19
svi
2023
Daj 5

Najbolje nove pjesme tjedna

Daj 5: Vanna, Zvjezdan Ružić, Izgubljeni vikend i drugi

share

Glazba je najbolji životni suputnik. Pruža sreću i utjehu. Od najljepših do onih najtežih situacija donosi odabir pet najboljih novih pjesama ovog tjedna.

 

Djeca! – “Želim s tobom sve”

Novi singl s uspješnog debitantskog albuma rock’n’roll dua Djeca! je pjesma “Želim s tobom sve” čiji ih spot pretvara u znanstveni duo koji očajno pokušava implementirati emocije umjetnoj inteligenciji. Ono što je sigurno jest da su u veoma kratkom roku uspjeli implementirati svoju viziju rock’n’rolla na scenu te da se tako prva faza njihovog glazbenog eksperimenta pokazala veoma uspješno. S primjesama synth-popa unose pozitivne vibracije ovog kišnog proljeća, a jesu li uspjeli naučiti umjetnu inteligenciju privrženosti, saznajte u spotu.

 

marisol – “Nove boje”

Duo marisol se publici prije dvije godine predstavio s live sessionom “Mango pop”, a tradiciju je nastavio – “Nove boje” je audio-vizualni bombon iz njihove šarene vrećice. Radi se o dvanaestominutnoj premijernoj izvedbi novih triju pjesama uživo, “Azija”, “Riječi od šećera” i “Mars”. Ovog puta za lokalitet su odabrali ambijent na otoku Lošinju, muzej Apoksiomena. Video je režirao i montirao Dragan Đokić, a snimio Duje Kundić.

 

Izgubljeni vikend – “Nemoj se obazirat na nas”

Nakon Yaye i Johna iz M.O.R.T.-a, Izgubljeni vikend, još jedan u nizu glazbenih projekata Josipa Radića, predstavlja suradnju s bendom Pavel u pjesmi “Nemoj se obazirat na nas”. Pjesma je posveta roditeljstvu, s čijim će se stihovima zasigurno poistovjetiti mnogi. Jer, roditelj je uvijek taj koji štiti ljepotu bezbrižnosti i dječje radosti od svakodnevnih briga svijeta odraslih, a ova pjesma pjeva upravo o tome. Na veoma lijep i simpatičan način.

 

Vanna – “Kriva nota”

Stihove i glazbu “Krive note” potpisuje sama Vanna koja nastavlja uspješan niz novijih kantautorskih pjesama kojima nalazi put do vjernih poklonika svoje glazbe, a istodobno uspijeva zaokupiti pažnju i sasvim nove publike. Najava je to njenog novog studijskog albuma čiji se izlazak iščekuje krajem ove godine. Vanna prvi put autorski potpisuje sve pjesme s albuma što ga izdvaja od svih njenih do sada objavljenih nosača zvuka.

 

Zvjezdan Ružić ft. Harlem Gospel Choir – “Who Taught You That?”

Veoma teška priča krije se iza ovog djela: „Skladbu sam napisao 2020. godine, kaže autor, šokiran policijskom brutalnošću kojom je u Americi ubijen George Floyd. Svjedočiti trenutku kada osoba umire govoreći ‘Ne mogu disati’ dok mu policajac ni krivom ni dužnom koljenom gazi vrat, biti svjestan da to nije film, nego trenutak stvarnosti koja se dogodila doslovno pred očima cijeloga svijeta za mene je bilo duboko potresno iskustvo. Gledao sam tu morbidnu scenu na ekranu, a note na klaviru i suze krenule su teći u istom času. ’Who Taught You That?’ (Tko te to naučio?) je bilo pitanje koje sam tada htio postaviti tom policajcu, koje bih postavio svakome tko ima potrebu drugoj osobi nanijeti bol”, objašnjava Zvjezdan koji je skladbu, shrvan vijestima iz Srbije, snimio u novom aranžmanu, u još jednom duboko proživljenom suosjećanju i povezanosti koja ne treba niti priznaje granice.

Moglo bi Vas zanimati