23
ruj
2022
Daj 5

Daj 5: Vatra, Meritas, Mimika & drugi

daj 5, vatra, meritas, mimika

Daj 5

share

Daj 5 je već pri kraju rujna! Sretan vam svima prvi dan jeseni čiji mozaik boja i tekstura istovremeno nosi i mozaik žanrovskih eksperimenata, osobno oblikovanih stilova i lepezu tonova zbog kojih je ovaj tjedan bio jedan od najboljih u godini. Ljudi moji, čitatelji i slušatelji dragi, nakon što smo imali trenutak kada za Daj 5 nismo mogli pronaći pet kvalitetnih pjesama proteklog ljeta, ovaj tjedan imamo i bonus iliti honorable mentions, kako bi to bilo nazvano da ovaj odabir montiramo za YouTube. Do tog ćemo pričekati neko drugo vrijeme, a sad, danas i ovaj vikend se fokusirati na plodove jeseni koji pokazuju da domaća glazba ima pedigre!

Mimika Orkestar – “Thalassa”

Prve sekunde “Thalasse” rezoniraju velikim filmskim orkestracijama klasičnoga razdoblja, meandrirajući između nadrealističke znakovitosti i mitologijskih pukotina u koje upisujemo vlastita, ali kontaktom posredovana značenja. Drugi singl s nadolazećeg albuma svojevrsna je koda albuma; zaključak mediteranske neoodiseje zvukova i višeglasja čime Mimika igra neobičnu promotivnu partiju nudeći koncentrat novih koncepata i zaključak onog što će nova era Orkestra Bez Konačnog Broja započeti. Progresijom pjesme pjev sirena transformira se suptilno u zazorne i nerijetko jezive zvukove čime se ne brišu samo granice između čovjeka i instrumenta, nego i realnoga i shizofrenog što formalnim postupkom podsjeća na grand finale White Albuma.

“Thalassu” vokalno izvodi vokalistica i suosnivačica orkestra Maja Rivić, a kao djelo jest novo glazbeno dijete dirigenta i skladatelja Maka Murtića i autorice-pjevačice Marte Kolege. Njime nagovješćuju Altur Mur – prvo dugosvirajuće izdanje nakon četiri godine, zakazano za 28. listopada 2022. u suradnji izdavača Rika Muzika i Menarta.

Vatra – “Javi se kad stigneš”

Još od “Tanga” Vatra je promijenila zvučni krajobraz benda, a uslijedile su i strukturne promjene koje u ovom trenutku ostavljaju Ivana Dečaka, gitarista Roberta Kelemena i bubnjara Marija-Roberta Kasumovića. Izvorni trojac ili je dekodirao formulu dosega do masa zrelom fazom muziciranja ili je naprosto odgojio generaciju posljednjih 25 godina koliko bend postoji i time osigurao uspjeh. U novom singlu “Javi se kad stignešDečak odlazi u lirski minimalizam, kao i Meritas u ovotjednom odabiru, računajući na princip manje-je-više, jednostavnosti stiha pruža vokalnu stabilnost i čvrstinu, a sve niveliraju čistom produkcijom u suradnji s powerhouse-duom Pavle Miholjević+Jura Ferina. Jednadžba je jasna: ova će pjesma brzo pronaći put do uha slušatelja.

Barbara Munjas – “Farewell”

Barbara Munjas već godinama slovi za jedno od najuzbudljivijih imena regiolalne glazbe. “Onda istriana” nam je donijela mlade čuvare vrata lokalnih tradicija koji heklaju novo glazbeno platno služeći se foklornim klupkom svoga kraja, a Barbara izborom pjevanja na engleskom odškrinjuje vrata svijetu da zavire u glazbeni miraz rodne Istre. No u pozdravnom “Farewellu” odstupa od ovakvih principa koje su slijedili prethodni singlovi s proljetnog debija Right Place & Right Time. Groovy singl nošen gitarama i obilježen poslovičnim anaforama moderan je iskorak od uobičajenog, čime autorica demonstrira stilsku fleksibilnost.

Iako naglašen kao audiovizualno djelo, produkcija popratnog videospota je u kontekstu suvremenih hrvatskih izdanja amaterski pak odrađena, pa mislim da je i krajnje vrijeme da Doringo i Barbara pronađu svoj konceptualni veznik u nadolazećem videospotu pjevačice čiji vizualni tretmani nisu dorasli njezinom glazbenom stilu.

Meritas – “Uz mene”

Prepoznatljive estetike fokusirane na razgranate melodije, Meritas ostaju vjerne svom zvuku na najnovijem singlu u kojem komplementarna vokaliziranja dvojca izazivaju prepoznatljivu melankoliju. Milozvučan singl satkan je za radijske valove kojima se vraćamo s povratkom u jesenske rutine čiju će monotoniju razbijati nježnost, ali uvjerljivost dvojca koji je “Uz mene” presatavio na projektu Femme nouvelle Aquarius Recordsa.

Kroz pjesmu se na svoj fluidni, nenametljivo-plesni način šulja poziv na utjehu onome koji je sluša, naglašen divnom melodijom trombona Luke Žužića koja nam ostavlja osjećaj širine, putovanja, nedovršenih pejzaža…  Za pjesmu “Uz mene” glazbu, dakako, potpisuju Anita Valo i Meri Jaman, stihove Arjana Kunštek, a produkciju ranije spomenuti Pavle Miholjević i Jura Ferina.

Dvojac Meritas krajem su svibnja objavile svoj šesti studijski album Pričaj mi, a ovih ga dana predstavljaju koncertnim nastupima. Jedan od njih je u petak 30. rujna u Osijeku u sklopu festivala HeadOnEast. 

Tina Vukov feat. Matija Dedić – “Kuća pored mora”

Jedna od najljepših šansona našeg glazebnog kanona, klasik barda Arsena Dedića, dobio je novu interpretaciju nježnog glasa nadarene Tine Vukov koju je glazbeno popratio Arsenov sin klavirist, Matija Dedić. Mitomanijaci će vjerojatno osporavati potrebu za diranjem u ovaj biser, ali biserje može sjati i u razčitim oblicima i aranžmanima, posebice u jednom kada mlada vokalistica glasom ujedno daje počast trećoj članici obiteljske trojke: Gabi Novak. Ovom pjesmom započinjem i završavam dane…


Valja istaknuti i:

 

U pol 9 kod Sabe – “Ajmo trajati kratko”

Lepršavo, plesno ostvarenje plasira nam malu, ali važnu mudrost koja proizlazi iz životnog iskustva autorice i jedne od pjevačica benda Ane Opalić. Ana se u većini svojih pjesama bavi romantičnim i ljubavnim odnosima koji i dalje ostaju u fokusu njezinog interesa.

Spot za “Izbor je tvoj” snimljen je u jordanskoj pustinji Wadi Rum pa obavezno bacite oko na pjesmu. Nakon skoro godinu dana glazbenog zatišja, Kedžo se odlučio publici predstaviti u drugačijem stilu kojim najavljuje treći studijski album.

Kedžo se u emotivnoj pjesmi prvi put predstavlja kao autor glazbe, dok stihove potpisuju Ivan Huljić i Matija Cvek čiji se vokalni senzibiliteti itekako podudaraju s onima Damira Kedže.

Moglo bi Vas zanimati