11
sij
2024
Intervju

Insomnia

Miach: „Svake godine želim biti sve bolja glazbenica”

Miach

Miach /Matej Grgić

share

Zvijezde su se ove godine savršeno posložile za Miach – nakon što se u 2022. uspješno predstavila domaćoj publici, u 2023. postala je jedno od najtraženijih lica domaće pop scene najnovije generacije

Miach

Miach/Matej Grgić

Album Insomnia jedno je od ponajboljih diskografskih izdanja moderne pop glazbe u posljednjih nekoliko godina na ovim područjima, a u međuvremenu je najavila i samostalni koncert u Tvornici kulture zakazan za Međunarodni dan žena, 8. ožujka 2024.

Nakon što smo prošle neformalni dio razgovora i uspješno definirale što je tko u horoskopskom znaku, a što u podznaku, bacile smo se na ozbiljniji razgovor o novom albumu. Iza nje je EP Između nas, no zanimalo me je zašto se odlučila za objavu cjelovitog albuma, što je danas sve rjeđe među njenom generacijom:

„Prvenstveno sam htjela imati više glazbe zbog nastupa, kako bih mogla odraditi dulji set i da mogu održati solistički koncert. To je bila prva misao, ali kad sam krenula raditi album, shvatila sam da ga obožavam raditi, jer mi je jako kul da mogu pisati još više materijala. Kroz album mogu ispričati više priča, one sretne i one tužne. Sviđa mi se raditi na tome.”

Miach

Miach/Matej Grgić

Insomnia je, primjećujem, tematski djelomični kontrast nježnom EP-u Između nas: „Budući da bi album trebao imati više pjesama, crpila sam inspiraciju od svih svojih ranijih iskustava, ali i ovih trenutnih. Htjela sam nazvati album tako da slušatelj lako shvati da se na njemu nalaze neke moje dvije strane. Ništa mi takvo nije palo na pamet pa sam ga nazvala Insomnia. Moja stara i nova iskustva stvorila su taj kontrast: ili je ‘mrzim te’ ili ‘volim te’”, smije se Miach čiji je autorski napredak na ovom albumu itekako jasan:

„Baš sam zadovoljna time kako sam napisala ovaj album. Ponosna sam na sebe, a imala sam i pomoć Lockrooma s kojim zajedno pišem tekstove. Zapravo, sve radimo zajedno. Drago mi je što sam napredovala, bilo mi je bitno da je sve zvučno i da ima smisla, a na nekoliko pjesama nam je pomogao i Jan Jakovljev. Sretna sam da se vidi napredak, smatram da je to normalno.“

Miach

Miach/Matej Grgić

Nevjerojatna je autorska kemija između Mihovila Šoštarića Lockrooma i Miach – gotovo sve što stvore ima potencijal hita: „Svaku pjesmu doživljavam subjektivno, ali moram reći da Miha baš oduševljava svojim načinom rada… Mislim da bismo svi trebali sjesti i gledati ga kako radi. Baš je fascinantno. Ja kažem nešto bezveze, a on od toga napravi neki sample!”

Na albumu gostuju Grše, Baks, Peki i Jymenik, a upravo suradnja s Gršom jedna je od trenutno najemitiranijih pjesama radijskih postaja te je uspjela doći do 2. mjesta ljestvice HRTop40. Uspjela je javnosti otkriti jednu potpuno novu Gršinu glazbenu stranu: „Drago mi je da se on htio upustiti u tu neku avanturu, super se snašao u tome. Voljela bih da još pjesama napravimo zajedno, mislim da mu super stoji. On i Hilje imaju širok raspon stilova koje uspiju napraviti svojima”, iskreno će Miach, koja je dodatno objasnila kako su ostvarena gostovanja na ovom albumu:

„Nikada nemam plan napraviti pjesmu za nekoga. Jednostavno stvorim pjesmu pa onda čujem tog nekog u pjesmi. Na primjer, za Jymenik sam čula kada je bila gost Mladoj Bebi na nastupu i odmah sam se zaljubila u način kako pjeva. Zapratile smo se na Instagramu i znala sam da želim imati pjesmu s njom. Kad sam napravila pjesmu ‘tume’, zvučala mi je savršeno za nju, a ona je ubila svoj vers. Neko smo vrijeme željeli pozvati Gršu da gostuje na pjesmi ‘Led’, ali smo željeli da pjesma, prije nego ga pitam, bude gotova. Bili smo jedan dan u studiju i pustili smo mu je pa je sam poželio baciti vers na nju. Miha i ja bili smo oduševljeni tim, jer je to upravo bilo ono što smo ga htjeli pitati! Što se tiče Baksa i Pekija, također sam baš htjela da nas troje imamo zajedno pjesmu. ‘Dance’ je tako nastala spontano; došli su u studio, jako im se svidio beat, smislili smo refren zajedno, snimili je i pjesma je odmah od objave jedna od najslušanijih na albumu.

Miach

Miach/Matej Grgić

2023. je za nju tako bila dinamična, zanimljiva i intenzivna, no, kaže, nije se promijenila: „Kao osoba sam ista, to mi i prijatelji kažu. S godinama sazrijevam, naravno. Što se tiče nastupa, stavljam veliki naglasak na to, nadam se da sam napredovala u tom aspektu. Jako mi je bitno da sve dobro zvuči, bitno je i to kako izgledam na pozornici, kako se krećem… Sve u kompletu. Ne bih rekla da sam neka druga osoba, no svake godine želim biti sve bolja glazbenica.”

Uspješno je osvojila tako i koncertnu i digitalnu i radijsku publiku, a sve je češći i traženiji gost i na modnim događajima. U čemu je trik? „Ne znam; mislim da trebaš biti autentičan, nisam ništa forsirala. Mene su oduvijek zanimale i glazba i moda pa mi je drago da me zovu i na te stvari. Trebaš raditi pa sve te popratne i lijepe nagrade dođu same po sebi. Rad na mojoj glazbi bio je dug put, s time su došle i neki benefiti koji nisu posao, ali su lijepi i zahvalna sam na tome”, otkriva Miach koja je također ove godine zaradila i nominaciju za nagradu Porin u kategoriji najboljeg novog izvođača godine.

„Puno mi je značilo što su me ljudi u industriji prepoznali i nagradili me nominacijom. To je bila prva godina mog bavljenja glazbom pa sam bila zahvalna, sretna i ponosna. Ne treba mi nagrada, sama činjenica da me netko želi nominirati mi je super!”

Miach i Maja Trstenjak

Miach i Maja Trstenjak/Matej Grgić

Da na svoj glazbeni put kreće ponovno, kaže, ne bi ništa mijenjala: „I prošli smo put pričale o tome da sam se oduvijek pitala zašto nisam ranije krenula. No sada, kada imam dvije godine iza sebe, mogu reći da je sve baš onako kako bi trebalo biti. Drago mi je što sam krenula kasnije, uistinu ne bih ništa mijenjala.”

Svaki je početak težak, a Miach ga je uspješno prebrodila, sada je bitno ostati na vrhu. Kako? „Nemam odgovor na to pitanje. Smatram da svi novi izvođači to zaslužuju, nikom se ovo nije dogodilo preko noći. Svi rade, nema stajanja. Drago mi je da imamo velika i kvalitetna imena koja vode put, a mi ih gledamo. Nadam se da sve ovo nije trend, sve smo stekli svojim radom. Nastavit ćemo tako raditi i u budućnosti te se nadam da će se ljudima sve ovo sviđati i za pet godina!” govori za kraj Miach i najavljuje prvi veliki solistički koncert u Tvornici Kulturi, za koji su ulaznice već u prodaji.

Moglo bi Vas zanimati