09
ožu
2023
Zagrebački festival

Ususret Zagrebačkom festivalu

Mia Dimšić o pjesmi "Stranac kojeg znam"

Mia Dimšić

Mia Dimšić /Bojan Zibar

share

Mia Dimšić na Zagrebačkom festivalu izvesti pjesmu „Stranac kojeg znam“, koju potpisuju ona i Damir Bačić.

Mijina nova pjesma je izvorno nastala uz tekst na engleskom i već oko godinu i pol stoji u ladici i čeka svoj trenutak.

„Za pjesmu me inspirirao trenutak koji se, ako imaš puno sreće u životu, dogodi više puta, ali zapravo je relativno malobrojan: kad upoznaš osobu koju na neobjašnjiv način već poznaješ. Jednostavno na prvu ili vrlo brzo znaš da je to netko tvoj, a racionalan um koji voli analize ne može skužiti kako je to moguće pa odnos preuzima srce. U ovoj pjesmi se prisjećam nekoga tko je tu bio samo jedan dan, ali je ostavio ogroman utjecaj“, otkriva nam kantautorica.

Pjesma je, saznajemo, u izvornoj verziji bila na engleskom jeziku.

„Dok smo s Ivanom Pešutom radili na produkciji te engleske verzije, jako nam se svidio vibe koji je stvorio i u skladu s tim raspoloženjem smo napravili i tekst na hrvatskom. Nije doslovan prijevod, ali emocija je tu negdje“, kaže Mia.

Osim nje, pjesmu potpisuje i njezin najvažniji suradnik Damir Bačić. Priča nam više o tome kako izgleda kada zajedno rade na nekom singlu.

„Puno razgovora o tome što i kako želimo reći, posebno kad su u pitanju tekstovi na koje smo oboje osjetljivi. Nekad se malo i porječkamo, ali sve je to dio kreacije. Bude i dosta prepravaka kad pjesma malo ‘odstoji’ jer jednostavno znaš kad je svaka riječ na svom mjestu, a kad te nešto još malo ‘svrbi’. Ključna je dobra komunikacija, povjerenje i sloboda i zato bi mi bilo teško raditi s nekim koga ne poznajem“, priča.

Na Zagrebačkom festivalu će, govori, nastupiti uz gitaru.

„Kao i uvijek. Dosadna sam, znam. Nisam još smislila ni što ću obući, ali nema veze, stilist Goran će sigurno imati neku pametniju ideju od mene“, govori uz smijeh Mia.

Mia Dimšić

Mia Dimšić

Može se reći da je ona već redovan gost na Zagrebačkom festivalu. Ovo joj je treći nastup na toj manifestaciji.

„Volim Zagrebački festival jer donosi priliku nastupiti na vrhunskoj bini ispred vrhunskog orkestra, zabavno je, uvijek je dobar after, a i jedno je samo izbaciti pjesmu, a drugo kad ju možeš izvesti u primetimeu. Ljudi ju jednostavno intenzivnije dožive uživo. Uvijek bih preporučila festivale mladima koji tek počinju, oni se jesu promijenili s razvojem digitalnog doba, ali su i dalje itekako relevantni i struci i publici“, kaže.

Hm, pa što nam može reći o tim dobrim afterima?

„Jedne godine je moj dragi kolega Neno Belan, ove godine natjecatelj, a tada umjetnički direktor, ujedno bio i DJ na afteru. Mislim da ne moram dodatno naglašavati da je bio fantastičan i u toj ulozi i ne znam je li nas ikad bilo toliko na plesnom podiju“, hvali Mia svojeg kolegu.

Pitamo ju i kako kod nje izgleda proces stvaranja pjesama u slučajevima kad s njima odlazi na neko natjecanje. Stvara li ih s namjenom na umu ili ih napiše pa tek onda odluči gdje će ih predstaviti?

„Uvijek ih napravim pa onda smišljam što bih s njima. Tako je bilo čak i za Doru. Jednostavno ne znam namjenski pisati pjesme. Možda bih i znala, nemam pojma, ali da si sad zacrtam u glavi specifičan okvir neke manifestacije, imam osjećaj da bi me to sputalo i odmah smjestilo u neku ladicu. Osjećam se puno bolje kad neopterećeno pišem. Najdraže pjesme su mi nastale totalno nasumično, valjda jer sam bila opuštena i nisam puno mozgala. To je ujedno i najteže, ne mozgati i ne analizirati, bar meni, ali trudim se“, kaže Mia.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mia (@miadimsic)

A što nakon Zagrebačkog festivala?

„Kao i obično, u planu mi je milijun stvari. Vjerojatno ću se za koji mjesec zaputiti u New York snimiti posljednju pjesmu za album na engleskom, nakon čega ćemo valjda napokon u mix i finalizaciju, a dotad radim i na hrvatskom albumu koji očekujem ili krajem ove ili početkom iduće godine. U svakom slučaju, dosadno nije. Mislim da moraš puno toga planirati, uplaćivati puno srećki pa onda možda nekad i padne koja lutrija. Naravno, preduvjet za to je da voliš to što radiš i uživaš u procesu“, zaključuje glazbenica.

Moglo bi Vas zanimati