12
tra
2024
Daj 5

Najzanimljiviji novi singlovi tjedna

Daj 5: Nikola Batelić, Luka Nižetić, Groovetastic i drugi

share

Ovo je pet najzanimljivijih novih singlova koje morate poslušati

Nikola Batelić – “Reverie”

Od 2010. ostavio je trag u raznim glazbenim projektima, surađujući s imenima poput Franke Batelić, The Lunar Year, Luzeri i Deenoise, odražavajući svoj široki glazbeni spektar. Izvan glazbene mainstream scene, dobitnik je Red Dot Design Awarda za dizajn zvuka u film Labinska Republika produkcijske kuće Level 52.

“Reverie” označava Nikolino prvo izdanje pod vlastitim imenom, vrhunac dugogodišnjeg prijateljstva i kreativnog dijaloga s vlasnikom etikete Andreom Ljekajem. Njegovo prvo izdanje otkriva nam dvije instrumentalne post-rock trake s razrađenim elektroničkim elementima, rođene iz spontane kreativnosti, strukturirane iz različitih tokova misli. Namjerno raštimane gitare i nepravilni ritmovi istražuju nepoznate vode skladalaštva “van komfort zone”.

Snažan desert rock riff otvara putovanje u “Reverie”, postupno evoluirajući u pulsirajući ritam koji gotovo da pruža osjećaj dodira tople ljudske kože. “Somnial” evocira nostalgiju kroz osjećaje i događaje iz prošlosti, s usponima i padovima. Nakon slušanja, svatko će imati svoju interpretaciju, a za Nikolu ovo izdanje označava pronalazak ljepote u melankoliji, tuzi i nepredvidljivosti.

 

Luka Nižetić – “Manistra na pome”

Poznati splitski glazbenik Luka Nižetić objavio je novi singl “Manistra na pome”, još jednu pjesmu koja najavljuje nadolazeći album. Radi se o suptilnoj, nježnoj, senzualnoj i plesnoj odi ljubavi ispričanoj slikovitim tekstom obožavanja i veličanja tradicionalnog dalmatinskog jela. Ukusna, aromatična i laka za pripremu, manistra na pome svima je asocijacija za bezbrižno, lagano, slano i toplo ljeto puno boja, okusa i mirisa.

Glazbu i tekst potpisuje Luka Nižetić, a produkcija i aranžman nose potpis Marka Mihaljevića. “Manistra na pome” donosi nam svježi, moderniji zvuk, ali i dalje s prepoznatljivim autentičnim Lukinim glazbenim izričajem u kojem se spaja moderno s mediteranom.

 

Groovetastic – “Nastala je situacija”

Projekt Groovetastic je nakon pet objavljenih singlova došao i do šestog “Nastala je situacija”, s kojim ujedno predstavlja i prvi album Disco uzvraća udarac. Članovi benda opisali su kreativni proces.

Davor Devčić, skladatelj i producent, prisjetio se: “Glazbena inspiracija za ovu pjesmu je disco house koji je odsviran “iz nule”. Takvih je pjesama vrlo malo, jer se u najvećem postotku sempliraju stare disco stvari pa se podlaže house ritam. No, budite sigurni da je ovdje sve odsvirano.”

Anđelko Preradović, tekstopisac, komentirao je: “Jako mi se sviđala nečija poštapalica “nije nastao problem, nego situacija”, pa je refren nastao prvi. Ovo je možda jedina pjesma za koju nisam mogao biti u studiju dok je snimana. No svejedno sam djelovao s nekoliko praktičnih popravaka putem poruka. Vizija pjesme bila je nekakav party bez sadržaja, koji je uglavnom isprazan i lažan glamour. Veselilo nas je snimanje u Muzeju 80ih jer smo Davor i ja imali gomilu tih stvari u ono doba.”

Sabina Špoljar, vokalistica, ispričala je: “Ovaj put su dečki većinu vremena odmarali i pazili da nam ne ponestane pizze, dok su mene pretvorili u glavnu nositeljicu spota, koji smo snimili u sjajnom okruženju Muzeja 80ih. Lea Radolfi je kao i uvijek odradila odličan posao i snimanje nam je proletjelo u trenu.”

 

Pava – “Mir”

Jedna od najboljih novih izvođačica godine, nakon prve, ali vjerojatno ne posljednje nominacije za Porin, na kojemu je i nastupila, predstavlja novu pjesmu – “Mir”. Kako Pava sama kaže, “riječ je o veseloj i malo ‘sassy’ feel good pjesmi, ako se stavimo u ulogu protagonista, a ne partnera za kojeg nismo zainteresirani niti najmanje, barem što se pjesme tiče.”

Budući da se radi o jednoj vrsti pjesme za osnaživanje žena, zanimljivo je da je autor glazbe i teksta “Mir” zapravo Pavin muž Đuro Ravenšćak, koji uz Lovru Kneževića potpisuje i aranžman. Zanimljivost je da je doprinos aranžmanu zapravo dao cijeli Pavin bend koji je sudjelovao na izradi prvog studijskog albuma.

Dead Dog Summer – “Believe It”

Dead Dog Summer je aktivan sudionik nezavisne scene od kraja 2020 godine, dolaze iz Čakovca, a do sada su izdali jedan album A Place of Someday koji je izašao 2022. kao digitalno izdanje, a u svibnju 2023. album je izdan na vinilu za Geenger Records te njihovu izdavačku kuću My Last Station. U tih par godina postojanja odsvirali su mnoštvo koncerata i festivala u zemlji i regiji.

Bend je trenutno u fazi stvaranja novih stvari i sviranja koncerata diljem Hrvatske i regije, a “Believe it” je drugi singl s nadolazećeg album koji je najavljen za kraj 2024. ili početak 2025. godine.

Kako bend njeguje DIY iliti uradi sam etiku, i ovaj put su stvar snimali sami u svojem studiju/prostoriji, a mix i master je zaslužan Ivan Jakić iz Kut Sobe studija. Spot su snimali sami u svojoj prostoriji, a montažu i editiranje je radio bubnjar Boris Strahija.

Kad bi opisivali glazbu Dead Dog Summer, najlakše bi ih bilo svrstati u hardcore punk žanr, a kombiniraju pršteće gitare s čvrstom ritam sekcijom i pijevno/vrištećim vokalima.

Moglo bi Vas zanimati