07
lis
2022
Daj 5

Daj 5: Ether, Aerodrom, Jabadera & drugi

daj 5, ether, aerodrom, silente

Daj 5

share

Ether – “Tu sve novo počinje”

Kada glazba izazove mladenački elan u čovjeku, onda se vjerno drži izvora entuzijazma. Najveće mi glazbeno iznenađenje 2022. godine dolazi od poznatog imena. Nikol Ćaćić nakon godina rada u triju NLV transformirala se u samostalnu glazbenicu Ether koja se nije došla zafrkavati. Razlaz NLV-a nešto je najbolje što joj se moglo dogoditi kao i izvanrednom nemanji jer je dvoje istarskih glazbenika pronašlo svoju poetiku, estetiku i etiku. U trećem suptilno feminističkom singlu Ether suvereno vozi slalom među vokalnim stilovima, koketirajući s vokalnim tradicijama stopljenih na kulturnoj razmeđi mediteranskog Balkana, pritom zadržavajući svoju autorsku osobnost. Prepoznatljiva kontrola njezina elastičnog glasa odaje šamansko-ritualnu kvalitetu, potpomognutu pleterom opojnih udaraljki.

Ether nadomak prvijenca zakazanog za sredinu listopada servira treći singl za koji napokon i dobivamo minimalistički crno-bijeli spot u režiji Benjamina Strikea, fotografa i snimatelja pocket palme. Koautor teksta i producent albuma Luka Vidović (trećina pocket palme) ujedno je i montažer spota što sugerira kohezivno djelo i simbolična naslova: za Ether stvarno tu sve novo počinje. Nova era, nova glazba, nova estetika, novi zvuk. Nakon deset mjeseci i tri singla sa sigurnošću mogu reći da je Ether jedna od najboljih novih izvođačica (i izvođača) godine.

Dalibor Prochazka – “Da si izdrž’o do jutra”

Dalibor Prochazka u najnovijem dominantno gitarističkom singlu “Da si izdrž’o do jutra” priziva najbolje trenutke Musea ranih 2000-ih. Oštrih riffova, ritma militantne koračnice i melodičnog refrena pjesma o suočavanju s vlastito nametnutim ograničenjima i kočnicama, pjesma izvrsno argumentira primjerenost rocka i distorzija za zahtjevne karakterne teme. Prochazka je autor u punom smislu značenja riječi kao potpisnik svakog segmenta singla filmske kvalitete. Njegov je neupitni talent zaokružen albumom Memento mori za kojeg je ranije ove godine nagrađen i Porinom u kategoriji Najboljeg albuma popularne duhovne glazbe.

Jurica Pađen i Aerodrom – “Varka oko nas”

“Varka oko nas” jedna je od 13 pjesama koje su našle svoje mjesto na studijskom izdanju Dnevni rituali, a zaživjela je u obliku sjajnog videospota za koji režiju potpisuje Tin Majnarić. Gledateljima će biti jako zanimljivo primijetiti da je spot određeni hommage filmu “Oklopnjača Potemkin” čuvenog redatelja Segeia Eisensteina. Ulogu u spotu ima i jedna od najboljih hrvatskih modnih kreatorica, Lana Puljić, u vlastitoj kreaciji. Glazbu i tekst potpisuje Jurica Pađen, dok iza aranžmana stoji čitav bend. U tekstu prožetom simbolikom bend poručuje kako ništa nije onako kako nam se čini na prvu.

Za svoj prvi rođendan izdavačka kuća El Records lansirala je singl “Radim najbolje što znam mladog zagrebačkog benda Jabadera koji je na sigurnoj uzlaznoj putanji cijelu 2022. godinu, a šesteročlani bend ne pokazuje znakove stajanja, posebice ne kada je nastupanje pred svojom novom publikom. Novim spotom Jabadera zaokružuje godinu dana intenzivne promocije svog debitantskog materijala i okreće se snimanju novih pjesama. Jabadera je i objasnila odabir pjesme  “Radim najbolje što znam” za novi singl:

„Primijetili smo da publika na koncertima najbolje reagira na nju. Možda to podsvjesno ima veze s činjenicom da ta pjesma ima najveći potencijal da svakome znači nešto posebno i da ju svatko može interpretirati na svoj način, jer svatko nekad radi najbolje što zna. Spot je snimljen upravo tako da prikazuje različita značenja fraze radim najbolje što znam i kako svakom pojedincu to znači nešto drugo.“

Klasična rock pjesma proizašla iz sirovih vokala frontwoman talentirane Valentine Ević i gitarski orijentiranog benda govori o razumijevanju vlastitih ograničenja i postupaka u suočavanju sa životom, kao temom s kojom će se lako senzibilizirati mlađe, vršnjačke im generacije, ali bome i mi ostali zbog autorske zrelosti u izlaganju i samom postupku pisanja koji rezultira čistom i jasnom lirikom.

 

Silente – “Pitanje je ljubavi”

Dubrovački bend Silente objavljuje čak sedmi singl  s aktualnog studijskog albuma IV naslovljen “Pitanje je ljubavi”. Riječ je o sedmom i posljednjem singlu s novog albuma, a ovom pjesmom bend kreće s radom na novom materijalu. Videospot za “Pitanje je ljubavi” predstavlja svojevrsni putopis i kolaž snimaka s turneje tijekom 2022. godine. Spot je režirao Miran Brautović iz Palm Productions koji je putovao s bendom na ljetnjoj turneji i snimao bend na pozornici i izvan nje.

Nakon uspješnog koncertnog ljeta promocije albuma, Silente uzima kratku koncertnu pauzu i povlače se u studio gdje započinju s radom na novom materijalu. Kao i za sve pjesme s albuma  i na pop numeri “Pitanje je ljubavi” tekst potpisuje Sanin Karamehmedović, glazbu i aranžman Tibor Karamehmedović, produkciju Nikša Bratoš koji s Domagojem Perišićem potpisuje mix&master.

Objaviti čak sedam od deset objedinjenih singlova rijetka je praksa, a od šest dosada predstavljenih singlova, svi su ušli na top 20 ljestvicu najemitiranijih pjesama u Hrvatskoj. Čak tri su zauzela prvo mjesto ljestvica.


Bonus:

U prvom bonusu rubrike Daj 5 našao se jedan od naših najistaknutijih i profiliranijih autora Darko Rundek. Nakon live izvedbe klasika “Ti i ja” s Jazz orkestrom HRT-a, kojeg nismo mogli uvrstiti u tjedni odabir zbog ranijeg izdanja, evo nas opet u istoj poziciji. Rundekov kultni album Ruke ovih dana slavi 20 godina, zbog čega doživljava svoje remasterirano izdanje s četiri nove pjesme, a najavljuje ga osvježeno ruho voljene pjesme “Sjaj što izdaje“. Remasteriran, revidiran i revitalizian! Mljac!

Moglo bi Vas zanimati