04
tra
2023
Vijesti plus

Do albuma na kraju godine

Joško Klarić (Ischariotzcky): pjesma tjedno, EP mjesečno

Josko Klaric, Ischariotsky

Joško Klarić (Ischariotzky)

share

Joško Klarić: glazbenik koji stvara jednu pjesmu tjedno, a jedan EP mjesečno kao slagalicu za planirani album na kraju godine.

Danas nećete pročitati ovakvu vijest. Premda teško da je i vijest projekt koji je krenuo s početkom 2023. godine. Joško Klarić, autor iza benda Ischariotzcky, jedan je od onih naših nevjerojatnih, a zasjenjenih glazbenika.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Glazba.hr (@glazba.hr.portal)

Na samom početku 2023. godine Joško se upustio u osobni izazov glazbenog dnevnika, a to bi značilo objava EP-a od četiri pjesme mjesečno kako bi na kraju godine imao album od dvanaest probranih pjesama, a i stvorio sadržaj koji pokazuje kako izgleda proces njegovog stvaralaštva, ukratko put stvaranja albuma koji se događa iza scene.

Joško, poznatiji kao Ischariotzcky, talentirani je mastermind iz Brela koji je odlučio postaviti sebi izazov. U siječnju ove godine odlučio se obvezati na stvaranje jedne pjesme tjedno i objavljivanje EP-a svakog mjeseca. Na početku smo travnja i Joško je već objavio dva EP-a s ukupno osam pjesama. Treći slijedi 14. travnja.

U njegovim storijima i reelsima kroz male dokumente svakodnevice areheološki je moguće rekonstruirati Klarićevu opsesiju glazbom i pronalaskom prave kombinacije tonova, no dok će u vokalnom smislu pokazivati jednu klasičnu, zborsku i gospelovsku kvalitetu, njegova je produkcija suvremena i fokusirana na pulsirajuću elektroniku: downtempo, neo-soul i čak trip hop.

Neke od ideje napravljene su od zapisa iz Garage Banda (aplikacija iOS-a), a cijeli naramak njih zamolio je pratitelje da doniraju u nadi da će od proizvoljnih tonova publike autor i producent napraviti zvučni koktel s potpisom. Projekt je sniman u kućnom mu studiju prigodno naslovljen Konoba.

Pjesme dva dosadašnja EP-ja pisane su i otpjevane na engleskom jeziku, a osam dosadašnjih pjesama su, naravno, dostupne na Youtubeu kao i svim platformama streaminga. Klariću nije lako stvoriti pjesmu tjedno, ali on je odlučan održavati tempo i postići svoj cilj: stvaranje cjelovitog albuma. Njegovi popratni videosadržaji koji dokumentiraju proces sugeriraju da je motivacija ključan faktor u ovom procesu i da moraš isprovocirati inspiraciju u svemu što vas okružuje.

Svaki EP koji objavi jedinstven je na svoj način zbog naravi procesa u kojem puno faktora, od kojih je spontanost glavni, utječe na smjer nastanka budućeg albuma.

Moglo bi Vas zanimati