16
ruj
2022
Daj 5

Daj 5: Pava, Dispruv, Sassja & ostali

daj 5, pava, dispruv, sassja

Daj 5

share

Daj 5 je pokisao. Mokar do kože. Druga je polovica rujna i tko je umakao nožice u more, kožu kvarcao na suncu – svoje je odradio. Vrijeme je za novu sezonu koncerata, ali i singlova i najava. Nama je početak jeseni najdraži zbog glazbenih noviteta na sceni među kojima je uvijek gušt čeprkati u potrazi za pet najzanimljivijih. Dok vani neumoljivo pada prva jesenska kiša, počastite se i odmorite uz pet singlova iz cijele zemlje i – malo šire.

Pava – “Slobodan”

Pava hrabro kroči prema albumu prvijencu petom pjesmom “Slobodan” gdje se pokazuje u jednoj pop-blues varijanti. Mlada kantautorica u ovoj estetici i zvuku napokon zvuči potpuno uvjerljivo, bez patetike koje su prethodne singlice povremeno nosile. Vokalno fleksibilna pjevačica ovdje se predstavlja u jednom dinamičnijem, treperavom stilu koji joj primjereno najavljuje album u pravom trenutku na pravi način.

Dispruv – “Papica na žlicu”

Dispruv su dvojac iz Tisnog, mjesta koji je domaći dom najboljim festivalima elektronike, a oni ju koriste u chilltempo stvari “Papica na žaru” u žanru hip hopa. Reminiscentni na TBF-ov Pistaccio Metallic, kroz tečne melodijske linije, fine dionice klavira pod kojima se mreškaju zvukovih klavijatura, njihov je četvrti singl melem za uho. A posebno ćete pasti na njega kad poslušate komičan i sarkastičan tekst pjesme. Polako, ali sigurno se gnijezde na domaćoj sceni koja s ovom generacijom uglavnom komunicira putem trapa, pa su Dispruv dodatno osvježavajuća priča.

Gina Damjanović – “Ne trebam riječi”

Ne trebam riječi” je pjesma za koju stihove i glazbu uz Marka Bratoša potpisuje sama pjevačica, a dolazi iz producentske radionice Srđana Sekulovića Skansija i neodoljivo podsjeća na ljeto koje je upravo na zalasku. Toplina, ugoda, zaljubljenost i mir provlače se uratkom za koji je Gina izjavila: “Ovo je pjesma o apsolutnom povjerenju, o slobodi da budeš bezrezervno svoj pred onim tko te razumije, podržava i veseli ti se. Sreću kada to imaš teško je opisati i baš zato sam shvatila – ne trebam riječi.

Ive – “Zarobio me strah”

Jedan od najzanimljivijih singlova ovog tjedna jest “Zarobio me strahIvana Vrankovića Ive,  kantautor asa zagrebačkom adresom, koji “govori o sadašnjosti u kojoj  smo svi bombardirani uglavnom lošim vijestima i kada nam čuvajući se od boli zanemarimo najbitnije a to je hrabrost za ljubav”. U pisanju glazbe autoru se pridružio Silvio Pasarić koji je ujedno i aranžer. Za pjesmu je napravljen i animirani video spot za koji je bila odgovorna mlada diplomirana animatorica Sara Bernat.

Ive je do sada objavio dva kantautorska albuma, Potpuno sami (2018) i Žena i bol (2020) dok je pjesma “Zarobio me strah” melodičnog i sentimentalnog pop zvuka, uvod u treći samostalni album na kojem pedantno radi.

Sassja – “Tišina”

Tuzlanska farmaceutkinja Sanela Halilović pronašla je alter ego u glazbenoj personi Sassje nakon niza glazbenih izleta posljednjih dvanaest godina na sceni, a sada se predstavlja novim singlom “Tišina“. Nastao u suradnji s Baby Dooksom kao producentom u pjesmi koja struji između podžanrova hip hopa, a privući će vas ritmičnim i plesnim refrenom tropskog prizvuka.

Moglo bi Vas zanimati