08
tra
2022
Daj 5

Daj 5: Silente, Mateo Pilat, Fire in Cairo i drugi

silente, the random, mateo pilat, daj 5, tjedan

Daj 5

share

Daj 5 tjedna je rubrika portala Glazba.hr u kojoj predstavljamo pet najboljih novih singlova po odabiru uredništva, a koje svakako trebate poslušati.

Prvi tjedan travnja, najokrutnijeg mjeseca (prema T.S. Eliotu) nije bio u skladu s vremenskim prilikama u stalnoj izmjeni. Ovaj tjedan su nas iznenadila uglavnom mlada imena na sceni. Oduševljava nas i premrežavanje glazbenih kreativaca i radnika u različitim žanrovima i bendovima, ali i gradovima te se jedno riječko ime polako nameće kao glazbeni autoritet. Možete li pogoditi o kome se radi? Vjerojatno je izvor težak, za zato preporučamo da ipak preslušate odabrane nove singlove i pronađete tajanstveno ime, ali i svoju omiljenu pjesmu ovog tjedna.

Daj 5: ranotravanjski

Silente – “Idi”

Trenutno najveći i najvažniji dubrovački bend Silente objavio je novu ljubavnu pjesmu “Idi“. Glazba koju potpisuje Tibor Karamehmedović neodoljivo nas podsjeća na skladbe namijenjene kazališnim mjuziklima, a tekst njegova brata Sanina samo podvlači taj dojam. Ima nešto u njihovoj silabičkoj versifikaciji iliti razlaganju stihova na podjednak broj slogova zbog čega je Idi izrazito pamtljiva pjesma. Da, doista čujemo ovu pjesmu kao dijelom neke predstave, posebice kada se poigrava s riječima poput “nisam tako nisko pao/ da se ljutim jer si uzela/ što ionako bih ti dao”. Cijela pjesma je aranžirana u duhu tradicije i rezonira narodnim napjevima što ponovno demonstrira čvrstu sponu nasljeđa i popularnog.

Fire in Cairo – “Giving a Clue”

Prije dva mjeseca smo imali Fire in Cairo u Daj 5 kada su singlom “Running Over Me” kao prog rock numerom najavili aktualni i hvaljeni album “High Degrees“. Novim singlom “Giving a Clue” mladi alt-rockeri nastavljaju promovirati album i najavljuju koncert u zagrebačkom Vintage Industrial Baru. U novom singlu sljubljuju klasični britanski rock zvuk sredine 20. stoljeća s onim iz istog geografskog područja, ali tridesetak godina kasnije kada otočjem dominira Britpop. Dozu originalnosti unose im neočekivane trubačke dionice u ovoj veseloj priči koja je dodatno začinjena urnebesnim i šašavim videospotom. Fire in Cairo pale sve pred sobom i nameću se kao novi hrvatski Jonathan.

LUZERi ft. Sjena – “Suze”

Ako nas je išta ovaj tjedan vratilo na početak milenija, u rane 2000-e, onda je to najnovija pjesma novog punk-pop-trap benda Luzeri. Prepun nostalgije s prizorima čuvenih Starki, razbarušene kose, derutnih napuštenih zgrada išaranih grafitima i detaljima činela pri udaru palica, spot im je mali vremeplov u spomenuta vremena, iako su u zvuku prigrlili i moderne elemente poput trapa. Goca RIP kao odmetnuti član Kukusa u ovom aranžmanu je daleko od originalnosti i svježine, ali raniji angažmani i kontakt s publikom mogli bi upravo zbog njega osigurati Luzerima neku novu publiku. Iako miriše na sudbinu Kinokluba koji se pojavio i nestao u bljesku (i sličnoj ikonografiji), treba dati priliku nekim novim klincima – kako repa – od 27 godina.

Mateo Pilat – “Sve”

Balada koja nas je u proteklom tjednu osvojila jest “Sve” mladog Matea Pilata. Ako ste prateći Eurosong tijekom godina primijetili talijanskog pjevača Marca Megnonija, onda bi Pilat bio njegov ekvivalent u svojim vokalnim igrama od baritona do falseta. Kao jedan od kandidata nadolazećeg 69. Zagrebačkog festivala, Pilat će s ovom klavirskom baladom 28. travnja. Pjesmu “Sve” prati spot koji želi pokazati važnost ljubavi u svim segmentima života. U prijateljstvu, partnerstvu, obitelji, duhovnosti. Ljubav ne priznaje i ne poznaje granice, ona ruši tabue, predrasude, tolerira i prihvaća razlike. Redatelj Paolo Gentilini je prepoznao smisao i poruku pjesme i uspio prenijeti tu fluidnu, a moćnu emociju kakvu nosi u sebi.

The Random – “Bijele laži”

The Random je ime novog riječkog kantautorskog debitantskog dua koji čine par Dolores i Radovan Oštrić. “Bijele laži” njima su nešto svakodnevno, sitno preživljavanje, gotovo bez krivnje, nešto kao panaceja, lijek za sve i sva. Ta laka obmana sebe i drugih omogućuje da lakše podnesemo život, kao i povremeno ispijanje gina. Pjesma “Bijele laži” izrađena je po mjeri. Tako se u videospotu smjenjuje zasićen crni svijet, pun starih fotografija i uspomena, s bijelom prazninom ispunjenom stotinama lebdećih bijelih papira koje tek treba ispisati. Sve što treba za bijelu laž je pisaća mašina, stol i stolica. Izmišljanje priča tako postaje bezvremenska klopka.

Tekst pjesme potpisuje Dolores Oštrić, a u glazbi joj se pridružio i Radovan Oštrić koji ujedno potpisuje aranžman pjesme, snimanje i produkciju uz Mateja Zeca – gitarista Leta 3 – koji uz je zaslužan i za miks i mastering pjesme. Zec se tako dokazuje kao jedno od najaktivnijih i trenutno najrelevantnijih riječkih imena u glazbenoj produkciji. Zečevo ime nalazimo u zadnje vrijeme osim uz Let 3 uz Damira Urbana, Elis Lovrić, The Black Room, Borisa Štoka ili Ministrantima. Popis je dug, a mi ga imamo na oku kao tour-de-force.

Moglo bi Vas zanimati