28
ruj
2022
Intervju

Peti kupe

Cycle u znaku opsesije perkusijama Aleqsa Notala

Aleqs Notal, Cycle / press

Aleqs Notal / press

share

Cycle ide na idući level; 51. po redu izdanje ovog klupskog programa donosi konceptualni zaokret te u novoj sezoni osim domaćih i regionalnih DJ-a u goste dovodi i europska te svjetska imena.

Prvi u nizu je pariški DJ i producent Aleqs Notal koji, iako je prilično mlad, iza sebe ima već 20-ak godina iskustva za DJ pultom, ali i u hip hop bendovima, koji su na njega imali veliki utjecaj, pa je svojevremeno i DJ karijeru počeo graditi na scratching natjecanjima.

Aleqs nastupa 1. listopada u Petom kupeu, a uz njega su tu Matija Duić i Jan Kinčl, osnivači Cylclea, kao i Lovro Baletić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleqs Notal (@aleqsnotal)

Notal za sebe kaže da je freak za perkusije, a u njegovom se zvuku podjednako osjete utjecaji i Chicaga i Detroita, kombinirani sa čudnovatim i kompleksnim melodijama i organskim zvukovima. Kao DJ dugo je držao rezidenciju na Rinse FM-u , a zadnjih godina ima redovne podcaste za razne platforme.

Ususret prvom zagrebačkom nastupu, govori nam o svojoj glazbenoj povijesti.

„Tranzicija iz moje hip hop pozadine u elektroniku je bila postepena. Nikada zapravo nisam napustio hip hop. Možda je to do lifestylea, možda do načina na koji produciram i sviram određene pjesme. Možda je najdublji dio underground techna još uvijek hip hop. To je moj osjećaj“, govori.

Notal je, zanimljivo je, izdao ploču imena The Paris-Lagos Soundscapes, na kojoj je surađivao s perkusionistom iz Lagosa.

„Iskustvo sessiona u Lagosu je imalo ekstra snažnu energiju! Išao sam tamo nekoliko puta i imao sam samo dva dana u studiju za snimiti perkusije koje sam trebao za pjesme koje sam počeo stvarati u Parizu. Perkusionist Wura Samba je jammao na congasu, ali i na svojem ‘sambabeu’, instrumentu kojeg je sam napravio. Iduće sam se godina vratio da bih svirao s njim na ‘The New Afrika Shrineu’. To mi je bilo iznimno važno, odali smo počast Fela Kutiju, a afro beatovi su me nastavili inspirirati i u ostatku moje produkcije“, kaže Aleqs o nastupu na festivalu kojeg vode Fela i Seun Kuti, a koji se godišnje održava kao hommage Fela Kutiju.

Ovaj Francuz govori kako u svaki glazbeni komad kojeg producira pokušava staviti dio sebe.

„Volim bubnjeve i hi-hatove. Prije no što sam počeo producirati, bavio sam se scratchingom, tako da sam se, kad sam čuo rane jacking house pjesme, zaljubio u to kako su u njima zvučale ritam mašine. Za mene je hi-hat ekvivalent scratchingu“, govori.

Aleqs Notal / press

Aleqs Notal / press

Na koncu nam objašnjava kako pristupa klupskom okruženju.

„Pokušavam ukrasti pažnju svih u prostoriji, pa čak i konobara. Shvatio sam da su oni iznimno važni; ako je osoblje sretno i zadovoljno atmosferom te pleše dok radi, to se širi i na publiku. Tako da, kad dođe do savršene kemije, moram samo dozvoliti sebi da me inspiracija vodi“, kaže Aleqs i poziva sve da u Petom kupeu i u praksi dožive o čemu govori.

Moglo bi Vas zanimati