21
pro
2022
Recenzija

D. K.: Above the Clouds

D. K.

Danko Krznarić ima bogatu instrumentalističku karijeru, a Above The Clouds njegov je prvi solo album

share

Iza inicijala D. K. nalazi se Danko Krznarić, multiinstrumentalist s velikim izvođačkim iskustvom koji prvi put objavljuje solistički album naziva Above the Clouds za diskografsku kuću Cantus. Riječ je o blues albumu originalnih skladbi na kojem svu glazbu i stihove potpisuje Krznarić, dok je suautor aranžmana i producent Matko Gaće

D. K.

Kao cijenjen interpret bluesa i rocka, Danko Krznarić je domaća glazbena legenda i jedan od najboljih svirača, ali to će znati samo oni uronjeni u domaću glazbenu scenu. Za širu populaciju, Danko Krznarić je i dalje nepoznato ime. Virovitički je glazbenik prije nekoliko godina nagrađen Statusom te proglašen najboljim instrumentalistom na klavijaturama u kategoriji zabavne, pop-rock i urbane glazbe.

Kao član Majki, dobio je Porin za najbolji koncertni album 2014. Majke u Tvornici te Mega Muzika Fender Award u kategoriji Klavijature 2016. godine. Ovo je samo uvod kako biste dobili dojam koliko ovaj album prikazuje Krznarića u njegovu prirodnom staništu, bez posebnoga studijskog poliranja. To je uhvaćena sirova bit njegova stvaralaštva. Otvara ga pjesmom “Whiskey and the Blues“, valjda najameričkijim motivima koji se mogu pronaći u modernoj country blues glazbi. Mesnata bas linija okosnica je “Housekeeping Bluesa“ gdje hammond zapravo na vrlo suptilan način preuzima cijelu skladbu. To nije čudno, Krznarić je vjerojatno najbolji svirač hammonda u Hrvatskoj i inače ga toliko sjajno svira kao da je produžetak njegova vlastitog tijela.

Album je najavljen singlom “Stay a Little While“, iako to nije ni najbolja, a ni najjača pjesma. Ako je ikad i bilo sumnje u njegove uzore, u pjesmi “When I Die“ spominje Rolling Stonese, B.B. Kinga, a posredno i Pink Floyd, a njegov ekspanzivni stil s upečatljivim rifovima u uredno aranžiranoj skladbi podsjeća na ranog Claptona. I baš poput njega, Krznarić je svojom glazbom snažno zakoračio u blues tradiciju, ali se ne boji istraživati nove žanrove i pristupe. Na ovom albumu ne postoje dvije jednake pjesme, već se potrudio što više raširiti svoje shvaćanje bluesa pa tako “Again“ dolazi kao texas blues s ukusnim gitarskim frljama na bendovski jam i njegov upečatljiv vokal. “Pay the Price“ je nešto tamnija i prljavija, odlazi u alternativniji smjer, psihodelizirani blues sa sinkopiranim međudijelovima i pomalo dobiva okus Jacka Whitea zbog načina na koji Krznarić ovdje koristi svoj vokal. Ovo je prava suvremena blues glazba najvišeg reda. Relevantna je, hrabra i beskompromisna, baš kako i treba biti. Još jedan sjajan glazbeni biser melodična je pjesma “Train“ koja me neodoljivo podsjeća na južnjački alternativni country rock kakav, primjerice, izvodi Jason Isbell, a kao pun pogodak u drugom dijelu dolaze gudači. Najdulja je na ovom albumu “I Will Lose My Mind“, pjesma o bezglavoj ljubavi, gdje su bluzerske gitarske dionice u međuigri s vokalom u tradiciji poziva i odgovora. Naslovnom pjesmom Krznarić zaokružuje album, pa tako “Above the Clouds“ dolazi kao zvučna slika podjednako obojena bluesom i soulom. Njegov glas priča priču, ali gitara je ta koja vrišti.

Pjesme s ovog albuma pjesme su čežnje, rastanaka i očekivanja, osobnih katastrofa i padova. Na albumu je Krznarić otpjevao sve, odsvirao većinu dionica gitare, basa, klavira, i orgulja, a na bubnjevima ga je pratio Matko Gaće. Kao gostujući glazbenici na albumu se pojavljuju Ante Puharić (gitara), Ivica Premelč (saksofon), Goran Rukavina (kontrabas), Dražen Bogdanović (saksofon) te Boris Novak, Korana Rucner Novak i Vinko Rucner (gudači). 

Mogu spomenuti da je bio član u posljednje vrijeme sve češće spominjanog benda Cota G4, i da je surađivao s Milom Kekinom, Elektrobudom i već spomenutim Majkama, ali izrazito mi je drago da se ovako autorski malo više odvažio. Ovih deset pjesama uglavnom funkcionira unutar blues pravila, s nekoliko akorada i raznim grooveovima, isporučenih unutar organskog i skromnog šarma. Usprkos svim svojim rudimentarnim glazbenim vrijednostima, blues može prihvatiti vanjsku estetsku intervenciju i reinvenciju. To je raznolika albumska kolekcija ukusno oblikovanih pjesama. Krznarićeve su melodije ukorijenjene u bluesu, jak je instrumentalno i vokalno, i tijekom svojega glazbenog života pronašao je način kako ubaciti senzibilitet u grooveaste postavke kako bi zvučale poznato i pitko. Svaki obožavatelj žanra cijenit će njegov pedigre kao glazbenika.

Album je objavljen digitalno, a bit će objavljen i na vinilu u ožujku iduće godine.

D. K.

D. K.: Pjesme čežnje, rastanka i očekivanja

 Singlovi: “Stay a Little While“

Producent: Matko Gaće

Format: streaming

Izdavač: Cantus

 

Moglo bi Vas zanimati