10
svi
2021
Vijesti

Matija Cvek - pobjednik 68. Zagrebačkog festivala!

30.2_Zagrebfest_Matija Cvek

share

Planiran za siječanj, ovogodišnji Zagrebački festival ipak je održan u svibnju – bez publike i uz pridržavanje epidemioloških mjera, ali zato glazbeno raznolik i sadržajan.

Matija Cvek pobjednik je 68. Zagrebačkog festivala! Emotivnom izvedbom pjesme Ptice, za koju je, u suradnji s Alanom Dovićem, napisao tekst i glazbu, Cvek je gotovo jednoglasno osvojio simpatije stručnog žirija te premoćno pobijedio. Ovogodišnji žiri činili su Uršula Tolj, Željko Bebek, Ivan Dečak, Zvjezdan Jurcola te umjetnički direktor Festivala, Branimir Mihaljević. Oni su svojim ocjenama na drugo mjesto smjestili Nenu Belana i njegov reggae singl Teško je, dok je treće mjesto pripalo pjesmi Nema pravila mlade trap senzacije KUKU$.

Svi na ‘cugu’!
„Presretan sam! Iza mene je bio sjajan bend, fenomenalna produkcija, odlične pjesme i izvođači. Ova nagrada me motivira i inspirira, a i moram priznati da me malo umirila u ovom trenutku moje karijere. Stvarno sam prezadovoljan i zovem sve na ‘cugu’!“ izjavio je vidno uzbuđeni Cvek.
Radijski urednici okupljeni u Hrvatskoj udruzi radijskih nakladnika, za najbolju pjesmu odabrali su duet Nikoline Tomljanović i Belfast Fooda, Volim kako se smiješ, dok je kipićem za najizvođeniju pjesmu prošlogodišnjega Festivala nagrađen Marko Kutlić. Ove godine direkcija Festivala iz Hrvatskog društva skladatelja odlučila je predstaviti novu nagradu za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu. Njezin prvi laureat je skladatelj, producent i aranžer Alfi Kabiljo. Kao autor, Kabiljo je na Festivalu prvi put nastupio prije točno 60 godina, a od tada je na Festivalu sudjelovao s brojnim pjesmama koje su u međuvremenu postale domaći pop-evergreeni.
Svečanosti ovogodišnjega Zagrebačkog festivala pridonijelo je i emotivno prisjećanje na dvojicu velikih autora i glazbenika koji su ostavili neizbrisiv trag u domaćoj glazbi i povijesti Festivala: na Krunoslava Kiću Slabinca i Rajka Dujmića. Nova čitanja njihovih festivalskih uspjeha ponudile su mlade snage: Marko Kutlić, Alen Đuras, Gina Damjanović i Luka Nižetić te Jasna Zlokić, koja se prisjetila svoje izvedbe Rajkove pjesme Povedi me kojom je pobijedila na Zagrebfestu 1984.

Dvadeset hitova
„Ove godine nastavljam započeti rad svojih prethodnika i na postojeću kuću moj tim i ja dograđujemo još jedan kat. Za sljedeći Festival nadam se publici i održavanju bez epidemioloških mjera, a uskoro počinjemo i s pripremama jubilarnog, 70. Festivala koji će, nadam se, imati više večeri“, izjavio je Branimir Mihaljević.
Uz sigurnog voditelja Tarika Filipovića, duhovite najave Gine Damjanović i Luke Nižetića te vrhunski orkestar Ante Gele, zaključeno je po mnogo čemu posebno izdanje Zagrebačkog festivala. Publika je ovogodišnji pratila pred malim ekranima i na društvenim mrežama, a domaća je pop-glazba dobila dvadeset novih hitova koji će zasigurno obilježiti glazbenu 2021.!

Izvor: Cantus 227

Moglo bi Vas zanimati