19
sij
2023
Vijesti plus

Novi glazbeni program

Locco Motion: brak improvizacije, elektronike i jazza

Peti kupe / press

share

Igra riječi Locco Motion prikladno opisuje klupski program zagrebačke ‘lokomotive’, ‘ludog pokreta’ novog klupskog odredišta glavnoga grada – Petog kupea.

Program je to klupskih jazz svirki koji kombinira plesnu elektroniku i jazz improvizaciju za vaše noćno razgibavanje moždanih vijuga i zglobova. Novi je program kvarta posvećenog željezničkom kolodvoru i željezničkoj infrastrukturi nadogradnja energije klupskih večeri započetih još poodavno klubom Željezničar.

Naslov programa crpi inspiraciju iz šezdeset godina starije singlice “The Loco-Motion” u izvedbi R&B pjevačice Little Eve koja je njome u različitim verzijama kroz desetljeća završila na vrhovima američkih top ljestvica. Vežu je tako upravo uz plesnjake, kasnije disko i klubove u reinterpretacijama poput one Kylie Minogue.

U Petom je kupeu kao novom scenskom odredištu program krenuo 15. studenog 2022. s dream teamom u sastavu Andrej Jakuš (truba i efekti), Ivan Kapec (gitara i efekti), Toni Starešinić (klavijature i efekti) te bubnjar kojem disko podiji nisu nimalo stran teritorij – Janko Novoselić. Iz svirke koja je posjetitelje izbila iz tračnica kao kuratori programa koji punom  parom juri prugom 2023. proizašli su Ivan Kapec i Toni Starešinić, našavši u Petom kupeu adekvatan prostor za improvizacijske sesije.

Ivan Kapec 5tet

Ivan Kapec 5tet / promo

Gitarista Ivana Kapeca, ime vezano za improv scenu, znamo po cijelom nizu uspješnih instrumentalnih albuma, što svojih solističkih, što kroz sastave Capisconne i Trianguli zona. S novim singlom “Aligatori” našao se i u našoj tjednoj rubrici Daj 5 kojim najavljuje album i zakoračuje i u vokalni indie pop. Kuriozitzet je da su članovi benda Trianguli zona – sastava koji se bavio spajanjem jazza i elektronike – baš bili i Janko Novoselić i Andrej Jakuš, a taj je sastav jako utjecao i na glazbu klavijaturista Tonija Starešinića.

Klavijaturista Tonija Starešinića kao lidera Chuija i Mangroovea, te pratnju Josipe Lisac, Ede Maajke i Je Veux ne treba posebno predstavljati. Njegov je Chui za kraj 2022. u Nacionalu proglašen vlasnikom najboljeg albuma godine (Berlin – Zagreb) prema zajedničkom odabiru četrdeset kritičara i novinara. Naš je uredik Bojan Mušćet za album rekao da „Chui ovim albumom definitivno postaje band u kome improvizacija može biti jedino glazbena kategorija, sigurno je kako će njegov pogon iziskivati i više vremena. Jer, Zagreb – Berlin je uistinu velik album, što je i velik zalog za budućnost.”

Stoga ne treba previše razmišljati o setu kojeg će Starešinić na licu mjesta kreirati.

Toni Starešinić

Toni Starešinić / Foto sekcija KSET-a

Locco Motion Sessioni dosad su održavani 15.11., 29.11., 20.12., a nakon mjesec dana prazničke pauze i prilagodbe nacije na famozni euro, vraćaju se 24.1. i vraćaju Replikante. Replikanti su trio koji je nastao putem između sastava Kozmodrum i Sunrise Sessions odlučio se odvojiti od matičnih stanica i odlutati u svom smjeru.

Klavijature (Hrvoje Galler), bas (Goran Delač) i bubnjevi (Janko Novoselić) kroz improvizaciju ulaze još dublje u klupski zvuk, uranjajući u techno, house, breakbeat, dub atmosferu i eksperiment. Korištenje improvizacije i vokabulara elektroničke glazbe omogućava beskonačne kombinacije, pa tako niti jedan nastup ne može biti isti, ali se opet tematski uvijek zadržava na klupskom i plesnom izričaju.

Više o novom programu Locco Motion OVDJE.

Moglo bi Vas zanimati