06
kol
2023
Vijesti plus

Novi festival za ljubitelje old schoola

Preach the Rič će pokazati da je hip hop u svojoj najbogatijoj fazi

Snapinsta.app_364943071_744009814149312_3110142299043430132_n_1080

share

Martinska uvala – protegnuta nasuprot šibenske obale – jedna je od naših najljepših morskih festivalskih lokacija, kao stvorena za održavanje festivalâ kojima je duša u prvom planu. Ovo je mjesto jedinstvena pojava na domaćoj sceni jer spaja lokalne organizatore glazbenih događanja i udomljava cijeli niz žanrova; od punka do raznih derivacija elektronike. A najnovija je vijest da je u gusti festivalski raspored Martinske ovoga mjeseca uvršteno još jedno događanj3, u terminu vikenda 18. i 19. kolovoza. Ime mu je Preach The Rič, ovo je njegovo prvo izdanje, a s njim će hrvatska festivalska scena dobiti prvi festival potpuno i isključivo posvećen hip hopu.

Prvi festival ove vrste

Cijela priča, koja puno obećava, u dvadesetak je dana podignuta na noge. Imena najvećeg fonta na flajeru su  Smoke Mardeljano, Frenkie, DJ Phat Phillie, Kontra Indigo, a tu su i TDKM, Pendrek, Mr. Dirty Hairy, Re:Tro Flava i drugi… S cijelom pričom bolje nas upoznaje Luka Škugor Scuba, član grupe Hram, koja se također našla na lineupu, te jedan od organizatora novog festivala:

„Ideja je i nastala zbog toga što nikad nismo imali priliku vidjeti festival koji je baziran na hip hopu i sa svrhom promoviranja scene te okupljanja velikog broja izvođača ovoga žanra iz cijele Hrvatske i regije na jednom mjestu. Mislim da je lokacija Martinske uvale odlična pozicija da se to napravi“, kaže Scuba o novom projektu koji se spaja s već uhodanom lokacijom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PREACH THE RIČ (@preachtheric)

Događanje, ali i platforma

Iza organizacije festivala stoji Pozitivan ritam, i to s vrlo jasnim ciljem: ljeti okupljati čitavu hip hop scenu i njezine važne aktere – od MC-ja, preko producenata, beatmakera i DJ-eva, a tijekom godine služiti kao informativna, edukativna, zabavna i promidžbena platforma za pripadajući žanr. Ono što, osim jasne i isključive žanrovske opredijeljenosti, čini ovaj festival atraktivnim su aktivnosti koje će se na njemu odvijati, poput hip hop kviza i glasanja za najbolju live izvedbu na festivalu, dok se za diviziju platforme najavljuju formati podcasta, intervjua, Q&A i naravno, što bi jedan hip hop projekt bio bez vlastitog cyphera?

„Konačni cilj bi bio da se kroz ovaj festival isprofiliraju novi izvođači; pritom ne mislim samo na MC-jeve nego i na producente, beatmakere i DJ-eve, te da se kroz razne radionice – koje bi trajale cijelu godinu – ljude što više educira o hip hopu i da se obnovi znanje o samom značaju hip hopa“, govori organizator.

Grupa Hram / press

Scena? Nikad kvalitetnija

Unazad nekoliko godina, s naglaskom na ovu posljednju i malo više, svjedoci smo grozničavog osvajanja mlađeg potomka hip hopa zvanog trap (iako bi se moglo teoretizirati o tome jesu li uopće u srodstvu). Dok se za njega sve više mjesta oslobađa u struji komercijalnog odnosno mainstreama, bazični hip hop ostaje čvrsto nogama u undergroundu. Uperenost svjetla u ovaj trenutno aktualniji mogao bi biti djelomičan razlog izostanku prepoznavanja punog sjaja u kojemu se hrvatska hip hop scena nalazi. Ekipa iza Preach the Riča ovdje je da otme taj reflektor i uperi ga u, kako tvrde, najbogatiju fazu hip hopa na našim prostorima do sada. Za sve okorjele i rekreativne štovatelje hip hopa vijesti o produžnoj nastavi stare škole stižu kao ozeblo sunce.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PREACH THE RIČ (@preachtheric)

„Od zlatnog doba hip hopa u Hrvatskoj nije se dogodilo da se na jednome događanju na sceni pojavljuju MC-jevi i producenti iz svih krajeva Hrvatske, od kojih svatko od njih ima svoj zvuk i donosi neku svoju originalnost. Zadnjih godina upoznao sam velik broj tih izvođača osobno i shvatio da tu postoji jedna budućnost, jer svi oni kao i ja sâm, i grupa iz koje dolazim – mimo toga što rade ovo iz puke ljubavi – imaju neki dugoročni plan i program u vezi svog rada što mi je dalo neku ‘nogu u guzicu’ da se ovaj festival stvori i održava“, zaključuje Scuba ususret premijernom izdanju festivala, za kojeg su ulaznice dostupne na Entriju.

 

 

Moglo bi Vas zanimati