24
lip
2023
Vijesti

Zagreb Classic

Ljetni izlet u zlatno doba jazza uz Jazz orkestar HRT-a

Jazz orkestar HRT-a na festivalu Zagreb Classic

Foto: Samir Ceric Kovacevic

share

Jazz orkestar HRT-a nastupio je sinoć, 23. lipnja, na Trgu kralja Tomislava u skopu festivala Zagreb Classic s programom posvećenim zlatnom dobu jazza.

Bio je to drugi dan festivala Zagreb Classic Open Air koji se ove godine održava šesti put u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba u suradnji s kulturnim institucijama grada, među kojima je i HRT.

Jazz orkestar HRT-a na festivalu Zagreb Classic

Foto: Samir Ceric Kovacevic

Nakon otvorenja na prvi dan ljeta Snom ljetne noći uz Simfonijski orkestar HRT-a i prvake Baleta HNK u Zagrebu, pozornicu su sinoć zauzeli članovi Jazz orkestra HRT-a pod vodstvom svojega umjetničkog voditelja Mirona Hausera.

Na repertoaru su se tako našli plesni hitovi iz razdoblja između 20-ih i 40-ih godina prošloga stoljeća, s naglaskom na eru swinga. Upravo je to vrijeme velike popularnosti plesa za koji su glazbu osiguravali big bandovi u plesnim dvoranama i klubovima, kreirajući do danas nezaboravljenu eru glamura i nesputanog prepuštanja plesnim ritmovima uz sjajne izvedbe uživo.

Sinoćnji izbor programa bio je „svojevrsni glazbeni vremeplov dok je jazz još uvijek bio plesna glazba“

Sinoćnji izbor programa bio je „svojevrsni glazbeni vremeplov dok je jazz još uvijek bio plesna glazba“, najavio je Miron Hauser na početku koncerta, čiji je prvi dio bio posvećen standardima iz pera Sammyja Nestica (The Heat’s On, The Queen Bee, Switch in Time, Basie Straight Ahead, Hay Burner) te evergreene Moon Over Cuba Juana Tizola u aranžmanu Dukea Ellingtona (u kojemu se trombona prihvatio i Miron Hauser), Sing, Sing, Sing Louisa Prime u aranžmanu Dave Wolpea, nezaboravni In the Mood Wingyja Manonea, American Patrol Franka Whitea Meachama te Pennsylvania 6-5000 Jerryja Grayja i Carla Sigmana.

Jazz orkestar HRT-a na festivalu Zagreb Classic

Foto: Samir Ceric Kovacevic

Drugi i završni dio koncerta bio je rezerviran za glazbu trubača i člana Jazz orkestra HRT-a Marka Šolmana, nagrađenog, uz ostalo, priznanjem uglednog časopisa DownBeat. Svoju glazbu prvi je put uz Jazz orkestar HRT-a predstavio na koncertu novih skladbi u listopadu 2021. u sezoni Jazz orkestra HRT-a.

Riječ je o skladbama nadahnutim stvaralaštvom orkestara Fletchera Hendersona i Dukea Ellingtona iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća i tzv. jungle zvukom kakav je Duke Ellington promicao u Cotton Clubu u kojem je redovito nastupao, a Šolman ga je prilagodio suvremenom zvuku big banda.

Za razliku od spomenutog koncerta 2021. i pandemijskih uvjeta u kojima se odvijao, sada je Šolmanovu
glazbu mogla čuti puno brojnija publika, pa i zaplesati na nju. I Wonder Why I Had to Fall for You, Oriental Stomp, Stomping Special, Rhythm of the Jungle i Sweet Moonlight nizale su se visokoenergične Šolmanove skladbe koje u punom smislu odražavaju ludilo iz vremena američke prohibicije, povremeno i s prizvukom orijentalne glazbe.

Dodatak je također pripao Šolmanu – Stomping Special, čime je Jazz orkestar HRT-a zaključio svoj nastup na Zagreb Classic Open Airu.

Program je vodila Antonia Ćosić. Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu HTV-a i Trećem programu HR-a. Snimke su dostupne ne platformi HRTi.

Moglo bi Vas zanimati