03
tra
2022
Daj 5

Daj 5: Edo Maajka, Salto Guru, Lucija Šerbedžija i drugi

daj 5, zebas, lucija serbedzija, edo maajka, salto guru

Daj5

share

Daj 5 ovaj tjedan s povratkom proljeća donosi povratničke pjesme popularnih glazbenika. Zatim donosi najavne singlove novih eksperimentalnih albuma autora kojima daske koje život znače predstavljaju i pozornicu za pjesmu. Ovdje su čak i odlične debitantske pjesme muških bendova, ali ipak ne na tragu pop bendova devedesetih – idemo ukorak s vremenom.

Gledano generacijski, prostrli smo se ponovno koliko smo uspjeli, a sve ovo upućuje na to da je Daj 5 uvijek teško oblikovati od raznolikosti i šarenila ne samo izvođača i autora, nego i žanrova, stilova, kao i vizualnih reprezentacija riječi i glazbe. Prošetajte našom ovotjednom stazom novih izdanja koja su nas okupirala proteklih dana u glazbi.

Edo Maajka – Zlatni koker

Edo Maajka se vraća sa “Zlatnim kokerom” i najavljuje novi studijski album Moćno. Pjesmu je producirao njegon znani, višegodišnji suradnik Koolade, a u njoj Edo progovara o opsesijama i navikama digitalne generacije, od trepa, kriptovaluta, NFT-ja, društvenih mreža i digitalnog identiteta kao rezultata slojeva filtera.  Zarazan treperav ritam skladno prati stilizirani videospot u crno-žutom kontrastu čime podsjeća na estetiku Dubioze kolektiv, ali samim vizualnim stilom na hit-filmove Sin City.

Sam za njega kaže da je “Zlatni koker” jedna “priča o maskiranju, uljepšavanju života raznim filtriranim objavama na društvenim mrežama. Uspoređivanje, “moram biti bolji” stav i konstantna potreba za privlačenjem pažnje mnogima je postalo normalno, jedini način komuniciranja. Iza cijele priče je ego, ljudska karakteristika koja toliko često sve odvede u krivom smjeru i ono s čime se mnogi nikako ne mogu/ne znaju nositi. Ego je tricky, treba s njim znati jer lako zavara, jednom ga nahraniš i postane nezasitan.” Mi oduševljeni čekamo Moćno

 

faga x Shrymp – Muzej

Edo Maajka svog Zlatnog kokera započinje u maniri trapa, pa je nekako i logično da nastavimo u tom revijalnom tonu s dvojcem faga x Shyrmp iza kojeg se pravim imenom potpisuju Otto Hinko Radmilov i Ivan Fagarazzi. Par nastavlja zabavljati dosjetljivim i dovitljivim temama sročenim u jednostavne, a zvučne naslove, pa nakon predstavnog “Kakaa”, sada trepaju o “Muzeju“. Iako vokalno monotoni na trenutke što se nekako čini kao sve uvreženija postavka žanra, neporeciva je njihova verbalna kreativnost u jezičnim analogijama, vratolomijama i sugestijama. Nije nešto što nas je oduševilo, ali bespogovorno intrigira.

 

Zebas – “Sunce je mrak”

Slična priča s manjkom originalnosti, ali dozom intrige i začina jest zagrebački bend Zebas koji čine Luka Zeba (vokal i gitara), Matej Zeba (gitara), Matej Emer (bas), Franjo Heršak (bubnjevi) i Jakob Filić (klavijature). Pjesmom “Sunce je mrak najavljuju istoimeni studijski album koji preporučujemo za prve sunčane dane proljeća. Zebas svoju priču započinju 2017. godine u velegradskom podzemlju na zapadnom dijelu Zagreba. Nije puno vremena prošlo do trenutka kada su prve pjesme ugledale svjetlo dana i zavrtile se na radio postajama. Sa prvim singlovima, “U obilasku“, “Možda već sutra” i “Nastavi plivati“, prijavljuju se na jedan od najdugovječnijih festivala nove glazbe u regiji, HGF, gdje odnose pobjedu i nastavljaju, kako kažu, rolanje po valovitim bespućima glazbenog svijeta.

Ono na što nas podsjeća ovaj dance-pop bend jesu Neno Belan i Đavoli s prstohvatom Daleke obale i zrnom Mando Diaoa. Već ih čujemo kao kulisu ljetnih terasa…

 

Salto Guru – “Dalje od nje”

Puno ispoliraniji plesni uradak obogaćen dionicama bassa i beata jest “Dalje od nje” Salto Guruaa – novopečenog benda složenog od sedam zrelih i iskusnih glazbenika koje čine Andro Rivier (vokal), Dino Purić (vokal), Nikola Colnago (vokal), Mario Alajbeg (vokal), Vojan Koceić (gitara, programiranje), Marin Koceić (bubnjevi, udaraljke) i Ivan Ivanišević (bas gitara). Ono zbog čega smo ga preslušavali na ponavljanju posljednjih dana od trenutka objave jest neobjašnijivi zvuk nostalgije uz modernu produkciju koju odlično komplementira višeglasje vokala ovog novog benda. Publici će se i direktno predstaviti na nadolazećem izdanju Zagrebačkog festivala među 20 kandidata.

 

Lucija Šerbedžija – “Vrijeme za istine”

Nova pjesma je s novog albuma kojeg će krasiti autobiografski tekstovi, vrlo emotivni i senzibilni , a koji su sastavni dio glazbe čistih melodijskih dionica. Lucija potpisuje tekst ove pjesme koju je posvetila svojoj djeci, a za nju kaže: “Riječi za pjesmu ‘Vrijeme za istine’ napisala sam prije svega iz pozicije roditelja pitajući se koliko puta djeci dok su još malena odgađamo priznati i uljepšavamo neke istine koje bi za njih u toj dobi mogle biti previše surove i bolne,istovremeno znajući da su neizbježne i da će se s njima kad-tad susresti. Napomenula bih i to da su na ovoj pjesmi svi instrumenti uključujući i prateće vokale snimljeni /odsvirani uživo.” Pjesma je kao takva obiteljski projekt jer osim što u spotu sudjeluju njezina djeca, režirao ga je, kao i prethodni za pjesmu “Vodi me”, njezin stariji brat Danilo Šerbedžija.

Moglo bi Vas zanimati