03
lip
2022
Vijesti plus

Hrvatska glazba u noćnom radijskom programu BBC-a

bbc

share

U sklopu noćnog glazbenog programa Europske radiodifuzijske unije (EBU) koji se u Hrvatskoj i ostatku Europske unije emitira pod naslovom Euroclassic Notturno, a u Velikoj Britaniji kao Through the Night na Trećem programu BBC-a, Dan državnosti Republike Hrvatske bio je povod Jonathanu Swainu da emitira neke od snimaka koje je hrvatska članica mreže EBU, Hrvatska radiotelevizija, učinila dostupnim ostatku mreže.

Tako su se na noćnom programu emitiranom od 00:30h prošlog ponedjeljka, a koji je još 25 dana dostupan za slušanje online, našle skladbe (redoslijedom emitiranje): Stanka Horvata, Berislava Šipuša, Borisa Papandopula, Krste Odaka, Blagoja Berse, Frane Paraća, Dore Pejačević, Vladimira Ruždjaka, Ive Paraća, Luke Sorkočevića te Marka Ruždjaka.

Program Through the Night Trećeg programa BBC-a prvi je put emitiran 5. svibnja 1996. kada je započelo 24-satno emitiranje na toj radijskoj stanici. Prvi voditelj programa bio je Donald Macleod.

Težište programa Euroclassic Notturno je na raznolikosti u širokom rasponu od rane glazbe do suvremenih djela te od arhivskih snimki s početka prošloga stoljeća sve do najrecentnijih studijskih i koncertnih zapisa, uključujući i snimke čitavih koncerata s vodećih europskih glazbenih festivala.

Hrvatsku inačicu možete slušati u noćnom programu Trećeg te online.

 

Moglo bi Vas zanimati