19
kol
2022
Intervju

Večeri dalmatinske šansone slave četvrt stoljeća

Branko Viljac / Duško Jaramaz, PIXSELL Večeri dalmatinske šansone

Branko Viljac / Duško Jaramaz, PIXSELL

share

Večeri dalmatinske šansone ovog se vikenda tradicionalno održavaju u Šibeniku. Ponos je velik jer festival ove godine obilježava četvrt stoljeća postojanja.

„Iznimno smo sretni i ponosni kao organizatori jer smo uz svu pamet i znanje dobili i različite žanrove pjesama s glavom i repom. One su u raznim stilovima, ali sve sa crtom nekih davnih vremena. Tu ima svega; od tanga do klasične šansone”, govori nam direktor festivala Branko Viljac.

Posebno je sretan što se kultna grupa MI vraća na pozornicu festivala nakon cijelog niza desetljeća.

„Njihova pjesma aranžmanom podsjeća na 70-e godine, na vrijeme kad su bili jako velika grupa”, kaže Viljac.

Generalno je iznimno zadovoljan sa svih 25 odabranih pjesma, kao i činjenicom da ih je na natječaj pristiglo čak 136.

„Nijedna pjesma nije banalna. Nema stupidnih tekstova. Sve, po meni, imaju potencijal biti uspješnice”, govori direktor.

Uz već renomirane festivalske izvođače kao što su Ivo Pattiera i Đani Stipaničev, koji će svoju novu skladbu prvi put otpjevati u duetu, čut ćemo tako i duet dva klapska tenora Duju Stanišića i Branka Medaka, zatim vokalne soliste i kantautore među kojima su Ibrica Jusić, Elvis Lovrić, Tommi Mischell, Kristina Boban, Mario Lipovšek Battifiaca, Vivien Galetta, Sabrina Hebiri, Tedi Grubica, Ksenija Varvodić i Krešimir Batinica te klape Iskon, Kaše i More, te Branimira Bubicu i klapu Sebenico. Uz njih, tu su i Gelato Sisters te već spomenuta grupa MI.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gelato Sisters (@gelato.sisters)

Direktor Viljac ističe kako je ponosan što se na festivalu ove godine slave brojne obljetnice. Prva je četvrt stoljeća samog festivala.

„A onda je tu i činjenica da je umjetnički direktor Dušan Šarac na toj poziciji isto 25 godina. A ove godine slavi 60 godina stvaranja i svoj 80. rođendan”, kaže Viljac.

Prva večer festivala tako će biti posvećena upravo maestru Šarcu, dok se na drugoj predstavljaju nove skladbe.

„Interes za festival je velik i to se baš osjeća. U ovih 25 godina smo imali predivnih trenutaka druženja. Kako s našim ikonama poput Arsena, tako i s gostima iz Italije, Rusije, Irske… Brojne divne kancone su se mogle čuti samo u Šibeniku”, ponosan je Viljac.

Ističe kako su brojni cijenjeni glazbenici nepovratno vezani uz ovaj festival.

„Od nas su krenule, primjerice, Tina Vukov i Lea Dekleva. I Neno Belan je ovdje imao povratnički koncert. Prema njemu imamo baš očinski odnos”, kaže direktor.

Šibenik je grad koji je Hrvatskoj, pa i regiji, dao cijeli niz iznimno vrijednih glazbenih imena.

„Mi smo zaista čudnovata mikroregija. Poznati smo po sportu, kulturnoj baštini, pa i glazbi. Mali smo grad koji je uvijek davao velike ljude. Od Arsena do Fausta Vrančića. Među ostalim smo i grad pjesme”, govori Viljac.

„Šibenčani su ljudi koji su išli u polje, ali su uvečer znali obući odijelo”, kazuje.

Festival je, kaže, decentan i ukusan.

„A ove godine smo ponosni i što s nama radi Duško Mandić, koji će biti zadužen za prijenos festivala na HRT-u. To je sjajna prilika da pokažemo i širem gledateljstvu kako izgleda naša manifestacija. Živimo za glazbu, volimo i radimo za nju. Prepoznajemo dobru pjesmu i izvođača”, zaključuje.

Moglo bi Vas zanimati