25
lip
2023
Vijesti plus

NAKON 40 GODINA

Termiti objavili najiščekivaniji vinil svih vremena: LP ploča Vjeran pas

Termiti

Najžešći bend istočno od Londona: Termiti / Foto: Nikola Petković

share

LP ploča Vjeran pas, dvostruko vinilno izdanje koje objedinjuje sve snimke grupe Termiti, najluđeg benda na području negdašnje Jugoslavije napokon se pojavilo u prodaji

Termiti

LP ploča Vjeran pas zaokružuje vinilnu diskografiju punka i novog vala bivše Jugoslavije

LP ploča Vjeran pas grupe Termiti je najiščekivaniji vinil svih vremena na ovim prostorima, 40 godina bilo je potrebno da se realizira. Njegovim izdavanjem zaokružena je kompletna vinilna diskografija svih relevantnih punk i novovalnih izvođača koji su djelovali u regiji. Kolekcija njihovih studijskih i live zapisa inicijalno je objavljena 1996. na CD-u s ironičnim nazivom LP ploča Vjeran pas, s obzirom da im je najveća želja bila da svoja ostvarenja sintetiziraju na vinilu.

S objavljivanjem CD-a Termita, prije petnaestak godina, fanovi benda dobili su određenu satisfakciju, ali u očima fanova sve dosad i dalje je bitniji bio vinil Novi punk val 78-80 s tri pjesme – “Vjeran pas”, “Mama, s razlogom se brineš” i “Vremenska prognoza” zbog dva razloga: objavljen je u realnom vremenu i na poleđini ovitka nalazi se izvrsna fotografija benda uživo.

Termite je bilo teško ne zapaziti od dana kada su se pojavili. Krajem 70-ih godina prošlog stoljeća u Rijeci se dogodila eksplozija mladenačke energije, naglo izraslog obilja bendova od kojih su mnogi izgledali i nastupali poprilično drastično – kako u odnosu prema tada dominantnoj glazbenoj sceni, tako i u odnosu prema socijalističkim normama ponašanja, kulture, socijalizacije pa onda posljedično i nekog temeljnog političkog kursa. No, čak i u takvom šarenom i eksplozivnom buntu, Termiti su odskakali, od početka su na scenu  unijeli nevjerojatnu dozu anarhičnosti, otkačenosti, humora, općenito izniman šarm i stil.

Termiti

Termiti u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner / Foto: Nikola Petković

U manje od tri godine, Termiti su postali najluđi live bend, čudo neviđeno do tada, ali ne samo u Rijeci, nego i u cijeloj državi. Mahnitost i sirova energija, ali i scenska artikuliranost ono je što je uvijek krasilo Termite i po čemu će zauvijek ostati upamćeni.

Rezanje žiletima, skidanje na bini, animiranje publike s forama poput “sada svi legnimo na pod”, pa onda članovi benda liježu i sviraju na podu, a i publika također legne na pod i nastavlja plesati pogo tako da se udara nogama i rukama, zatim “minuta ukočenja”, gdje se bend usred svirke smrzne poput slike na ekranu bile su samo dio repertoara. Njihove ‘lude’ pjesme o Skylabu, kišnim razdragancima, novoj umjetnosti, Uji gastarbajteru te punk himna “Vjeran pas” – s jedne je strane potpuni buntovni punk, provokativni, suvereni i žestoki,  dok je s druge strane iznimno pitki i meloldični rock, a s treće strane neviđena psihodelija, humor i zajebancija. 

Bend je živio za to da smišlja unikatne scenske burgije pa odatle i zahodska školjka, kao i bacanje perja u zrak. A tu je, naravno i Damir Martinović Mrle, koji je iz Termita perje prenio najprije u Let 2 pa zatim Let 3, te je tako kroz desetljeća to perje postalo nekakav koncertni fetiš Leta 3 i cijele riječke rock scene.

Termiti

Damir Martinović Mrle u Dvorani mladosti / Foto: Nikola Petković

Prvi pravi spektakl s perjem i zahodskom školjkom priredili su 1979. u Kristalnoj dvorani opatijskog hotela Kvarner. Nakon tog događaja, Termiti bili su predgrupa Buldožerima na njihovim slovenskim nastupima 1980. i 1981.

Riječki nastupi Termita kao što je onaj 1980. na Ri Rocku kad su isprobavali sustav playbacka ili iste godine u trsatskoj Narodnoj čitaonici te njihov posljednji koncert u tzv. Plavoj sali Dvorane mladosti 1982. bez sumnje su događaji koji nadilaze trenutačno značenje i postaju generacijsko obilježje. Takva je i skladba “Vjeran pas”, surova tinejdžerska himna s kojom su se mladi poistovjetili i koja ni danas ne gubi na svježini i uvjerljivosti. Za Termite se svojedobno govorilo kako su najvujerljiviji live band istočno od Londona, krajem sedamdesetih. Ne čudi stoga da su njihove pjesme obrađene u nekoliko europskih zemalja.

Vinilno reizdanje albuma u odnosu na CD sadrži još dvije unplugged snimke iz 1996. kad se bend nakratko ponovo okupio – “Redukcija” i “Vjeran pas”, a kuriozitet je što se na prvom vinilu nalaze studijske snimke koje se reproduciraju na 33 okretaja, a na drugom live zapisi na 45 okretaja. Na ovitku se nalazi i mnoštvo atraktivnih fotografija, kao i prvi plakat benda. Bilješke o bendu zapisali su izvršni producent Goran Lisica Fox i urednik reizdanja Bojan Mušćet koji je istaknuo: „Ono što Ramonesi predstavljaju za cijeli svijet, to su Termiti predstavljali za Jugoslaviju, a i šire”.

Termiti

Izraz Termita osnova je djelovanja Leta 3 / Foto: Nikola Petković

Moglo bi Vas zanimati