05
lip
2022
Daj 5

Daj 5: Valentino Bošković, Djeca, i drugi

daj 5, ida prester, siids, valentino boskovic, djeca

Daj 5

share

Daj 5: tjedan dvojaca!

Bez imalo planiranja i kalkuliranja ovaj se tjedan u Daj 5 upisalo puno udruženih snaga; dvojaca najrazličitijih žanrova, poruka i estetika. Otvaramo ovotjednu priču s velikim indie pop bendom koji zaslužuje svjetsku pažnju, a i osluhujemo kakav to zvuk nastaje kad se male ruke slože i najavljuju početak toplog i potpuno nostalgičnog glazbenog ljeta.

Ischariotzcky – “Too gold”

Ischariotzcky nisu ni u kakvoj dvojnoj kombinaciji, ali bilo bi nezamislivo zaobići ovaj domaći novitet na poslovičnom engleskom jeziku. “Too Gold” je prije svega igra vokalne i instrumentalne elastičnosti gdje glas Joška Klarića modulira i mutira u različitim registrima, poprimajući tako raznolike teksture, što je pjevačev poznati izvedbeni postupak kojim nas redovito povlači u svoje pjesme. Slikovito tekstopisanje rezultira vrlo detaljnim pejzažima emocija, a uokviruju ga i zborske dionice na tragu gospela. Klarićeve vokalne harmonije sukus su estetike Ischariotzkcyja kao nezaluženo nevidljivog benda čijoj kreativnosti, elastičnosti i specifičnosti doista može pozavidjeti većina domaće glazbene scene.


Valentino Bošković – “Amorella”

“Amorella” Valentinota Boškovića nije nova stvar zbog čega sam danima vagao uvrštavanje ove pjesme iz ‘uklete’ 2020. godine na Velikoj praski, ali ovih je dana dobila svoj neočekivani animirani tretman. Zato ju je ovaj specifični dvojac nagradio statusom singla. Spot je izanimirala hvarska maturantica Ivana Šerić, nadahnuta svojom okolinom, ali i izazovima bračkog govora kojim se služi ovaj pomaknuti bodulski astronaut. Ivana je za rad na spotu rekla:

“Godinama već vučem inspiraciju iz glazbe, a za ovaj spot su me nadahnule moja nona i njena sestra. Zbog njih sam i izabrala ‘Amorellu‘ jer ih pronalazim u stihovima. Nastojim eksperimentirati s tehnikama pa sam kombinirala digitalnu animaciju s animacijom ručno šivenog veza koji isto dolazi od moje none koja me inspirira svojim ručnim radovima. Zajedno smo izvezle uvodnu špicu i refren spota, a zbog dijalekta i tematike glazbe Valentina Boškovića sam se i upustila u ovakav izazov. Bilo je teško kombinirati srednju školu, pripreme za faks i izradu ovog spota, ali sam si na jedan svojevrstan način potvrdila ljubav prema animaciji.

Kako je u svojoj velikoj Retrospektivi posvećenoj Valentinotu Boškoviću pisala njihova njegova imenjakinja Valentina Sertić, “Pjesma ‘Amorella‘ nosi ime slavnog ro-ro putničkog broda proizvedenog u Brodosplitu, a koji od kraja osamdesetih plovi pod finskom zastavom. Taj je brod svojevremeno bio ponos grada Splita. Lordan Zafranović, još jedan otočanin, rođen na Šolti, snimio je 1989. godine dokumentarac Amorella – Put u budućnost.”

DJECA – “Seljačka buna”

Dvojac DJECA već smo uvrstili u Daj 5 u travnju kad su debitirali singlom “Ti imaš sve” i dali svoj doprinos revitalizaciji rocka kao žanra na izmaku. Stvari idu opako nabolje, a rokačina na “Seljačkoj buni” čiji naslov treba tek dešifrirati (ako uopće ima kakvo značenje osim dobre zajebancije kroz implikaciju i sugestiju) nagovješćuje da bi se Bruno Žabek i Benjamin Mjeržva mogli neko vrijeme zadržati na sceni.

Iako bih prvoloptaški zamjerio samo dva različita stiha na novom singlu, znam da znaš da ne mogu stat / kad čujem ovaj zvuk ja trgam si vrat jasni su i precizni doživljaji stavljeni u riječi prilikom slušanja oštrih gitara i bubnjeva dvojice zagrebačkih momaka. Skromna lirika tako je sve no oskudna jer sažima reakciju na ono što mladi rockeri stvaraju instrumentalno. Zato mi je pjesma na ponavljanju od izlaska. Zvukom gitara vraćaju u rane 2000-e jekom na White Stripese, dok čedna lirika priziva Joshuu Hommea iz Queens of the Stone Age koji jednako  manično mantrički ponavlja stih u kojem sažima trenutno stanje.

Videospot ugošćuje pjevačicu Anju Papu iz pocket palme kojoj je gitarist Bruno Žabek, a potpisuje ga pak treća trećina benda Luka Vidović koji posljednjih godinu dana intenzivira svoj redateljski angažman, pored onog producentskog i glazbenog. Ekipa iz pocket palme je trojna sila koja bi mogla postati tour-de-force naše scene.

Ida Prester  feat. Fantom – “Budalo”

Nakon suradnji s pocket palmom, predstavnica retro-popa Ida Prester udružila je pak snage s njihovim (i svojim) beogradskim pandanom Fantomom u pjesmi “Budalo” o opiranju ljubavi. Stigla nam je još jedna pjesma za ljetne playliste za duge vožnje autoputom s kontinenta. Osim zarazne produkcije što nas vraća u eru koje se malo tko od nas sjeća ili ju nije ni doživio, zarazni su i stihovi “vodim ljubav s ekranom/prestani s inatom i dođi da me voliš/moglo bi biti dobro” u kojima će se svatko od nas prepoznati.

Ljubavna igra Ide i Fantoma prenesena je i u zanimljiv pop art video koji potpisuje iskusna filmska ekipa. Režije se prihvatio Miroslav Terzić, autor nagrađivanog filma Šavovi i serije Tajkun, a vizualni dio potpisuje snimatelj Miloš Jačimović (Tilva Roš). Kostime je osmislio Idin dugogodišnji art direktor, Marko Čerketa.


The Siids – “Tide”

Ni The Siids nisu umorni na sveprisutni zvuk synthwavea osamdesetih, pa tako “Tide” neodoljivo podsjeća na ranu pocket palmu u trenucima transformacije iz Side Projecta u aktualnu iteraciju. U “Tideu” dvojac Darko Terlević i Stanislav Grdaković tematizira samoću kao rješenje nebalansiranih romantičnih odnosa gdje jedna strana poput nagle plime preplavljuje svojim potrebama za pažnjom. Plesni broj umjerenog tempa prikladno dobiva koreografirani videospot crno-bijele fotografije koju krasi amorfno gladak pokret riječke plesačice i koreografkinje Martine Hrlić Rogić.

“Tide” najavljuje nasljednika prvijenca Brutalist iz 2019. godine na kojem želimo čuti malo konkretniji, jedinstveniji zvuk bez šuljanja zapažanja s predznakom “kao” ili “podsjeća na…”

Moglo bi Vas zanimati