22
lip
2022
Intervju

BluVinil uoči festivala Let's Rock: „Line-up je ove godine stvarno nenormalan“

Bluvinil

Bluvinil

share

Sljedećeg vikenda, 24. i 25. lipnja, s pakiramo kofere i jurimo k Šibeniku i Tvrđavi svetog Mihovila. Organizacija Let’s Rock festivala treću se godinu za redom brine za to da svoje ljeto započnemo na jedini pravi način – uz glazbu.

Prvog će ljetnog vikenda na šibenskoj Tvrđavi nastupiti čak 20 pomno biranih regionalnih izvođača. Dvadeset! Iako je dosadašnja praksa festivala bilo dovođenje isključivo hrvatskih glazbenih imena, ove će se godine po prvi puta festivalu pridružiti i glazbenici iz regije – Beograda (KOIKOI i Fantom), Slovenije (LELEE i Freekind.) i Sarajeva (Srklet). Festival će u petak otvoriti Luul, a na line-upu mu se (kronološkim redom) pridružuju Fire in Cairo, Miriiam, LELEE, Freekind., Diskodelija, Willow Avenue, Porto Morto, Trokut te ROLO.

Drugi ćemo dan, osim na morskim, zaploviti na zvučnim valovima Pseće Plaže, Srkleta, Irene Žilić, Đutka i Plodova Zemlje, Fantoma, Hrama, Bad Daughter, BluVinila, KOIKOI-a, a festival će zatvoriti Marinada. Nakon dugometražnog i zanimljivog razgovora s Tomislavom Đudarićem, frontmenom benda Đutko i Plodovi Zemlje, u svrhu najave festivala Let’s Rock 3 maknula sam se s kontinenta i (do petka samo u mislima) otišla na more kako bih se čula s BluVinilom.

Matej Nakić, Bruno Jakelić, Ante Lovrić Tancalo i Marko Jurin mladi su Šibenčani koji su već svojim prvijencem, albumom Apaši, izazvali veliko zanimanje, kako publike, tako i kritike, što potvrđuje i činjenica da su zaradili Rock&Off nominaciju u kategoriji Veliki prasak godine.

Osim novinara, njihov su talent prepoznali i kolege glazbenici, pa ih je tako Silente uzeo ”pod svoje” i ugostio kao predgrupu na nekoliko vlastitih koncerata. Iako su već nastupali na šibenskoj Tvrđavi, prvi su put dijelom festivala Let’s Rock, a budući da su bend iz Šibenika, prvo sam ih morala pitati kako oni doživljavaju te što za njih, ali i njihov grad predstavlja festival Let’s Rock i općenito ovakva vrsta evenata.

„Festival Let’s Rock za nas predstavlja nešto o čemu smo prije desetak godina mogli samo sanjati – showcase domaće alternativne autorske glazbe u visokoj produkciji, na najljepšem venueu u Hrvatskoj.“  kaže Matej.

S obzirom na to da mi se čini kako je Šibenik kao grad živnuo, barem kad se radi o organizaciji koncerata, pa čak i dovođenju svjetskih imena poput Lorde ili King Gizzard & the Lizard Wizard, zanimalo me što mladi šibenski glazbenici misle o tome i osjeća li se u njihovom gradu centralizacija glazbe i kulture, na što Matej nastavlja da je „Šibenik u posljednjih 5-6 godina stvarno zaživio po pitanju kulturnog sadržaja koji nudi. Naravno da uvijek može bolje, poglavito na planu infrastrukture i podrške mladim kreativcima u vidu radionica i inih edukativnih sadržaja. Nadalje, bilo bi zgodno i da dobijemo koncertni venue za preko zime. Kuća Arsen je savršena, ali trebalo bi nam nešto i za radničku klasu.“

Svim nedostacima unatoč, mladost naše glazbe ne prestaje raditi i truditi se, a iako tvrde da „nažalost ne znaju, niti će ikada znati“ da je neka pjesma završena i spremna za izlazak u javnost, svoju su spremnost na objavu drugog albuma BluVinila najavili i novim singlom ”Zasjeda”, čija je recepcija ispunila očekivanja: „Reakcije su izrazito pozitivne, što nas motivira za sve što spremamo ove jeseni.“

A spremaju novi album, kako sami kažu, „megalomanskog i dramatičnog naslova“ Zna li itko tajnu srca koji je „inspiriran našom inherentnom megalomanijom i dramatičnošću“, tijekom čijega snimanja ipak nisu otkrili tajnu srca, već im je ona postala „tim skrivenija i udaljenija“. Misteriozno. Nisu mi otkrili mnogo, ali jesu da nastavljaju u svom disko rock điru „koji će pak na drugom albumu biti malo razrađeniji u smislu akustike i ponešto drugačije strukture pjesama.“, ali i da je „materijal za drugi album nastao u vrlo kratkom roku, u svega 2-3 mjeseca aktivnog pisanja. Zatim je nastupilo uvježbavanje i rad na aranžmanima – što nam je daleko najdraži dio procesa.“

Ne žale se mnogo, ali uz osmijeh kažu da je „najnaporniji dio procesa definitivno produkcija… Ljeto je i došle su vrućine, a miks soba je malena.“ BluVinil kaže da je muzika „nešto što se ne može opisati apsolutnom kategorijom“ te da svojom glazbom „ne žele postići ama baš ništa.“, ali bendovski su im planovi za ljeto veliki – „svirati, snimati, miksati, svirati, snimati, miksati“. Momci ne prestaju raditi na glazbi i svirati, a mnogo su toga naučili i od benda Silente s kojim su dijelili mnoge pozornice.

Tvrde da je sviranje s njima „svakako jedno zabavno i poučno iskustvo. Od njih smo u najvećoj mjeri naučili što to znači biti svirački uigran i čvrst bend.“ Nastavno na to, zanimalo me koji bi bend izabrali, kada bi birali vlastitu predgrupu i zašto, a njihov je odgovor ipak „ne bismo birali bend, već solo artisticu – Fani Solomun.“, objašnjavajući bez kompliciranja, „zato što je izvrsna!“

Ove ćemo subote plesati i u disko rock điru, a dečki nam za setlistu pripremaju „presjek pjesama s prvog albuma i nekolicinu novih – kao sneak peek u naš drugi album.“ Uzbuđeni zbog vlastitog, ali i svih ostalih koncerata zaključuju da je „line-up ove godine stvarno nenormalan – veselimo se čitavom eventu!“ te naposljetku najavljuju svoj nastup i pozivaju vas na festival: „BluVinil na festivalu Let’s Rock… Bit će super – dođi i ti!”

Moglo bi Vas zanimati