13
svi
2023
Daj 5

Najbolje nove pjesme tjedna

Daj 5: Jasmin Stavros, Huljić, Silente i drugi

share

Posljednjom pjesmom Jasmina Stavrosa “Luda noć” ovog se tjedna opraštamo od kralja zabave. Uz Šajetu se prisjećamo  panonskog mornara. Nostalgično putujemo u doba “Marije Magdalene”. Otvaramo nova poglavlja uz Silente. Sve to i još više u ovotjednom pregledu najboljih novih pjesama u kojem je bilo pretijesno za samo pet dragulja, zbog čega ih predstavljamo čak sedam.

Jasmin Stavros ft. Dado – “Luda noć”

“Luda noć” posljednja je pjesma i spot Jasmina Stavrosa. Omiljeni pjevač, kralj zabave, kako ga je javnost zvala, trebao ju je izvesti na ovogodišnjem CMC festivalu na koji je redovito dolazio svih godina. Pjesma je nastavak njegove suradnje s kolegom Draženom Filjevićem Dadom s kojim je snimio i pjesmu “Nova je godina”. Glazbu potpisuje Ljubo Šeperić Luppo, a tekst Alka Vuica. Stavrosov prerani odlazak ostavio je prazno mjesto mnogim pozornicama u regiji i dijaspori.

 

Šajeta – “Đoletova pjesma”

Dražen Turina Šajeta, Đorđu Balaševiću posvetio je “Đoletovu pjesmu” koja je objavljena uoči 11. svibnja, obljetnice rođenja nezaboravnog “panonskog mornara”. Šajeta nikada nije skrivao divljenje koje osjeća prema Balaševiću čija ga je prerana smrt teško pogodila, a sve te emocije pretočio simbolički – u stihove. „Napisao sam je svega par dana nakon tog tužnog događaja i spremio u ladicu jer je sve to bilo previše emotivno za mene, a i nisam htio da se to krivo protumači. Ne volim “patetične parade” po društvenim mrežama kao što sam uvjeren da ih ni sam Đole nije volio.”, objasnio je Šajeta

 

Tonči & Orchestra ft. Doris Dragović – Marija Magdalena

Na dan kada je Let 3 izborio polufinale Eurosonga, nakon prethodnih pet godina hrvatskog neuspjeha, Tonči Huljić i orkestar pobrinuli su se da se prisjetimo jedne od najuspješnijih naših pjesama na Eurosongu, s njegovim autorskim potpisom. “Marija Magdalena” dobila je instrumentalno ruhu koje zvuči jednako snažno i upečatljivo kao i tadašnja potpuna interpretacija Doris Dragović. Vrijeme je pokazalo da je ova pjesma bezvremenska te se s velikom sigurnošću može reći kako se radi o jednom od najvećih hitova u povijesti hrvatske pop glazbe.

 

Bang Bang feat. Baby Dooks – “Striptease”

Tko koga skida i tko je Tarzan, a tko Jane i zašto svira Kurt Cobain, otkriva grupa Bang Bang i Baby Dooks u veoma zanimljivoj pjesmi “Stripease”. Ogolili su svoju glazbenu svestranost te spojili grunge, rock, trap i pop u zanimljivoj pjesmi s kojom najavljuju treći studijski album koji bi svjetlo dana trebao ugledati u rujnu 2023. Zarazan refren, snažna energija vokala Lare Antić, uz duhovite versove Baby Dooksa i gitarsku distorziju čine jedno od njihovih ponajboljih djela (do sada) koje će zasigurno naći svoje mjesto u mnogim radijskim eterima diljem Hrvatske.

 

Eric – “Gdje je ta ljubav”

Ova pjesma je sve samo ne balada. Barem je tako opisuje 22-godišnji kantautor i multiinstrumentalist Eric. U autorskom su mu se procesu ovaj put pridružili Laura Mjeda (prateći vokali) i Ivan Grobenski (bas). Filip Vidović je miksao pjesmu u Matterhorn Music studiju dok Mischa Janisch potpisuje mastering. Pozitivne vibracije koje nosi ritam ove pjesme tjeraju na ples, premda je tematika zapravo pomalo melankolična. Odatle kontradiktornost koja pjesmi daje posebnu dozu zanimljivosti. Za početak ljeta – dosta dobro. Eric je ostao vjeran svom zvuku koji će sve više i više prihvaćeniji i prepoznatljiviji kod publike.

 

Silente – “Sve što treba znat o ženi”

Novom, predivnom baladom “Sve što treba znat o ženi”, grupa Silente predstavila je novu pjevačicu. Radi se o Lari Viktoriji Ilić, koja impresionira snažnom emocijom u glasu boje slične kao i Doris, no opet dovoljno prepoznatljive i jedinstvene. Silente je tako još jednom, po tko zna već koji puta u karijeri, otvorio novo poglavlje. Autorski potpis braće Karamehmedović i aranžman Nikše Bratoše ponovno su se pokazale kao dobitna kombinacija, jer ova pjesma već opako konkurira u budućoj kategoriji pjesama godine. Osvaja na prvu, a završava na repeatu.

 

Alka Vuica feat. Alterella – “Presidente”

CMC Festival ove će godine predstaviti jednu zanimljivu i neočekivanu suradnju. Alka Vuica i Ella Dvornik udružile su snage u pjesmi “Presidente”. Alka potpisuje tekst, glazbu Marko Vicković dok je Alterella odrepala nekoliko versova u vlastitom umjetničkom stilu kojeg je javnost upoznala na nedavno objavljenom debitantskom albumu u čijem je stvaranju sudjelovao Alkin sin Arian Vuica, poznatiji kao Strapazoot. „Presidente je naziv za sve one muškarce koji su voljeni od svojih žena kao da su  predsjednici svoje male imaginarne države. Oni su im najčešće najvažniji autoriteti, svemogući, njima su podložne, odane, vjerne i apsolutno im predaju moć. Zato i moj prvi stih u pjesmi kaže: ‘Opet sam sama, ko prva dama, spavamo ja i tvoja pidžama, a u mom srcu je urnebes…’. Prve dame su često same, a kad žena sazna da joj njezin Presidente laže i vara je, u srcu joj je urnebes”, izjavila je Alka.

Moglo bi Vas zanimati