27
svi
2022
Daj 5

Daj 5: pocket palma, Ether, Gabriel & drugi

Daj 5, ambroz brzic, mladen burnac, pocket palma, ether

Daj 5

share

Daj 5 za kraj svibnja donosi dva debitantska singla, povratak jedne izvođačice na scenu kao samostalne glazbenice, tekstopisca i kantautora koji je zadužio mnoge glazbenike i synth-wave trio koji su nam donose soundtrack za ljeto. 

Ako pratite naš tjedni pregled najboljih i najzanimljivijih domaćih izdanja uvjerit ćete se u produktivnost glazbene scene, ali i svježinu, marljivost i kreativnost nekih novih snaga spremnih promijeniti dominantne zvukove i stvoriti nove trendove. Sve veća samostalnost u odnosu na izdavače i tradicionalne strukture dopušta im upravo kreativne igricea, a nas tjera na slatke selekcijske muke za kraj svakog tjedna. 

Ether – “Nemoj disati”

Stanite sa svime što radite i odmah lupite play na videu iznad! Rijetko me neki singl toliko obori s nogu kao što je slučaj s Nikol Ćaćić i nedavno Mary May s pjesmom “The Dress Your Mother Wore to War“. Nikol Ćaćić nakon više godina u trojci NLV napokon dobiva svoj samostalni trenutak za koji smo čak pomislili da se neće dogoditi s obzirom na mlaku ustrajnost benda s velikim kapacitetom. No kad se u malim i neambicioznim formacijama nađu vrhunski glazbenici poput subverzivnog nemanje i nepravedno zanemarene vokalistice Nikol, najbolje je krenuti samostalnim putem. Alias Ether nešto je najbolje što se moglo dogoditi Puležanki koja je u premijernom singlu “Nemoj disati” sljubila Jefferson Airplane i Istrijanku Đanu Šegon koja je prije 14 godina zabljesnula poput repatice s projektom Superneon, pa nestala.

Nikol se nikako ne bi smjela dogoditi sudbina Porečanke Đane Šegon ako je predviđati daljnji rad na temelju hipnotične “Nemoj disati” čiju glazbu potpisuje Luka Vidović (pocket palma). Slojevita skladba ritualističkog karaktera počiva na kontrastu dramatičnih perkusija i jecajućih truba (Ivana Perkovića) slijeva se u mahnit finani crescendo koji će vas pozvati na ponovno slušanje pjesme nakon što vas raspameti i zbuni ekstazom. Mračne ritmične koračnice, suptilne melizmatične vokalne modulacije i orijentalni jazz zbilja ostavlja slušatelja bez daha i postaje kandidat za jedno od najoriginalnijih ostvarenja ove godine.

Mladen Burnać – “Ljubavnici”

Jedno od izdanja koje nepravedno prolazi ispod radara hrvatske scene i radiovalova trenutačno jest album Knjiga poezije Mladena Burnaća s kojeg je zagrebački kantautor ovih dana objavio čak tri singla od kojih se ističe “Ljubavnici“. Balada koja počiva na tugaljivo zavodljivim žičanim insturmentima gitara i harfe ima neodoljivu notu Anadolije u refrenu pjesme dok priziva neka prošla vremena šansonijera. Burnaćev hrapavi i bolom prožet vokal prekrasno spaja melankoličnu kompoziciju s upečatljivim stihovima poput nekada te vidim ideš s njim/ baciš pogled na drugu stranu / za tebe sam neznanac u ljudskom oceanu. Ovih dana jedno od najljepših izdanja koje s lakoćom mogu zamisliti u Balaševoj ili Šerbedžijinoj interpretaciji.

pocket palma – “Osjećaj”

pocket palma neumorno ide dalje sa singlovima s drugog studijskog albuma Atomi kojeg je bend nedavno promovirao u zagrebačkoj Tvornici kulture, a ovog puta donose ljetnu numeru “Osjećaj” kao idealan uvod u godišnji, ali i Mjesec ponosa. Iako se ne radi o lirski najsjajnijem izdanju pocket palme koja u ovoj pjesmi koketira s klišejima, plesni “Osjećaj” kroz vrlo tekuće dionice sintesajzera potiče na njihanje i vrćenje u krug zatvorenih očiju i maštarenje kroz pastelni, prozračni veo melankolije.

Spot ovog puta ne potpisuje Benjamin Strike kao već uhodani redatelj spotova zagrebačkog trija, nego vokalist i autor pjesama, Luka Vidović. U maniri sličnoj Strikeovoj, kreativac donosi kolaž privatnih snimaka iz studija i s turneja benda u vizualno-nostalgičnom potpisu estetike snimaka devedesetih (ne, ne mislim na osamdesete).

Gabriel – “Slijepi čovjek” feat. Maja

Iako se ovih dana u medijima ime Gabriela Jankovića navodi kao novo, Karlovčanin je lokalno poznato ime kao kantautor već nekoliko godina, iako po svom anglofonom radu. Za izdavača Basic & Rough okrenuo se pak materinjem jeziku u pop-rock baladnom dijalogu s pjevačicom Majom Kolarić iz trenutno najuspješnijeg karlovačkog benda EoT. “Slijepi čovjek” potpisuje u potpunosti sam, a mladi se kantautor, koji na njoj svira akustičnu gitaru, okružio poznatim instrumentalistima Davorinom Silađijem na gitari, Berislavom Blaževićem iz Majki i Parnog valjka na sintesajzeru i pianu, basistom Mariom Rašićem, licem kojeg znamo iz Majki, Aftershocka i Balkan Zooa te Mariom Klarićem na bubnjevima.

Sin nekadašnjeg pjevača Divljih jagoda Tonija Jankovića sprema svoj prvi EP za Basic & Rough, a ako je suditi prema najavnom singlu, vjerujem kako će to biti klasično rock izdanje temeljeno na gitari i bubnjevima.

Ambroz Brzić – “Sofistička bajka”

Novo lice ili, zapravo, novi glas mlade izdavačke kuće El Records jest Ambroz Brzić. El Records oduševljava me cijelu ovu godinu osvjetljavanjem puta mladim glazbenim potencijalima s domaćeg terena, posebice zbog davanja autonomije upravo samim izvođačima koji su proizašli iz glazbene škole voditelja labela, Tomislava Šnidarića.

Premijerni singl novog izvođača Ambroza Brzića, kantautora iz mjesta Tkon s otoka Pašmana, prilično je drukčiji od drugih izdanja naslonjenim na varijacije rocka. Njegova je “Sofistička bajka” pop balada pomalo lirski hermetična i zakučasta u sarkastičnom narativu o društvenoj paralizi, suprostavljena spokojnom i laganom karakteru instrumentala. Autor je ovdje u službi gitarista, dok ga na klaviru prati Ante Jeličić, klavir Krešimir Validžić na saksofonu, Mladen Barešić za bubnjevima i Josip Marcelić na kontrabasu, čime mu daju jednu jazz notu, a koju je konačno oblikovao cijenjeni producent Hrvoje Nikšić.

Pomalo pretenciozan i nihilističan tekst zanimljivo je vidjeti u kontekstu trivijalnosti i banalnosti kojima su mlade snage nerijetko okupirane, pa se Brzićeva suptilna kritičnost javlja kao dašak sadržajne svježine u žabokrečini banalnosti.

Moglo bi Vas zanimati