29
velj
2024
Daj 5

Najzanimljiviji novi singlovi tjedna

Daj 5: Stela Rade, Chui, Baby Babilon i drugi

share

Ovo je pet najzanimljivijih novih singlova koje morate poslušati

Stela Rade – “Balkan pop”

U svijetu glazbe rijetko se događa da mladi talenti svojim jedinstvenim pristupom privuku pažnju šire javnosti na način na koji to čini Stela Rade.

Ova 25-godišnja pjevačica i harmonikašica, koja je nedavno trebala nastupiti u Svetom Ivanu Zelini, našla se u središtu pozornosti nakon što je njezin nastup neočekivano otkazan. No, Stela ne dopušta da je ovakvi incidenti obeshrabre. Umjesto toga, ona nastavlja s misijom osvajanja publike svojom glazbom, donoseći svježinu i inovaciju na regionalnu scenu.

Stela je napravila pjesmu koja prelazi granice i izaziva konvencije. Njezin najnoviji singl, “Balkan Pop”, ne samo da predstavlja Stelinu strast prema glazbi, već i njezinu viziju povezivanja različitih kultura kroz jedinstveni zvuk. Pjesma je izvorno prijavljena za nastup na Dori, ali nakon što se Stela nije uspjela kvalificirati, ipak je odlučila sa slušateljima podijeliti svoju viziju kako bi to izgledalo da je baš ona predstavljala Hrvatsku na Eurosongu.

“Balkan Pop” je odraz Steline vjere u to da harmonika nije samo regionalni instrument, već svjetski fenomen koji može obogatiti bilo koju skladbu.

Chui – “Svemir ima novi pozivni”

Hrvatski eksperimentalni sastav Chui sprema se za svoj najveći glazbeni podvig do sada – slanje svoje glazbe u svemir! Bend će otvoriti novo poglavlje objavom singla “Svemir ima novi pozivni”, koji je skladan kao himna prvog hrvatskog satelita. Chuijeva himna ugrađena je u memoriju satelita te će biti prva hrvatska pjesma u svemiru, a upravo će ga u svemir lansirati njihov svemirski tim CroCube na čelu s Danielom Jović (COO slovačke tvrtke Spacemanic).

Glazba grupe Chui često je inspirirana svemirom i znanstvenom fantastikom, što potvrđuju njihove prethodne skladbe “Iz kapetanovog dnevnika” koju su posvetili Star Treku, “Sila” koja je povezana sa Star Wars, zatim “Terminator theme” te “Eternautova tema” posvećena kultnom argentinskom znanstveno fantastičnom stripu kojeg su davne 1957. stvorili Hector German Oesterheld i Francisco Solano Lopez.

 

Dodger Artfool – “Charlie Hebdo”

Nakon što su za Dallas Records predstavili odlično prihvaćen singl “Umrijet ću sretan”, varaždinski Dodger Arfool predstavlja novu, angažiranu pjesmu s itekako jasnom porukom – “Charlie Hebdo”. Ona služi i kao hrabra izjava protiv cenzure i namjera joj je potaknuti razgovore o važnosti slobode govora i izražavanja.

 

Baby Babylon – “Beograd”

Baby Babilon (Klara Fiolić, Fran Colnago, Mara Marasović) prošlu godinu zaokružili su singlom ‘trideseti.sedmi’ i fantastičnim nastupom na LIFT festivalu, a u 2024. godinu ulaze s novom pjesmom i spotom “Beograd” za koju je “kriva” jedna uništena cipela…

Novi singl Baby Babilona je započeo refrenom jedne jako genijalne tople jesenske večeri, zahvaljujući jednoj uništenoj cipeli i par žuljeva, u pretpostavljate – Beogradu. Ta prva i startna verzija vječito će ostati na Klarinom diktafonu, a kako kaže sama Klara  – možda je i najbolje da samo tamo i ostane.

 

Tin – “Kasni sati”

Stigao je TIN! Talentirani mladi glazbenik predstavlja svoj prvi singl “Kasni sati” koji ćete još dugo vrtjeti na svojim playlistama.

Iako svoj glazbeni stil ne želi ograničavati žanrovski, ono što možemo od njega očekivati su ‘catchy’, moderne pjesme koje dopiru do publike raznolikih glazbenih ukusa. Prva od njih je “Kasni sati” koju produkcijski i koautorski potpisuje Filip Majdak, a :kako TIN otkriva i kako je nastala:

 

 

 

 

 

 

Moglo bi Vas zanimati