25
ožu
2022
Daj 5

Daj 5: Mary May, Artan Lili, Wilhemina Agnes i drugi

daj5, mary may, artan lili, grad, wilhelmina agnes, sun u

Daj 5

share

Daj5 ovaj tjedan prepun proljetnog Sunca, topline, cvata i peludi na tragu ljepšeg godišnjeg doba donosi prilično eklektična ostvarenja domaćih autorica među kojima se svakako ističe prva s našeg potpisa kao najmlađa. Osim što nas je ona oborila s nogu svojim zrelim kantautorskim ostvarenjem, ovdje su još dvije zrele glazbene profilirane u svojim estetikama, iako ih neprestano preispituju i nadograđuju svakim novim projektom. Pored njih ovdje su i klasični rockeri iz glavnog i lučkog grada ovog žanra u Hrvatskoj, kao i beogradski indie rockeri koje potpisuje jedan od najvećih domaćih diskografa. Evo, dali smo vam ovotjednih 5!

Mary May – “The Dress Your Mother Wore to War”

Mary May Band proteklih se godina etablirao kao vokalno-insturmentalni powerhouse, a temelj njihove apsorbirajućeg rada jest opipljiva opsesija komunikacijom kroz instrument. Dakako, dominantan instrument ovdje je vokal frontwoman Mary May čije ime i krasi bend. Posljednje ostvarenje The Dress Your Mother Wore to War izvedeno u zagrebačkoj knjižari Fraktura u kratkom Eksperimentu ljubiteljima narativne sirovosti bit će nešto najuzbudljivije iz domaće radionice kao fuzija crnačkog američkog juga i eksperimentalnog jazza kakvog smo čuli na Bowiejevom posljednjem albumu Blackstar. Čekamo novi album, ali i nove nastupe koji slijede s prvim danima proljeća.

 

Wilhelmina Agnes – “Crystal Eyes of Yours”

Wilhelmina Agnes zapela nam je za uho klasičnom rock numerom imena “Crystal Eyes of Yours” kojim najavljuje debitantski album State Of Mind.  Dok se u instrumentalu poigrava s teškim gitarskim riffovima koji odjekuju šezdesetima i ranim glam sedamdesetima, njezin vokal demonstrira nevjerojatnu zrelost i privlačnost bojom koju želimo dalje istražiti na prvijencu. Spot joj potpisuje talentirani Dinko Čvorić – Doringo kao autor sklon mistično-psihodeličnoj estetici. Očekujemo ustrajnost i upornost od ovog obećavajućeg pseudonima iza kojeg se skriva petnaestogodišnja Ines Turšić.

SUN U – “Kraj”

Produentica-pjrvačica SUN U (Sanja Šiljković) najavila je ovih dana svoj drugi studijski album novim singlom “Kraj” atmosferičnom elektroničkom pričom o utapanju u emocionalnoj smoli uslijed profesionalnih, ljubavnih i emocionalnih kriza. Prateći ju futurističkim videospotom s protagonisticom vezanih očiju i sputanih udova, SUN U koristi snažne vizualnoretoričke elemente kojima pokazuje neraskidivost vizualne komunikacije od svog glazbenog rada.

Artan Lili i Juice – “Geler

Artan Lili nakon singla “Rokenrol posle rokenrola”, u kojoj su udružili snage sa Zoranom Kostićem Canetom, donosi singl “Geler” potpomognut dionicama doajena hip-hopa, Ivana Ivanovića Juicea koji je ujedno i autor teksta. “Geler” je čak sedmi singl s trećeg studijskog albuma III, a govori o posljedicama društvenih pozicioniranja, marginalizacije i izolacije u lirski snažnoj antiratnoj pjesmi. Ona je pritom ilustrirana prizorima iz dokumentarnog filma redatelja Danila Cekovića o djeci romske zajednice u Srbiji kao eklatantnom primjeru diskriminatornih praksi koje se prije svega očituju na djeci svih slojeva društva.

Grad – “Top”

Peteročlani riječki rock bend Grad posvetio je najnoviji singl svom gradu i nazvao ga “Top”. Nostalgija prema sedamdesetima u gradskim klubovima i na koncertima okosnica je novog izdanja, kao i poklon svim sudionicima rock kulture koji su danas rasuti po svijetu.

Dean Škaljac, glavni vokal Grada koji svojim izvedbama, uz podršku odličnih glazbenika, pokazuje klasičnu rock fantastičnu energiju potvrđuje onu staru definiciju “Grad nije bend, Grad je dijagnoza”. Grad je ovaj put ugostio  petoricu drugih glazbenika glazbenika koji su svojim instrumentima pridonijeli zvuku Topa. Tako se osnovnoj petorci u sastavu Dean Škaljac (vokal), Igor Stevanović Stiv (gitara), Sergej Hofman (bas), Branko Kovačić (bubanj) i Orijen Modrušan (gitara) pridružuju  Vlado Simcich Vava (solo, slide gitara), Vedran Križan (Fiumens) na klavijaturama, puhači Petar Tepšić (trombon) i Krešimir Kunda (truba) iz Kreše i kiselih kiša, i Franjo Črnjarić na saksofonu.

Moglo bi Vas zanimati