28
lis
2022
Daj 5

Odabir pet najboljih pjesama tjedna

Daj 5: Mangroove, Bad Daughter, Mia Dimšić i ostali

Daj 5, mangroove, bad daughter

Daj 5

share

Daj 5 je ovog tjedna vrlo, vrlo, vrlo melankoličan i sjetan, kao da odražava karakter samog mjeseca. No za kraj nujnog listopada oduševilo me žensko autorstvo koje se izdiglo iznad ostatka singlova u tjednu, a posve slučajno i neplanirano. Je li napokon došao trenutak jednakosti za primjećivanje i prepoznavanje žena na sceni? Nadam se da jest jer vjerojatno nismo ni svjesni kreativnih potencijala i tempiranih bombi talenta uzduž zemlje. Ne volim izdvajanja, pa ću na ovo zbilja gledati kao predivnu slučajnost i kao uvod u razdoblje gdje za žensko autorstvo nećemo morati posezati za imenicama vezanim za rod.

Mangroove & Jazz Orkestar HRT-a – “Ljubavna”

Glazba s fizičkim učinkom na slušatelja jest (ili bi trebala biti) definicija umjetnosti. Kada vas satenski vokali miliju i šaputaju uhu kao mekani soulful instrument nadarene Željke Veverec povedu na višeminutno putovanje u apstraktne krajolike, onda znate da pjesma ima nadrealan potencijal. I naravno, ovo je putovanje ispunjeno teksturama koje će komplementirati razigran Jazz Orkestar HRT-a te do kraja iznijeti autoričinu lirsko-instrumentalnu viziju koju ćete mantrati danima. Jednostavnost lirike zapisat će se na relaciji uho-jezik i nakon jednog slušanja “Ljubavne” neprestano ćete pjevušiti “pričaj mi o ljubavi, samo nemoj nestati.” Nije li sve sažeto u ovom sitnom distihu? Sav smisao transcedencije ljubavi.

Bad Daughter – “Bite Your Tongue”

Evo Loše Kćerke da ponovno zakuca! Nakon što je prije godinu dana pomela konkurenciju prvijencem Let Me Panic, Dunja Ercegović u svom je art-pop alter-egu Bad Daughter utjelovila pobjednicu. Nikakvim mantrama, nego suvremenom, svježom i opojnom estetikom koja je osvojila publiku, a i kritiku. Samo mali podsjetnik da je Bad Daughter s prošle dodjele nagrada Rock&Off otišla s najviše ‘vražjih ploča’, a onda je pred prvu koncertnu promociju albuma odnijela i svog prvog Porina u Osijeku.

U svibnju ove godine izvela je cijeli pobjednički album u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo gdje je premijerno otpjevala “Bite Your Tongue” – pulsirajuću, dream-pop stvarčinu prožetu plesnim klupskim obrascima iz produkcije Leonarda Klaića.

Nakon što je uživo (i to dvaput) testirala reakcije publike na novu stvar, računica je bila jasna: njome treba najaviti novi studijski album koji sada ima opako nezahvalnu konkurenciju – prvijenac.

Mia Dimšić – “Sunce moje”

Mia voli kabriolete: nakon što smo je prije pet godina vidjeli i čuli u automobilu bez krova u spotu za pjesmu “Bezimeni”, u sličnom ruhu nam se prezentira u baladi srednjeg tempa “Sunce moje“. U najnovijem singlu naše ovogodišnje predstavnice na Eurosongu očekivano su vokalne dionice najuspješnije u cjelokupnoj produkciji (i miksu) koja bi funkcionirala puno smislenije i glađe bez refrenskih gudalačkih dionica. Dobnim sazrijevanjem i iskustvom pjevačica pokazuje i vokalno sazrijevanje te veću sklonost poigravanjima. Njezino sinkopiranje stihova u pjesmi uvlači i slušatelja na sinkronizaciju s njom.

Lu Jakelić – “Kuća”

Poput Dunje, Lu Jakelić također je korak do novog studijskog izdanja, ali u njezinom slučaju, već smo degustirali nasljednika Sve o čemu sam šutjela na dva najavna singla “Zidovi” i “Sjene”. Treći najavni uradak melankolično je minimalistička balada o suočavanju s izazovima samoće, izolacije i nesigurnosti gdje će autoričinu ispovijest najbolje ilustrirati bubnjevi Senada Šute. Njezinu nježnu lirsku metaforu vizualizirao je u jednom jedinom mračnom kadru redatelj Filip Filković Philatz.


Daj 5 pronađite i kao playlistu na Spotifyju gdje svakog tjedna dodajemo novoodabrane pjesme:

Moglo bi Vas zanimati