19
tra
2022
Vijesti plus

Impulse festival na deset lokacija u šest dana - donosimo vodič za ovaj tjedan

ABOP, jedan od headlinera Impulse festivala / Katarina Skrbin

ABOP, jedni od headlinera Impulse festivala / Katarina Skrbin

share

Impulse festival je klupsko boutique događanje koje spaja gradske lokacije s misijom promocije dobre glazbe i urbane kulture. Eventi koji se odvijaju tijekom trajanja festivala kroz različite medije tematiziraju glazbu, u duhu čega je slogan festivala: „glazba je svugdje“. I u svome devetom izdanju na čak deset lokacija očekuje nas niz koncerata, razgovora, druženja, puno plesa i dobre zabave općenito.

Ovaj godine Impuls je toliko bogat sadržajem da nam je svima potreban jedan dobar vodič kroz tih šest dana putovanja. Da u moru mnoštva evenata ne bi propustili nešto što bi kasnije požalili, slijedi finalni line up i sve o tome što nas čeka, od 19. d0 24. travnja, na raznim riječkim lokacijama.

Početak

Otvorenje kreće danas, 19. travnja, od 20 sati. Dnevni boravak prva je od 10 lokacija na kojima će se održati ovogodišnji Impulse Festival.

Deveto izdanje Impulse Festivala ponekima neočekivano otvara promocija knjige. No, ako spomenemo da je autor Mate Škugor, izbor je više nego logičan. Mate Škugor glazbeni je promotor koji je s organizacijom koncerata počeo još u studentskim danima. Iza njega su festivali Žedno uho i NO Jazz, Terraneo i SuperUho, te više od tisuću organiziranih koncerata koji su mijenjali kulturnu sliku Zagreba, Šibenika, Hrvatske i šire.

Njegovu promociju knjige, Glazba za Žedno uho, željno smo iščekivali i prošle godine, a ove se napokon posložilo da ćemo je i doživjeti. Knjigu u izdanju glazbene knjižare Rockmark predstaviti će sam autor u društvu glazbenika i novinara Luke Benčića. Ujedno, na samoj promociji knjiga će se moći kupiti po promotivnoj cijeni.

Glazba za Žedno uho / cover

Glazbeno izdavaštvo

U srijedu 20. travnja pozvani ste doći na još jedan narativni segment festivala koji će se održati u kultnom Palachu gdje će se voditi razgovor na temu Kako izdati ploču?!. S početkom od 20 sati, možete dobiti ogovore na pitanja kao što su; Digitalno ili fizičko izdanje?; Koraci do potpisivanje ugovora?; Načini prodaje i distribucije te što nosi budućnost?. Moderator razgovora bit će Marin Jurčić (Distune promotion), a gosti večeri predstavnici nezavisnih izdavačkih kuća Danijel Sikora (Geenger records, PDV records), Mirko Burazer (Basic and Rough) te Bojan Bojkov (više manje zauvijek). Ulaz je slobodan.

Četvrtak za promocije i eksperimente

Glazbeni program festivala počinje u četvrtak, 21. travnja, a otvaraju ga dva nastupa na dva različita prostora.

Alternativna kantautorica Barbara Munjas od 21 sat uz pratnju benda na botelu Marina predstavit će svoj debitantski album Right Place Right Time. Na novom joj se albumu nalaze uspješnice kao što je singl ‘Gone back’ s kojim je 2020. osvojila nagradu AMVA za najbolji regionalni indie videospot godine.

Barbara Munjas / Ira Tomić (1)

Barbara Munjas / Ira Tomić

Dok je Barbara na vodi, Packmess je u muzeju informatike.

S početkom u 20 sati u riječkom muzeju Peek&Poke, povodom 15. obljetnice rada ovog muzeja informatike, očekuje vas posebno gostovanje eksperimentalnog umjetnika Packmessa.

Packmess, imenom i prezimenom Miodrag Gladović, diplomirani inženjer elektrotehnike, glazbenik i multimedijalni umjetnik, artist je koji izvodi audiovizualni performans kroz improvizaciju koja je bazirana na minimalističkim gitarskim dronskim strukturama uz dodatak eksplozivne muzičke ekspresije ostvarene putem joysticka koje koristi kao muzički instrument.

Ulaz je slobodan, no zbog ograničenog kapaciteta dostupan je samo za “najbržih” 25 osoba. Dovoljno je poslati e-mail s naslovom “Daj mi Packmess” na: [email protected].

Petak na tri lokacije

U petak, 22. travnja iz Zagreba u Rijeku dolazi pop osvježenje Peki Pele, ljubitelji žešćih tonova dolaze na svoje koncertom iskusnih metal bendova E.N.D. i MBurns, a pozivnicu za party šalje i dugogodišnji multimedijalni producent elektroničke glazbe Plazmatick.

Plazmatick / Inia Herenčić

Popularni Peki Pele Riječane zove na cjelovečernji ples svojim premijernim nastupom u Nemo Klubu, od 21 sat. Kombinirajući plesni pop s punk estetikom i kućnom produkcijom, Peki je dobio ‘autsajdersku naljepnicu’ među poperima, ali i punkerima. No, o jednom se svi slažu: uz Pekijeve pjesme je nemoguće stajati prekriženih ruku. Svoj prvi EP naslova Deguté napravio je u periodu od 2017. do 2020. godine. Nakon koncerta slijedi Beki after Peki, poseban after party u režiji DJ Bexx sve do ranih jutarnjih sati.

Iste večeri, The Beertija je domaćin najglasnijeg nastupa na festivalu. S početkom u 22 sata zasvirat će zadarske metal legende, jedan od najstarijih aktivnih metal bendova u Hrvatskoj, E.N.D. (Evil Never Dies) u kombinaciji s riječko-crikveničkim metalcore bendom MBurns. Također, nakon koncerta slijedi prigodna metal slušaona pod nazivom ‘Dorian pušta metal’.

Po prvi puta Impulse Festival ulazi u još jedan klupski prostor, Manual! Drugim riječima, paralelno će iste večeri na trećoj lokaciji grada koji teče sve okupljene rasplesati Plazmatick – multimedijalni producent koji je na sceni već 25+ godina i ujedno jedan od pionira VJ-inga. Za sebe kaže: „Kao glazbeni producent volim mračniji, atmosferičniji zvuk. Ne tjeram na zabavu i ples, već na gibanje i razmišljanje“.

Prije samog Plazmaticla plesni podij zagrijat će dj-ica Kim Ono, newcomer kluba Manual, koja se najviše pronalazi u sirovom, mračnom i kiselom zvuku.

Subota na ulici i u klubu

U subotu nas čeka i dnevni program, glazba je posvuda već od ranih 10 sati, a čuje se iz Kružne ulice.

Od 10 do 17 sati održat će se tradicionalno, 17. po redu okupljanje ljubitelja gramofonskih ploča, ali i drugih glazbenih formata, početak kolekcionarstva ili pak jednostavno ugodno subotnje druženje začinjeno posebno glazbenom podlogom.

Ove godine pojačanje sajmu ploča je artBazaar kojemu je pri organizaciji misao vodilja ponuditi posjetiteljima raznolik asortiman proizvoda te promovirati kupnju lokalnih, kvalitetnih, ručno izrađenih proizvoda i brandova. Sve skupa bit će preko čak 40 različitih izlagača.

Osim nikad veće ponude vinila i rukotvorina, posebnost proljetnog sajma biti će Impulse punkt – poseban merch te spontani DJ-set na 33 okretaja.

U protekle dvije godine riječka publika ih je mogla upoznati na open air koncertima (Music ON!, Swamp up Rijeka), sad je došlo vrijeme i za premijerni klupski nastup. Pogon kulture rasturit će zagrebačka elektro mašina ABOP, koju više ne treba posebno najavljivati.

Koncert ABOP organizira se u suradnji s Dostavom zvuka i sufinanciran je putem Natječaja ‘Jer svirati se mora 2′, provedenog u suradnji Ministarstva kulture i medija RH i Hrvatske glazbene unije. Pored sebe imat će domaću podršku house podršku; dj-ica j.popowitch i dj AMOR.

Prvi klupski koncert glazbeno-umjetničkog kolektiva Mrave brojim rezerviran je za Nemo Klub, a nakon koncerta Bonko režira posljednji after party festivala.

Mrave brojim fotka / Dora Klasić

I IDLES je dobio svoje mjesto na devetom izdanju Impulse Festivala, ali ovoga puta glavnu ulogu ima u filmu. Nakon ovakvog plesnog, sadržajno jakog tjedna, nema boljeg nego zatvoriti ga s još malo glazbe u pozadini filma. Festival se zatvara u nedjelju (24.4.) riječkom premijerom glazbenog doksa Don’t Go Gentle – a film about IDLES u Art-kinu Croatia. Film govori o pronalaženju njihove snage u ranjivosti, vodi nas kroz prijateljstvo te insajderski upućuje u borbu za prostorom u kojem smo različiti.

Don’t go Gentle / cover

Ulaznice za pojedine programe festivala već su u prodaji u Dallas music shop Rijeka i u sustavu Entrio.

Zajedničku organizaciju festivala potpisuju Distune Promotion i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, a za vizualni identitet festivala zaslužan je dizajnerski studio Radnja iz Zagreba.

Inače, organizatorska ekipa, Distune, djeluje od kraja 90-ih godina. Bave se organizacijom glazbenih događanja, ali i edukacijama na tome polju te spajanjem glazbe s drugim umjetnostima. Osim Impulsea, drugo najveće događanje koje organiziraju je Velvet festival na Krku, a da ih geografske granice doista ne brinu pokazuje i što su ove godine premijerno organzirali i jedan koncert u zagrebačkom klubu Dva osam. Nedavno su posjetili konferenciju Kontakt u Beogradu, gdje su imali svoj showcase, a nakon Impulsea ih čeka ista stvar na MENT-u u Ljubljani.

Distune je mala skupina entuzijasta i zaljubljenika u glazbu, koja već više od desetljeća osvježava aktualnu kulturnu ponudu dovođenjem recentnih domaćih i stranih glazbenika u grad na Rječini (i šire) uz istovremeno poticanje i promoviranje lokalnih glazbenika koji nastoje
slijediti suvremene glazbene tokove. Usluge koje pružamo povezane su s organizacijom kulturnih događanja, a odnose se na bukiranje, digitalno oglašavanje, tehničku podršku u pripremi i realizaciji, foto i video dokumentiranje i slično. ” rekli su nam.

Moglo bi Vas zanimati