03
lis
2022
Recenzija

Moonage Daydream: s Bowiejem na njegovim psihodelicima

moonmage daydream, david bowie, imax

Moonage Daydream / Blitz Cinestar

share

U IMAX-u smo pogledali Moonage Daydream – dokumentarni umjetnički film o Davidu Bowieju predstavljenom u radikalno drukčijem i eksperimentalnom formatu koji Bowieja portretira psihodeličnim kolažem od privatnih arhivskih snimaka. Očekivanja: kozmička. Iskustvo: nadrealno! Presuda: zvjezdano!

Zaboravite na klasične dokumentarističke strukture s određenom narativnom logikom. Pred vama je dokumentarac bez uobičajenih ‘govorljivih glava’ koje će vas voditi k određenoj temi ili zaključku. Kolažirane arhivske snimke cjelokupne Bowiejeve karijere prošivene su njegovom naracijom također fragmentiranom na sinkronistički način – nekronološki. I sam je postupak po sebi referenca na Bowiejevu eksperimentalnu tehniku pisanja pjesama. Naime, prema Burrougsovoj metodi cut-outa, Bowie je cjelovite pjesme po završetku rezao na fragmente, pa preslagivao isječke papirića u sadržaj novog smisla. Uz introspektivnu kritičku naraciju samog Bowieja, projekt je i psihologijski i filozofijski pogled na inherentnu ljudsku potrebu za izražavanjem. Posljedica je dodatno senzualna: bez uobičajenih postupaka izlaganja, ovaj je glazbeni film sumanuto koncertno iskustvo, dvoiposatni videospot i vizualni esej polivalentnog umjetnika.

Fragmenti filma su multimedijski bljeskovi objedinjenih konceptualnim jedinicama koje tematiziraju pojedine slojeve umjetničke persone, kao i njezine simptome i posljedice. No ako želite linearni portret Davida Bowieja ovjeren mišljenjima promatrača i konzumenata njegove globalno proširene kulture, radije zavirite u BBC-jeve uspješnice Five Years (2013) i The Last Five Years (2017).

Američki je redatelj Brett Morgen uspio pružiti intimistički portret glazbenika preminulog 2016., koristeći se primarno snimcima koje je prvi put obitelj podijelila s nekim izvana. Oni su dodatno ovjereni i učvršćeni popkulturnim vizualnim referencama koje su bile i nadahnuće Bowieju tijekom karijere. U dvogodišnjem pregledavanju kolosalnog materijala snimljenog kroz pola stoljeća, Morgen daje kaleidoskopsku konstrukciju, ali ne i linearni, klasični, kronološki portret Davida Bowieja, kao ni plejade njegovih osebujnih ličnosti.

Jedina persona Bowiejeve tvornice javnih ličnosti koja je dobila samostalni tretman je kićena izvanzemaljština nenormativnog i nekonvencionalnog rock proroka Ziggyja Stardusta. A i ni sam Ziggy nije portretiran zbog nadređenosti ostalim personifikacijama umjetničkih impulsa maštovitog kolekcionara kulturnih artefakata, nego seizmičkog pomaka na izvođačkoj sceni druge polovice prošlog stoljeća.

Moonage Daydream / promo

Moonage Daydream je kao takav pogled u psihodelični trip Davida Bowieja amorfnih struktura vođenih unutarnjim impulsom, a usmjeravan podražajima iz zajedničke stvarnosti, zbog čega naposljetku i odgovaramo na tabu pitanje je li eksperimentalni dokumentarac namijenjen općoj publici ili Bowiejevoj sljedbi? Stvar je vašeg senzibiliteta jer obožavatelju će ovo biti maestralno intimistički ulaz u dosad nepoznata područja ionako mistificiranog uma polivalentnog umjetnika, dok će usputnom slušatelju ili neformalnom poznaniku njegova rada biti pretjerano apstraktan ili čak semantički nejasan. Moonage Daydream tako možemo promatrati kao multimedijski esej ili umjetničku studiju satkanu od djelića dokumentirane povijesti Davida Bowieja. Zato ne pati ni u jednom trenutku od pretencioznosti nostalgije, patetike i idolopoklonstva kao klasičnih namjera filmskih portreta umjetnika.

No može li ga gledati netko neupućen u formativne postavke Bowiejeva nasljeđa? Apsolutno. Moonage Daydream je dvoiposatna umjetnička instalacija, svjež filmski eksperiment i smjeli behemotski pothvat koji će zbilja svakome otvorena oka i uha pružiti intimnu večer s umjetnikom koji je izmislio 21. stoljeće, a glazba je bila samo jedna od zamisli popularnog glumca, slikara, pantomimičara, performera, pjevala, filozofa i psihologa Davida Bowieja.

I dok budete u kinu: pustite sve filtere, kočnice i glasnice; frikautajte!


Trajanje: 135 minuta
Izvorni naslov: Moonage Daydream
Žanrovi: Dokumentarni/eskperimentalni
Godina proizvodnje: 2022
Zemlja proizvodnje: SAD
Ocjena: 9/10

moonmage daydream, david bowie, imax

Moonage Daydream / Blitz Cinestar

Moonage Daydream / Blitz Cinestar

Moonage Daydream / Blitz Cinestar

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati