30
ruj
2023
Čitaj

NEOČEKIVANI HITOVI

10 pjesama s Be(bekove)-strane singlova

Željko Bebek

Željko Bebek će na velikom nastupu u Areni izvesti skladbe iz svih razdoblja svoje 50-godišnje karijere / Foto: Mladen Lončar

share

Praksa diskografskih kuća koje su objavljivale singlove Željka Bebeka te njegovih bendova Jutro i Bijelo dugme pokazuje da su gotovo u pravilu na B-strane stavljale skladbe koje će se prometnuti u hitove

 

Uoči koncerta karijere u zagrebačkoj Areni, Željko Bebek na probama s novim bendom teše repertoar. Njegove slatke muke su u izboru pjesmama, jer osvrne li se na singlove na kojima je pjevao, vidjet će kako su i pjesme na B-stranama postajale osvjedočeni hitovi.

 

Jutro: ”Kad bih bio bijelo dugme” (1973.)

Grupa Jutro nije bila zadovoljna svojim angažmanom na Vašem šlageru sezone 1972. s pjesmom “Ostajem tebi”, pa je umjesto pjevača Zlatka Hodnika odlučila angažirati Željka Bebeka. Bebek je na sessionu snimio četiri pjesme. B-strana singla “U subotu mala” postao je neočekivani hit pa je singl snimljen za PGP Radio Kruševac reizdao PGP RTB, a nakon što je bend promijenio ime u Bijelo dugme, izbacivši dotadašnjega glavnog autora Ismeta Arnautalića, B-strana postala je A-stana i objavljena je u nekoliko reizdanja. Drugo reizdanje ima isti ovitak kao nastupni album Bijelog dugmeta objavljen za Jugoton.

A-strana: ”U subotu mala”

 

Jutro: ”Hop-cup” (1973.)

U sessionu za grupu Jutro Željko Bebek snimio je i pjesmu koja ima sve odlike pastirskog rocka naziva “Hop-cup”. Pjesma je objavljena kao B-strana singla “Na vrh brda vrba mrda”, no hit je postala godinu dana kasnije u izvedbi Hamdije Ćustovića i u aranžmanu Nikole Borote Radovana. Bijelo dugme pjesmu je nanovo snimilo za drugi album Šta bi dao da si na mom mjestu objavljenome 1975. godine.

A-strana: ”Na vrh brda vrba mrda”

 

Bijelo dugme: ”Bila mama Kukunka, bio tata Taranta” (1974.)

 Generacijama slušatelja nije baš bilo jasno da je Željko Bebek originalni izvođač dječjeg evergreena “Bila mama Kukunka, bio tata Taranta”, no uistinu je Bijelo dugme bend koji je izvorni izvođač ove pjesme. Zanimljivo je, međutim, kako su singl na kome je udarna pjesma “Glavni junak jedne knjige” – koja je bila amblematska skladba radijske emisije Mivion – gotovo istodobno objavile dvije diskografske kuće: Jugoton i Diskoton (u toj verziji skladba se zove “Avanture maloga Ju-ju”). Pjesmu je napisao Žarko Roje, autor evergreenâ kao što su “Četiri mladića idu s Trebevića” i “Kućica u cveću”.

A-strana: ”Glavni junak jedne knjige”

 

Bijelo dugme: ”Selma” (1974.)

“Selma” je jedna od ponajboljih skladbi Bijelog dugmeta i nije baš jasno kako je završila na B-strani. No, treći singl Bijelog dugmeta “Da sam bio pekar” bio je strahovit hit koji je izbačen gotovo paralelno s albumom prvijencem na kome se – ne nalazi. No album uključuje evergreen “Selma”, pjesmu koja ponajbolje vokalno leži Željku Bebeku, od svih iz repertoara Bijelog dugmeta. Vjerojatno je uvrštena na singl kako bi potpomogla prodaju prvijenca.

A-strana: ”Da sam pekar”

 

Bijelo dugme: ”Ne spavaj mala moja muzika dok svira” (1976.)


Jedan od najvećih hitova Bijelog dugmeta “Ne spavaj mala moja muzika dok svira”, opasno naslonjen na klasik Chucka Berryja “Rock’n’Roll Music” ipak nije klasična B-strana. Jugoton je objavio singl s dva velika hit Bijelog dugmeta s prva dva albuma “Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac” i “Ne spavaj mala moja muzika dok svira” da premosti pauzu do izdavanja trećeg albuma. Bio je to singl s dvostrukom A-stranom s pjesmama koje Željko Bebek danas ne izostavlja s koncertnog repertoara.

A-strana: ”Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac”

 

Bijelo dugme: ”Na zadnjem sjedištu moga auta” (1980.)

Skladba “Na zadnjem sjedištu moga auta” postala je snažan koncertni favorit na nastupima Bijelog dugmeta, no s albuma Bitanga i princeza kao singl izbačena je samo naslovna skladba. “Na zadnjem sjedištu moga auta” završila je kao B-strana najavnog singla za album Doživjeti stotu – “Dobro vam jutro, Petrović Petre”. Na albumu se ta pjesma zove “Čudesno jutro u krevetu gđe Petrović”. Pjesmu “Na zadnjem sjedištu moga auta” vrsno je obradio beogradski Moby Dick, a ona je i temelj za skladbu “In the Death Car”, koju je otpjevao Iggy Pop na soundtracku filma Arizona Dream Emira Kusturice.

A-strana: ”Dobro vam jutro, Petrović Petre”

 

Bijelo dugme: ”Doživjeti stotu” (1981.)

Nije baš uobičajeno da naslovna pjesma nekog albuma završi kao B-strana, no “Doživjeti stotu”, završila je kao B-strana promo singla “Playing The Part”, engleske inačice naslovne skladbe njihova drugog albuma Šta bi dao da si na mom mjestu. To je i jedina pjesma koju je Bijelo dugme snimilo na engleskom jeziku, no ispostavilo se da je bolje da nije. Naime, pjesma je isuviše sličila na skladbu skupine Argent “I Am The Dance Of Ages”, pa je Dugmetov producent Neil Harrison zaustavio promotivne aktivnosti.

A-strana: ”Playing The Part”

 

Bijelo dugme: ”Kosovska” (1983.)

Pjesma otpjevana na albanskom jeziku bila je veliki hit u cijeloj Jugoslaviji, a na promotivnom singlu nalazi se i na A i na B-strani. Bio je to singl s posljednjeg albuma Bijelog dugmeta na kome je pjevao Željko Bebek Uspavanka za Radmilu M. S obzirom na česte oružane provokacije na Kosovu (kao i danas, uostalom), pjesma je dobila dodatni, politički značaj, a Dugme dodatnu popularnost. Bregović je u tome vidio novu zlatnu žilu, a Bebeku je ta priča bila odbojna, pa je i to bio jedan od razloga razilaska s bendom.

A-strana: ”Kosovska”

 

Željko Bebek i Halid Bešlić: ”Da zna zora” (1989.)

Ulaskom u samostalnu karijeru, Bebek je zaključio da je glas ono što tvori njegov glazbeni identitet, a ne glazbeni stil. Stoga mu nije bio problem da zakorači u vode narodne glazbe gdje ga je spremno dočekao Halid Bešlić. Njih su dvojica izvela zapaženi duet u obradi narodne pjesme “Da zna zora”, no on je upotrijebljen kao pozadinsko oružje. Hit na promotivnom singlu bio je “Sinoć sam pola kafane popio”, za koji je glazbu napisao Zrinko Tutić, a stihove još jedan okorjeli roker: Bora Đorđević.

A-strana: ”Sinoć sam pola kafane popio”

 

Željko Bebek: ”Dabogda te voda odnijela” (1990.)

Jedan od najvećih Bebekovih solo hitova “Dabogda te voda odnijela” završio je na B-strani promo singla kojim se najavljuje njegov album … karmin, pjesma i rakija. Na A-strani završila je skladba “Šta će ti biti”, no “Dabogda te voda odnijela” Miroslava Rusa pretvorila se u evergreen koji je, zapravo, konačno Željka Bebeka kao solista odvojio od glazbene baštine Bijelog dugmeta.

A-strana: ”Šta će ti biti”

 

Moglo bi Vas zanimati