06
sij
2022
Vijesti plus

Svirko predstavlja: kidz.mbz, edukativni program za djecu

Svirko

mbz.kidz

share

Međunarodni festival Muzički biennale Zagreb prošle je godine proslavio svoju 60 godina od osnutka.
U čak četiri festivalska bloka od travnja pa sve do rujna, 31. festivalsko izdanje donijelo je raznovrsne izvedbene, radioničke i diskurzivne programe. Kroz više od 50 koncerata festivalskoj publici MBZ je omogućio doživljaj vrhunskih izvedbi stranih i domaćih umjetnika suvremene klasike, jazza, elektronike te ostalih žanrova alternativne i eksperimentalne umjetnosti zvuka.

MBZ je u 2021. godini nastavio i sa svojim programom za mladu publiku, kroz poseban program za najmanje koji je zbog pandemijskih ograničenja i neprilika, a na sreću svih koji su za ekranima, iz koncertnih dvorana, škola i vrtića preselio na mrežnu stranicu kidz.mbz.hr.

Glazba.hr najmlađim ljubiteljima glazbe i istraživanja, našim budućim čitateljima te njihovim roditeljima, bakama i djedovima, odgajateljima i učiteljima otvora vrata svijeta suvremene glazbe kroz program koji se može istražiti na šarenoj, veseloj i pametnoj online platformi za djecu – kidz.mbz.hr.
Platforma sadržaje grupira u tri kategorije: gledaonicu, slušaonicu i učionicu.

Svirko, maskota MBZ programa za VELIKE malene, vodi djecu kroz interaktivne i edukativne sadržaje, kvizove, razgovore sa skladateljima i izvođačima, ali i kroz animirano-igrani serijal Lucije Stanojević, glazbene edukatorice i violinistice. Koncept programa osmislila je i producirala muzikologinja Nina Čalopek, a produkcijski ga je realizirao Studio Tetrabot.

Epizode obrađuju razne teme, od generalnih pitanja poput onih koji odgovaraju na to što je uopće suvremena glazba, grafička partitura ili atonalitetnost, kakve su uloge skladatelja ili dirigenta, a djeci će ponuditi i interaktivni te izravno upotrebljivi materijal pomoću kojeg će se sama moći okušati u stvaranju instrumenata, izvođenju pa čak i skladanju.

U dijelu portala Glazba.hr namijenjenom gledanju i slušanju predstavljat ćemo pojedine epizode ovog edukativnog serijala, potičući tako odrasle čitateljie našeg portala da povremeno slušanje, gledanje i čitanje prepuste malim entuzijastima, kreativcima i glazboljupcima.

Ekipa mbz.kidz želi čuti i vidjeti kako su sama djeca i njihovi odrasli prihvatili ove sadržaje, pa im svoje skladbe, crteže, pitanja te sve što male pametne, znatiželjne i maštovite glavice smisle šaljite na [email protected], a pitanja odraslih i za odrasle možete poslati i na [email protected] ili [email protected].

Moglo bi Vas zanimati