22
srp
2023
Vijesti plus

GLAZBA NA ZASLONU

Pet preporuka na Netflixu za pakleno ljeto 2023.

Netflix

Jennifer Lopez je u dokumentarcu pokazala kako se pripremala za jedan od najpoznatijih svjetskih show nastupa, na poluvremenu američkog Superbowla

share

Dobrodošli u našu vruću ljetnu filmsku preporuku za svačiji proračun! Svi znamo da je ljeto vrijeme visokih temperatura i još viših cijena pa je najbolje rješenje ostati kod kuće i uživati u nekim kvalitetnim filmovima i serijama na Netflixu

 

Zgrabite svoju najudobniju ležaljku – bilo da ste u kući, stanu, dvorištu, apartmanu ili kampu – rashladite se čim stignete dok godišnji i ferije koristite za odmor od godišnjih opterećenja. Naravno, glazba i film najbolji su lijek, a kada se sljube, skoro pa su eliksir života. Pripremili smo vam pet naslova – četiri filma i kratki dokumentarni serijal – koje vrijedi pogledati uz dobar zvuk na Netflixu.

 

Moonage Daydream

David Bowie: kaleidoskop, kolaž, vizionar, izvanzemaljac. Zaboravite na klasične dokumentarističke strukture s određenom narativnom logikom. Pred vama je dokumentarac bez uobičajenih ‘govorljivih glava’ koje će vas voditi k određenoj temi ili zaključku. Kolažirane arhivske snimke cjelokupne Bowiejeve karijere prošivene su njegovom naracijom također fragmentiranom na sinkronistički način – nekronološki. I sam je postupak po sebi referenca na Bowiejevu eksperimentalnu tehniku pisanja pjesama. Naime, prema Burroughsovoj metodi cut-upa, Bowie je cjelovite pjesme po završetku rezao na fragmente pa preslagivao isječke papirića u sadržaj novog smisla.

Uz introspektivnu kritičku naraciju samog Bowieja, projekt je i psihologijski i filozofijski pogled na inherentnu ljudsku potrebu za izražavanjem. Posljedica je dodatno senzualna: bez uobičajenih postupaka izlaganja, ovaj je glazbeni film sumanuto koncertno iskustvo, dvoiposatni videospot i vizualni esej polivalentnog umjetnika.

Fragmenti filma su multimedijski bljeskovi objedinjenih konceptualnim jedinicama koje tematiziraju pojedine slojeve umjetničke persone, kao i njezine simptome i posljedice. No ako želite linearni portret Davida Bowieja ovjeren mišljenjima promatrača i konzumenata njegove globalno proširene kulture, radije zavirite u BBC-jeve uspješnice Five Years (2013) i The Last Five Years (2017).

 

Wham!

Wham! je dokumentarac koji istražuje četiri godine glazbenog dua Georgea Michaela i Andrewa Ridgeleyja. Posebno zanimljiv dio filma je priča o pjesmi “Careless Whisper” i njenoj evoluciji. Unatoč nedostatcima u prikazivanju konteksta i procesa stvaranja glazbe benda, film nudi uvid u različite ideje o soul glazbi iz različitih vremenskih razdoblja. Ističe se priča o prijateljstvu između Michaela i Ridgeleyja, iako izostavlja važne aspekte njihove kasnije karijere. Unatoč tim manjkavostima, Wham! je savršeni ljetni film za razonodu jer nudi zabavan uvid u glazbenu povijest i pruža osjećaj nostalgije i zabave.

 

Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story

Martin Scorsese je čovjek kojeg ne treba previše predstavljati kao živućeg filmskog titana, a koji se pod zadnje odlučio posvetiti snimanju rockumentaraca. Nakon serije Vinil, dohvatio se američkog glazbenog Nobelovca Boba Dylana. Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story prati Dylanovu turneju 1975. godine, koja je bila obavijena tajanstvenošću i zahvatila duh vremena, baš pred dvostoljetnicu postojana Sjedinjenih Američkih Država. Scorsese je isprepleo činjenice s fikcijom, stvarajući tako nešto što možda nije doslovno precizno, ali zato autentično.

Za vruće ljetne dane u apartmanu, dnevnom boravku ili u hladu kampa, preporučujem ovaj film. Uživajte u misterioznom putovanju s Bobom Dylanom, dok istražujete duh vremena i uranjate u njegovu glazbu. Rolling Thunder Revue je savršen izbor za opuštanje i uživanje u glazbenoj priči koja je oblikovala generaciju.

 

Trainwreck

Dokumentarni serijal Trainwreck: Woodstock 99 dokumentira propali pokušaj oživljavanja legendarnog Woodstocka, glazbenog festivala iz 1969. koji je udario temelje javnom glazbenom okupljanju i slovi za alfu i omegu koncerata kao miroljubiv i topao susret hipi generacije. Trideset godina kasnije, njegova revitalizacija donosi tamnu sliku vladavine mase, iskorištavanja i mizoginije. Tri epizode prate po dan festivala, stvarajući osjećaj napetost i propasti kako se event razvija. Organizatori otvoreno priznaju da im je cilj bio zaraditi, što će dvadesetak godina kasnije biti jednako katastrofalno ponovljeno Fyre festivalom. Festival je 1999. bio obilježen agresivnošću i kulturom mačizma.

Tužno nasljeđe festivala uključuje izvještaje o silovanjima koje je serijal tek na kraju obrađuje. Serijal se bavi pitanjem krivnje, ali ne ide dublje u analizu korijena problema u američkoj kulturi. Unatoč tome, prikazuje mučnu stranu glazbenih festivala te nas podsjeća na potrebu za promjenom takve kulture koja se, na žalost ili sreću, doista u nadolazećim godinama dogodila. Gledanje ovog serijala može biti poticajno i izazvati refleksiju o ozbiljnim temama, stoga ga preporučujemo kao ljetnu filmsku preporuku koja nas potiče na promišljanje svojih granica, bontona i obuzdavanje životinjskih nagona u sebi.

 

Halftime


Jennifer Lopez je nezaustavljiva sila šoubiznisa. Jest da je danas vežemo za njezinu glazbenu aktivnost, ali kao multipraktik, J.Lo je tek korak iza Beyonce kao poduzetnica. Film Halftime dokumentira njezin život i karijeru Jennifer Lopez kroz 2019. i početak 2020., kada se pripremala za najveći sportski spektakl u Americi, Superbowl, gdje je nastupila u poluvremenu. Naravno, radi se o najgledanijem i najskupljem godišnjem programu u Americi. Film slavi Lopez kao višedimenzionalnu zvijezdu koja je nadvladala prepreke i pokazuje njezin uspjeh kao pjevačice, plesačice i glumice. Dotiče njezinu osjetljivost na kritike i narušavanje privatnosti, ali nedovoljno razvija potentne trenutke trudeći se biti sveobuhvatan. Iako film pruža priliku cijeniti njezina nimalo površna postignuća, pristup redateljice iza kulisa može biti predvidljiv.

Za rušenje stereotipa i predodžbi preporučujemo ovaj film kao ljetnu filmsku opuštalicu kroz prizmu političke nejednakosti, etničkih razlika i američke podijeljenosti, Halftime pruža uvid u uspon jedne talentirane umjetnice i otvara prostor za razmišljanje o medijskoj percepciji, slavi postignuća i narušavanju privatnosti. Ništa revolucionarno, ali intrigantno!

Moglo bi Vas zanimati