27
stu
2022
Izvještaj

Električni orgazam u Tvornici: Lišće prekriva Zagreb

Električni orgazam

Uvijek rado viđeni gosti: Električni orgazam / Foto: Bojan Mušćet

share

Električni orgazam promovirao je reizdanje albuma Lišće prekriva Lisabon u uvodnome 45-minutnom setu s pjesmama s početka karijere. U dva sata i 20 minuta odsvirali su i sve ostale velike uspješnice, od “Spojimo se sad” do “Igra rokenrol cela Jugoslavija”

Električni orgazam

Glasovi Električnog orgazma: Ljuba i Gile

Renovirano zanimanje za novi val rezultiralo je i sa petnaestak reizdanih vinila u povodu 40 godina od jednoga od najpropulzivnijih razdoblja domicilne glazbe. Croatia Records reizdala je ključnu kompilaciju s ovih prostora – Paket aranžman, a jedan od tri zastupljena benda, Električni orgazam dočekao je i obnovljene verzije prva dva albuma.

Lani je u zagrebačkoj Tvornici Orgazam nastupao promovirajući eponimni prvijenac, kao i Paket aranžman, s obzirom da je jedini aktivni bend s kompilacije (Šarlo akrobata i Idoli odavno nisu), dok je u subotu, 26. studenog na istom mjestu revitalizirao album Lišće prekriva Lisabon.

Riječ je o njihovome ponajboljem albumu, esencijalnom post-punk ostvarenju koje je mnogo godina tavorilo u zaboravu ponajviše zbog jasnog odmaka od prvotnoga novovalnog zanosa. Album da 17 minijatura u kome tek dvije pjesme imaju neki spoj s onime čime se se Orgazam na prvijencu legitimirao – “Odelo” i “Dokolica” komercijalno je potpuno podbacio, a u doba objavljivanja nije skupljao ni pohvale ni kritike: jednostavno je za svoje doba bio preinovativan. Uz Izlete Parafa i Strah od monotonije Pekinške patke, riječ je o prvom pravom post-punk albumu na ovim prostorima. Uživo je bend kasnije rijetko izvodio pjesme s njega, eventualno bi im se znala potkrasti “Dokolica”.

No, za prvi dio zagrebačkog koncerta, složili su 45-minutnu set-listu na kojoj su se odlično izmiješale skladbe s tog albuma – “Bomba”, “Dokolica”, “Leptir”, “Alabama” i druge s favoritima s Paket aranžmana (uključujući aranžmanski efektno razgranatu verziju skladbe “Krokodili dolaze”) te generacijskim himnama kao što je “Nebo”. Nazvali su to novovalnim dijelom koncerta i onda nastavili dalje s izborom pjesama iz njihove bogate karijere.

 

Električni orgazam

Švaba je svirao i s kosom

Kao i na lanjskom koncertu, i na ovom su pokazali slabost u dramaturgiji: pojedini blokovi, bez obzira na vrhunsku izvedbu, jednostavno spuštaju raspoloženje u publici i onda zanos koji je izazvan određenim dijelom splasne. Rješenje bi bilo da ne spajaju nekoliko pjesama na kojima će pokazati svoje instrumentalističke dosege (npr. “Svečane bele košulje”) u blok, nego da dinamiku komunikacije s publikom održavaju neprestano.

Kad su se prebacili na pjesme iz razdoblja albuma Distorzija, i atmosfera među oko tisuću posjetitelja je bila uzavrelija.

Nastup su završili uspješnicom “Kako bubanj kaže” posvećenoj njihovom preminulom bubnjaru Goranu Čavajdi Čavketu koji likom resi i naslovnicu albuma Lišće prekriva Lisabon, pa je i Gile nosio majicu s naslovnicom albuma.

Bis je bio osobito nadahnut, najprije su uistinu razorno izveli prvi im singl “Konobar” da bi koncert zaključili s pjesmom “Ne postojim” koja ima i prigodne stihove za završetak nastupa, barem u logici Električnog orgazma: “A kada misliš da je kraj/ja kažem: daj, bejbi, daj”.

Nastup koji je trajao dva sata i dvadeset minuta pokazao je kako Električni orgazam ne posustaje i na svakom koncertu može uvijek odsvirati nešto novo iz bogatog repertoara. Pjesme s albuma Lišće prekriva Lisabon i danas zvuče moćno, inovativno i prodorno.

Moglo bi Vas zanimati