09
ožu
2023
Zagrebački festival

Dragi Dikliću priznanje za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu

Drago Diklić

Drago Diklić

share

Skladatelj, pjevač, saksofonist, dugogodišnji umjetnički direktor Zagrebačkog festivala te „kralj evergreena“, Drago Diklić, dobitnik je ovogodišnjeg priznanja za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu.

Nakon prošlogodišnjih dobitnika, Alfija Kabilja i Ivice Krajača, direkcija festivala i Hrvatsko društvo skladatelja na ovaj način odaju priznanje Dikliću koji je već desetljećima sinonim za naš najstariji festival popularne glazbe.

Priznanje će mu se uručiti na posebnoj svečanosti povodom 70. rođendana Zagrebačkog festivala, u Johann Francku, u srijedu, 15. ožujka s početkom u 19 sati.

Tom prilikom bit će predstavljena i nova monografija „70 godina Zagrebačkog festivala“ u izdanju Večernjeg lista i Hrvatskog društva skladatelja, kao i posebna foto izložba povodom ovog velikog jubileja.

„Zahvaljujem na ovom priznanju, uvijek me veseli dobiti neko priznanje. Kad nisu financijske nagrade, onda ih možeš staviti u vitrinu i gledati (smijeh). Ali svakako veseli jer to znači da je čovjek nešto i napravio u životu“, rekao je u svom stilu legendarni Diklić. Njegova “Još samo večeras” kronika je jedne kratkotrajne romanse, dok je “Opet si plakala” posvećena njegovoj supruzi Ljerki: „Još samo večeras je nagrađena, a ja sam bio i zaboravio da je poslana na festival. Pjesme se i danas slušaju, hitovi kao što su’Samo jednom se ljubi’, ‘Zamagljen prozor’ stari su i preko pedeset godina, a i danas su svježi, zeleni!“, zaključuje popularni „Fiko“.

Rođen je u Sinju 1937., a 1954. počinje se baviti jazzom i zabavnom glazbom te nastupati u Zagrebu, ali i na inozemnim turnejama. Na Zagrebačkom festivalu debitirao je 1962. s čak tri izvedbe, a u festivalsku antologiju ulazi već godinu dana kasnije nezaboravnim evergreenom “Još samo večeras”. Za pjesmu “Igra života” nagrađen je 1969., a kao autor i izvođač obilježio je Zagrebački festival tijekom naredna tri desetljeća. Ulogu umjetničkog direktora festivala preuzimao je u čak tri navrata: 1971.-1972., 1982.-1985. te 1988.-1998.

„Dragi Dikliću ova nagrada jednostavno pripada. Zadužio je festival. Neke od njegovih pjesama sa Zagrebačkog festivala poput ‘Još samo večeras’, ‘Opet si plakala’ i ‘Zagreb je najljepši grad’ ulaze u antologiju hrvatske glazbe. I ova nagrada dolazi u najbolje vrijeme, baš na sedamdesetu obljetnicu festivala, a Drago Diklić je čak 17 puta bio direktor festivala i to u neka od najboljih vremena. Bit će mi velika čast zajedno s Večernjim listom uručiti mu nagradu za izuzetan doprinos Zagrebačkom festivalu“, rekao je umjetnički ravnatelj festivala, Branimir Mihaljević.

Podsjetimo, 70. izdanje Zagrebačkog festivala održat će se u petak, 17. ožujka, uz izravan televizijski prijenos na HRT2, s početkom u 20:00 sati. Ulaznice su u prodaji putem servisa Entrio.

Moglo bi Vas zanimati