali novi zvuk. Ni „bolji” ni „suvremeniji”, nego drukčiji. Tako smo postupili i s ostalim pjesmama. ’60. – ’65. je pjesma o odrastanju, bildungslied, o vremenu kad dječak postaje dečko, kad počinje pričati svoju priču, uvidi da i kuću i verandu i stolac zapravo mora napraviti sam. To shvaćanje čovjeka istovremeno uplaši i ohrabri, kao kad prvi put mora skočiti u more, ili kad prvi put vodi ljubav.”  U bendu, uz Sachera na basu, sviraju Miljan Bakić i Ivan Beuc gitare, bubanj svira Drago Brkljačić – Faca, udaraljke, Tin Brkljačić, a pjeva Filip Riđički.

 

Ilan Kabiljo – “Jet set djevojka”

Pjesmom “Jet set djevojka”, Ilan Kabiljo vraća se u hrvatski eter. Jedan od najpopularnijih izvođača 90-ih godina čiji su hitovi “Kad nema ljubavi” i “Prekasno za nas” obilježili dance i funky scenu te su i danas jednako slušani, snimio je novu pjesmu na istom tragu. Aranžman i produkciju Ilan je povjerio jednom od najboljih domaćih producenata i osnivaču dance grupe Colonia, Borisu Đurđeviću. Ritam pjesme “Jet set djevojka” definitivno poziva na plesni podij i vraća duh 90-ih u kojima su autori morali pokazati originalnost i kreativnost bez pretjeranog oslanjanja na tehnologiju.

Moglo bi Vas zanimati