18
ožu
2022
Daj 5

Daj5: Lado Electro, Igor Drvenkar, Živa i drugi

daj 5, ziva, lado electro, zagrebacki festival, zembo latifa, igor drvenkar

Daj5

share

Daj 5 nikad nije lak posao. Nekad nas singlovi preplave, nekad smo deprivirani dobrom glazbom… No ovaj tjedan smo oduševljeni šarolikošću i bogatstvom domaće glazbe koja pokazuje suvremenu svježinu, ne bojeći se pritom pozvati na vlastite korijene i tradiciju. Od ljubavi, podvojenosti identiteta, preko različitih regija do zaključka da je glazba univerzalna formula za shvaćanje života. Bez previše interpretiranja, evo naših pet koje vam dajemo kao ovotjednu selekciju

Igor Drvenkar – “Za nas mjesto postoji”

Mladi Igor Drvenkar s novom pop baladom “Za nas mjesto postoji” promišljeno igra na poznati mediteransku estetiku i melos koje možemo zamisliti od Melodija Jadrana do festivala u Sanremu (iako ga službeno predstavlja na 69. Zagrebačkom festivalu). Izbrušenog vokala u dugogodišnjem radu na kreativnim projektima među kojih su i uloge u mjuziklima, Drvenkar singlom potencijalno najavljuje prekretnicu u karijeri. Popraćen estetiziranim videospotom koji kvalitetom prati produkciju zvuka, pjesma pripovijeda klasičan ljubavni vapaj koji lako ostaje u uhu. Ono što u njegovoj glazbenoj karijeri možemo priželjkivati nakon eksperimentiranja s kazalištem, ali i virtualnom stvarnosti u službi glazbe jesu autorstvo i vokalni rizik.

Zembo Latifa – “Loše stvari”

Na nadolazećem 69. Zagrebačkom festivalu pored prethodnog Drvenkara natjecat će se i reper Zembo Latifa s novim singlom “Loše stvari” koji je gorko-sladak, a opet pamtljiv. Kupio nas je prije svega svojom produkcijom, beatom i avanturističkim videospotom, a manje lijenim stihovima i njihovim ponavljanjem. Uzdamo se u Zembu! 

 

Lado Electro – “Poskočica”

Iako objavljena na posljednjem albumu Lado Electra, “Poskočica” je novi singl s albuma Lado Electro 2.0 Memorabilium gdje LADO Electro ukrštava snage s Ansamblom Lado. Singlom i albumom Electro slavi punih dvadeseg godina djelovanja. “Poskočica” pak vuče nadahnuće iz dalmatinskog kola poskočice kojeg, naravno, znamo pod imenom linđo. Ugledni kolektiv u svojoj je moderniziranoj inačici sada stavio i veći naglasak na vokalne elemente i dionice inspiriranih lokalnim napjevima. To je svakako i eliksir života za hrvatsku nematerijalnu baštinu koju nerijetko zagušuje priljev modernih produkcijskih i izvedbenih trendova bez prepoznatljivog izričaja. Lado Electro “Poskočicom” naposljetku najavljuje i veliki nastup u zagrebačkoj Tvornici kulture 26. ožujka 2022

 

Živa – “Dualism”

Bivša frontwoman punk-rock benda Punchke, Lucija Ivšić, od završetka ere s našim najpoznatijim ženskim bendom našla je svoju stalnu adresu u Melbourneu. Međutim, iako na drugoj polutci, jednom nogom je i dalje u Hrvatskoj. Ili jednostavno nije prerezala korijene. To cijenimo! Štoviše, učvrstila ih je svojim elektroničkim alter-egom Živa u dvojezičnom izričaju gdje govori o podvojenosti identiteta i njegovom neprestanom rekreiranju. To je najprije učinila debitantskim singlom “Power” u prosincu, a sada nastavlja poetiku s pjesmom “Dualism”. Sofisticirana vizualna retorika videospota u kojem tematizira slavonske korijene, etnologiju i mitologiju u srazu s modernom tehnologijom kao jednim od profesionalnih projekata, neodvojiva je od same atmosferične glazbe i autoričinih vokala. Živa je najavila i gostovanje u Hrvatskoj gdje ćemo na pozornici testirati njezinu inventivnost, ali i novu transformaciju iz ruha u kakvom smo je pozdravili prije nekoliko godina.

Kišni razdraganci – “Termiti”

Kako smo u prilično tradicijsko-nostalgičnom tonu, onda je neizostavan i punk klasik “Kišni razdraganci” riječkih Termita, kako kaže i sam izdavač Dallas Records, prvoboraca ovog žanra. Iz Termita nam je proizašao Let 3, odnosno njihov frontmen Damir Martinović Mrle koji je pjesmu napisanu još u djetinjstvu novim generacijama nedavno popularizirao istoimenim albumom i slikovnicom (nastalim 2019. u suradnji sa suprugom Ivankom Mazurkijević). Novi stari singl kojim se promovira antologijsko izdanje Riječkog novog vala podsjetnik je modernim generacijama na bendove koji su udarili temelje alternativne scene u Rijeci i Hrvatskoj, ali i cjelokupnoj bivšoj Jugoslaviji.

Moglo bi Vas zanimati