18
sij
2023
Vijesti plus

Cesarica Bestseller pokazat će tko je najuspješniji domaći koncertni izvođač godine

Cesarica 2022.

Cesarica 2022.

share

Od arena preko gradskih trgova do klubova – koncertni prostori svih oblika i vrsta prošle su se godine vratili u pun pogon, vjerojatno i nadmašili sve dosadašnje.

Koncerata tako definitivno nije nedostajalo, ni publici ni glazbenicima, dok je, osim već ustaljene bogate koncertne ponude Zagreba, priča preselila i u druge krajeve Lijepe naše koji su postali domaćini raznih manjih ili većih festivala, raznih žanrova i oblika, kao i solističkih koncertnih spektakla. Massimo, Dalmatino, Vanna, Jelena Rozga, Petar Grašo, Parni valjak i prijatelji, 2CELLOS i Doris Dragović su 2022. godine održali koncerte karijere u dupkom punim velikim arenskim prostorima, rame uz rame sa svjetskim velikanima kao što su Sting, The Cure, Arctic Monkeys, Kiss, Iron Maiden  ili  Andre Rieu. Ne zaboravimo i regionalne zvijezde poput Saše Matića, Halida Bešlića i Zdravka Čolića za čije se, ponekad i dvostruke, arenske koncerte također tražila ulaznica više.

Uspjeha, kao ni dobre zabave, nije nedostajalo.

Massimo u Areni Zagreb

Massimo u Areni Zagreb/Filip Bušić

No: tko je bio najuspješniji?

Saznat ćemo 26. siječnja na svečanoj, šestoj dodjeli nagrade Cesarica.

Cesarica je prvenstveno nagrada publike, koja svakog mjeseca bira omiljeni hit te tako nagrađuje uspješne autore i glazbenike, među kojima i na samom kraju godine odlučuje o najprestižnijoj tituli – hita godine.

Ove godine očekuje nas šesto izdanje nagrade Cesarice, a organizatori, Unison i Hrvatsko društvo skladatelja, najavili su novi koncept ceremonije dodjele nagrada.

U izravnom će se televizijskom prijenosu na Drugom programu HTV-a, 26. siječnja od 21:10h, dodijeliti izravno tri nagrade. Uz najiščekivaniju, Hit godine, Cesarica će se dodijeliti i u kategoriji Hit autor, najboljem autoru, odnosno autorskom timu koji ima najviše nominacija u protekloj godini.

Valjak i prijatelji: Dovoljno je reći Aki…

Valjak i prijatelji: Dovoljno je reći Aki… u Areni Pula/Saša Huzjak

Cesarica Bestseller

Po prvi put dodijelit će se Cesarica Bestseller, a primit će ju izvođač koji je u protekloj godini ostvario najveću prodaju koncertnih ulaznica, po evidenciji HDS ZAMP-a za komercijalna glazbena događanja kroz 2022. godinu u Republici Hrvatskoj.

„Od proljeća 2022. glazba se uživo vratila, jače nego ikad, u svim mogućim izdanjima: klupski nastupi, gradske priredbe, koncerti u velikim dvoranama i arenama, spektakularni glazbeni festivali na otvorenom… U 2022. godini premašen je rekordni iznos naplate autorskih prava na glazbenim događanjima iz predpandemijske 2019. godine. Dakle, ozbiljno je premašen i broj samih koncerata, što je posebno indikativno kad znamo da su koncerti „kao nekad“, tj. bez epidemioloških mjera, u 2022. godini zapravo ponovno krenuli tek krajem ožujka”, ponosno su izjavili organizatori temeljem podataka HDS ZAMP-a, iz kojih ćemo sad prvi put doznati koji je domaći izvođač prodao ukupno najveći broj ulaznica u cijeloj 2022. godini.

Jelena Rozga u Areni Zagreb

Jelena Rozga u Areni Zagreb

Radi se o priznanju onima čiji predani rad, glazbenu poruku i prepoznatljivi identitet publika nagrađuje najvećim komplimentom: kupnjom ulaznica.

„Cesarica Bestseller nagrada je za koncertnu izvrsnost i dobro promišljeno glazbeno poslovanje. No, iznad svega, to je priznanje važnosti i snage kojom pjesme na duge staze uspješno vežu glazbenike i njihovu publiku”, zaključuju organizatori.

Koja je pjesma hit 2022. godine, tko je hit autor i tko je najuspješniji koncertni izvođač saznat ćemo 26.1. na svečanoj dodjeli na kojoj publiku očekuju razna iznenađenja, između ostalog akustične izvedbe nagrađenih pjesama, reportaže sa spektakularnih koncerata te potpuno nova scenografija, kako bi doživljaj bio potpun.

Vanna - Arena Zagreb

Vanna u Areni Zagreb/Filip Bušić

Dodjelu, osim u televizijskom prijenosu, možete pratiti i uživo, a ulaznice po cijeni od 10 eura možete kupiti preko sustava Entrio.

Moglo bi Vas zanimati