24
pro
2022
Intervju

Sandra Bagarić: Snimila sam božićni album ljetos na +40 stupnjeva

Sandra Bagarić

Poznata operna pjevačica napravila je zanimljiv diskografski iskorak

share

Topla i iskrena, Sandra Bagarić ima sposobnost dirnuti u srce svojim glasom. Ova operna pjevačica, televizijska i kazališna glumica svojim radom ruši barijere između klasike i estrade te za ove blagdane poslužuje svoj novi album Kyrie Eleison

Sandra Bagarić

Sandra Bagarić snimila je glazbenu priču koja najljepše hrvatske božićne pjesme donosi slušateljima kroz glazbeno-vizualno uprizorenje s maštovitim aranžmanima, poštujući tradiciju tekstualne interpretacije, dostojanstvene najave Božića.

Ovo je prvi blagdanski album u vašoj diskografiji. Kako to da ste odlučili snimiti božićni album? Kada se rodila ideja i kako je bilo snimati ove pjesme u nebožićno vrijeme?

Ideja se rodila proljetos u suradnji s producentom Brankom Markotom kao putokaz jednoga novog smjera u glazbenoj kulisi, na putu planske dugogodišnje suradnje, kao prvi projekt na kojem ćemo se obostrano upoznati i udariti temelje sljedećih projekata. Ove godine smo u božićnoj atmosferi više od šest mjeseci te smo pomno birali pjesme. Na +40 stupnjeva ljetos, svakodnevno smo se čuli, Branko nam je slao matrice pa smo, onako slani iz mora, prizivali pahulje snijega da nas rashlade. Tada nam se to činilo tako daleko, a evo, prve pahulje samo što nisu tu…

Tko su vam bili suradnici na ovom albumu?

Branko Markota i Zvonimir Dusper-Dus potpisuju aranžmane i produkciju te su zaista inovativno razigrali aranžmane. Interesantan je sastav izvođača vrhunskih instrumentalista: Maksimilijan Borić (mandolina i mandola), Zvonimir Dusper (klavijature i perkusije), Miroslav Lesić i Branko Markota (gitare). Na albumu imamo i jednu glazbenu suradnju s Vladom Kalemberom i Klincima s Ribnjaka u pjesmi “Radujte se narodi” za koju smo neki dan i objavili spot koji je snimao Teo Bekavac. Ove godine smo u božićnoj atmosferi više od šest mjeseci…

Na albumu su sve velike i poznate pjesme iz naše božićne pjesmarice. Kako ste pristupali odabiru pjesama? Postoji li neka pjesma koja nije završila među ovima na albumu, a koju ste snimili ili željeli snimiti?

Branko je imao otvorene ruke da razigra aranžmane i zaista upakira neke od pjesama hrabro, razigrano i nepredvidivo; s puno digniteta i pijeteta smo pristupali ovom projektu, poštujući tradiciju koju smo samo malo htjeli osuvremeniti, dati ovim pjesmama malo više radiofoničnosti, uživali smo u zajedničkom druženju, obostranom učenju, veselili se kao djeca svakoj pjesmi, brzo nam je prošlo tih pola godine rada i nekako smo postali bolji i plemenitiji ljudi.

Sandra Bagarić

Sandra Bagarić u blagdanskom outfitu

Album Kyrie Eleison zvuči vrlo meditativno i poprilično je drugačiji od ostalih snimljenih verzija. Što vam je bila nit vodilja kad ste snimali album? Gdje ste zamišljali da će se ove pjesme slušati?

Bilo bi ga lijepo čuti u shopping centrima umjesto američkih obrada pjesama, po foajeima hotela, na hrvatskim radio postajama… Svima vama koji ćete uz ovaj CD možda kititi svoj Badnjak u toplini i miru svoga doma, okruženi svojim najmilijima dočekati Božić, želim da ove božićne pjesme donesu još jednu malu čaroliju, a vašim srcima veseli mir.

Kad snimate tako poznate i popularne pjesme, kao što su ove božićne, postoji li neka vrsta posebnog očekivanja kako takve skladbe trebaju zvučati?

Htjeli smo ostaviti jedan zapis koji je bezvremenski, ne podliježe modnim trendovima; kroz izbor ovih pjesama u našoj viziji imamo malo scensko uprizorenje koje ćemo iduće godine pokušati ostvariti kroz niz koncerata kao koncept, a ne samo kao CD uradak.

Posljednje tri pjesme na albumu, “Veselje ti navješćujem”, “Oj, djetešce moje drago” i “Radujte se narodi” nose etiketu loungemixa, no čini mi se da se posebno ističe upravo ova posljednja, suradnja s Vladom Kalemberom i Klincima s Ribnjaka. Kako je došlo do nje?

Vlado Kalember je naš najprepoznatljiviji muški vokal koji specifičnošću svoje boje glasa daje autentičnost. Već smo se družili na sceni s njegovom Anom te je ova suradnja uvijek visjela u zraku, a nakon ove suradnje slijedi još jedan duet o kojem u idućoj godini… Prekrasni dječji glasovi zbora Klinci s Ribnjaka dali su ovoj pjesmi toplinu te obiteljsko ozračje. Spot za pjesmu “Radujte se narodi” snimljen je na Gornjem gradu u prekrasno okićenom atriju Klovićevih dvora u Zagrebu, koji se pokazao kao idealna kulisa, te ćemo tu pjesmu izvesti i na tradicionalnom koncertu Božić u Ciboni.

Sandra Nagarić

Među suradnicima na albumu je i Vlado Kalember

Što vama znači Božić?

Prije svega, obitelj na okupu, sigurnost, toplina doma, zajedništvo, uz miomirise ukusnih zalogaja… atmosfera s puno crvenog baršuna i zlatne boje. Volim kuhati, kuhanje me opušta, uživam u dekoriranju stola te će se, naravno, ove godine vrtjeti novi božićni album Kyrie Eleison.

Ovo blagdansko vrijeme za mnoge znači odmor i praznike, ali glazbenicima je to razdoblje kada, osim ljeta, zapravo najviše rade. Imate li i vi radne Božiće i Nove godine? I želite li ih provoditi drugačije?

S obzirom na to da i ovu godinu ispraćamo s nastupima i predstavama, radno je svaki dan, od opereta Grofice Marice do mjuzikla Ljepotica i Zvijer, koncerata sa Zagrebačkom filharmonijom, koncerata i nastupa u Poreču, Gospiću, snimanja… u Novoj godini prvo ću se dobro odmoriti i naspavati, a onda u nove radne pobjede!

Božićno vrijeme je i vrijeme obojeno nekom nostalgijom. Koja su vaša najranija sjećanja na božićno vrijeme? Koliko držite do običaja i održavanja tradicije?

Nedostaju mi kolači – šape i jastuk, torta moje mame.

Američki su filmovi dosta utjecali na neke nove prakse i u Hrvatskoj. Od božićnog punča, Grincha, maratonskog gledanja serijala Sam u kući, Zapravo ljubav ili Divan život pa do ljubljenja ispod imele. Koje ste nove običaje vi preuzeli?

Ljubljenje ispod imele te obavezna crvena pidžama za Novu godinu, za sreću…

Sandra Bagarić

Sandra Bagarić voljela bi snimiti duet sa Zdravkom Čolićem

Vaši su nastupi na pozornici jednako zadivljujući. Nedavno sam vas gledala u mjuziklu Ljepotica i Zvijer gdje ste bili sjajna i humoristična Gospođa Komoda! Kroz ovu ulogu doživjela sam i poseban touch bosanskog humora! Kada tako radite u kolektivu, koliku imate slobodu donijeti na pozornicu nešto svoje, nešto što nije raspisano u scenariju?

Disney ima svoju zadanu formu i svi smo se morali držati njihovih skica, od scenografije, kostimografije, teksta, scenarija, glazbe… tu nema mjesta za improvizaciju. Ulogu Gospođe Komode također sam sinkronizirala i u Disneyjevu filmu Ljepotica i Zvijer koji se prikazivao u hrvatskim kino dvoranama. Imamo sjajnu mladu ekipu glumaca i pjevača te rasprodanu dvoranu Lisinski, kao i predivnu i zadovoljnu publiku, uživam vozajući svoju veliku komodu na kotačima po velikoj sceni dvorane Lisinski, svi se igramo i beskrajno zabavljamo u ovoj lijepoj predstavi i baš mi je drago da ste uživali! Preporuka svima, ovo je bezvremenska bajka za sve uzraste s prekrasnom porukom i glazbom!

Nastupili ste i s Bajagom na njegovim nedavnim koncertima u Lisinskom. Već ste dugo i dio estrade, ostvarili ste mnoge suradnje. Postoji li netko s kime još niste nastupili, a voljeli biste surađivati?

Bajaga je tražio opernu pjevačicu koju zahtijeva pjesma “Buđenje ranog proljeća“, uživala sam u zajedničkom muziciranju na sceni te me oduševio svojom jednostavnošću. Ali eto, kad već pitate – Zdravko Čolić!

Pjevači uvijek znaju kako sačuvati glas i imunitet u zimsko vrijeme! Imate li vi neki narodni recept koji želite podijeliti?

Ja, hvala Bogu, imam zdravo bosansko grlo, ali naravno da se pazim, ne pijem, ne pušim, a recept je dobra šljiva za dezinfekciju te kvalitetan san.

I na kraju, kako ćete provesti blagdane ove godine?

Jedini slobodan dan mi je na Božić, nakon obiteljskog ručka zamotat ću se u dekicu i gledati božićne filmove. Sretan i blagoslovljen Božić i sretali se u miru i veselju u Novoj godini!

 

Moglo bi Vas zanimati