02
lip
2023
Vijesti plus

Odlazak velikanke suvremene glazbe

Preminula je Kaija Saariaho

Kaija Saariaho

share

Preminula je skladateljica Kaija Saariaho (1952. – 2023.).

Kaija Saariaho jedna je od najistaknutijih suvremenih finskih skladateljica, čija se glazba u kontinuitetu tijekom njezina života i karijere izvodila diljem svijeta. Zvukovi i brojni svemiri zvuka koje je otvorila mlađim generacijama odražavaju se danas u nebrojenim porukama, napisima i tekstovima koje joj posvećuju.

Rođena je u Helsinkiju 1952. godine. Studirala je na Akademiji Sibelius gdje joj je profesor bio Paavo Heininen. Ondje je s većinom njegovih studenata, uključujući i Magnusa Lindberga, osnovala skladateljsku skupinu Ears Open s kojom je organizirala koncerte, seminare i diskusije o suvremenoj glazbi. Studij nastavlja u Freiburgu, u klasi Briana Ferneyhougha i Klausa Hubera, a usavršavala se i na ljetnim tečajevima u Darmstadtu. Potom odlazi u Pariz, na institut IRCAM istražiti, među ostalim, fizikalne karakteristike zvuka, njihovu percepciju te psihoakustička svojstva zvuka koja su bila dijelom njezina velikog zanimanja za boju zvuka te korelaciju s harmonijskim svojstvima.

Još prije studija u Parizu, Saariaho je proučavala francuske skladatelje spektralizma, čije se tehnike temelje na računalnoj analizi zvukovnog spektra, što ju je inspiriralo da razvije vlastitu metodu kreiranja harmonijskih struktura. Na IRCAM-u je usavršila rad s vrpcom i elektronikom uživo te razvila skladateljsku tehniku koja se koristi računalima. To iskustvo utjecalo je i na njezin tretman orkestra, što se može primijetiti u djelima Verblendungen i Du Cristal, ali i manjih sastava koji izvode uz elektroniku uživo, kao što je to slučaj u skladbi …à la Fumée za alt-flautu i violončelo. Često je isticala kako kreativni dio njezine osobnosti snažno reagira na vizualno.

Vrlo se uspješnom i originalnom pokazala i u području opere, gdje se ističu L’ Amour de loin, praizvedena 2000. godine na Salzburškom festivalu, zatim Adriana Mater te monodram Emilia za sopran solo. Osim opere, njezin opus obuhvaćaju mnoga vokalna djela, od skladbi za jedan glas ili skupinu pjevača, preko zborskih djela do skladbi za solista, orkestar i zbor. Njezina djela naručili su i izvodili Berlinska, Njujorška filharmonija, Bostonski simfonijski orkestar, kao i niz drugih istaknutih orkestara i ansambala.

U njezinom velikom opusu koji broji više od stotinu djela isprepliću se akustički i elektronički elementi glazbe koja joj je donijela niz najistaknutijih nagrada poput Prix Italia, Prix Ars Eletronica, nagrade Grawemeyer, Wihuri, Nemmers te najprestižnije švedske nagrade za glazbu Polar Music za 2013. godinu. Djela su joj objavljivali izdavači Chester Music i Edition Wilhelm Hansen.

Veliki značaj imala je i u kontekstu Međunarodnog društva za suvremenu glazbu čijom je bila počasnom članicom (od 2012. godine), a gotovo četvrt stoljeća ranije bila je jednom od najizvođenijih skladateljica i skladatelja Svjetskih dana nove glazbe.

Godine 2014. Saariaho je bila mentorica u sklopu programa Mentor and Protégé Arts Initiative, što je prethodilo njezinu rezidencijalnom boravku na Sveučilištu Berkley u Sjedinjenim Državama 2015. godine. Iste je godine bila jednom od petoro skladatelja kojima je bilo posvećeno 28. festivalsko izdanje Muzičkog biennala Zagreb, kada je publika tijekom jednog festivalskog dana mogla čuti niz njezinih djela, uključujući i koncertantnu partituru, Koncert za klarinet i orkestar, D’om le vrai sens, u izvedbi Davorina Brozića i Simfonijskog orkestra HRT-a kojim je tada ravnao Johannes Kalitzke.

Veliki uspjeh ovoj velikanki našega vremena donijela je i operna produkcija u njujorškom Metropolitanu, kada je godinu ranije, 2016., s operom L’Amour de loin bila prva skladateljica na opernom programu te kuće nakon čak 113 godina. Odabirući upravo Kaiju Saariaho kako bi joj odali počast, vodstvo pariškog festivala suvremene glazbe Presences te programski urednici Francuskog radija željeli su proslaviti umjetnicu koja je bila francuska po svome opredjeljenju, godine 2017., u njezinoj punoj zrelosti, potvrđujući priznanje kolega koje je išlo daleko onkraj granica Europe.

Kaija Saariaho

Moglo bi Vas zanimati