10
velj
2024
Izvještaj

HAJDE DA LUDUJEMO OVE NOĆI

Megadance Party: Slavlje nostalgije u zagrebačkoj Areni

Megadance Party 2024

Megadance Party 2024 /Matej Grgić

share

Petak navečer u Zagrebu bio je rezerviran za povratak u devedesete, doba kada je klupskom scenom vladao ritam cro-dancea

Megadance Party 2024

Megadance Party 2024 /Matej Grgić

Bilo da ste među onima koji drže kako je cro-dance festival kiča sa šačicom kvalitetnih iznimaka ili nezaboravan glazbeni pokret koji je potpuno zasluženo rušio sve pred sobom, neosporno je kako je ta era ostavila neizbrisiv trag na životima mnogih – kako izvođača od kojih je preko noći stvorila zvijezde, tako i fanova kojima su pjesme poput “Tek je 12 sati”, “Program tvog kompjutera” ili “Nisi me bio vrijedan ti” bile i ostale vezane za neke od najljepših uspomena u životu.

Prve asocijacije na ovaj žanr mnogima su vrlo vjerojatno zadimljene diskoteke u kojima je generacija glazbenika stvarala svoje prve fanove, no sinoć se u impresivno popunjenoj zagrebačkoj Areni ova legendarna glazbena era predstavila u novom, većem i blještavijem izdanju nego ikad prije.

Pred organizatorima je bio nezavidan zadatak – kako u samo jednu večer “nagurati” E.T., Denis&Denis, Coloniu i dvadesetak drugih izvođača čije pjesme i dalje čine ključan dio domaćih radijskih, rođendanskih i klupskih playlisti?

Megadance Party 2024

Megadance Party 2024 /Matej Grgić

Sa zadovoljstvom mogu reći da su našli dobitnu kombinaciju u sistemu u kojem je svatko dobio taman dovoljno vremena da izvede svoje najveće hitove, da bi za vrijeme jedne intermezzo pjesme Dina Dvornika, Massima, Olivera ili drugih napustili stage i prepustili ga sljedećem izvođaču. Sve je išlo brzo, fluidno i dobro uigrano, popraćeno uistinu spektakularnim light-showom i snažnim zvukom.

Unatoč tome što se kod nekih izvođača sasvim jasno vidjelo i čulo da se radi o playbacku, lagao bih da se svejedno nisam naježio kad bi na sekundu zaustavili glazbu, a publika jednoglasno zaurlala tekst.

Megadance Party 2024

Megadance Party 2024 /Matej Grgić

Takvi trenuci kolektivne euforije podsjetili su me da nisam na koncertu John Butler Tria ili na Bečkoj filharmoniji, već sam došao biti putnik na ovom brodu u boci koji je zaplovio za devedesete i, da nije bilo gomile mobitela, možda bi i povjerovao da smo stvarno kolektivno transportirani trideset godina u prošlost.

Nakon energičnog otvaranje Albine i Groovetastica, trenutak u kojem je pubika zaista eksplodirala je kad su Denis & Denis izašli na pozornicu, i od tada energija nije posustajala.

Bilo da se radilo o Šajeti koji je u 15 minuta odradio svojih 10 000 koraka za taj dan, Vlatki Pokos koja je ujedinila Arenu u pjevanju “Kad će taj petak”, Senni M koji je unatoč svojih sedamdeset godina izvodio koreografiju s plesačicama ili Coloniji i E.T.-u koji su na neki način bili headlineri, svi su donijeli ono nešto i izgledali kao da uistinu uživaju što su večeras tu.

Megadance Party 2024

Megadance Party 2024 /Matej Grgić

Međutim, možda i najveće postignuće večeri bila je demonstracija moći glazbe da prebrodi generacijski jaz, ujedini stare nostalgične fanove kojima je petak navečer obično rezerviran za kakav film ili mirno druženje s mlađim generacijama gladnima ritma i plesa, kojima je ovo vjerojatno bila prva prilika da iskuse zavodljivu moć cro-dancea iz prve ruke.

Ima nešto posebno, šarmantno, pa čak i inspirativno u tome kada na istih nekoliko kvadrata, s jednakim žarom i žestinom, plešu 40-i-nešto godišnjaci i grupica studenata, i teško mi je zamisliti mnogo žanrova ili događaja koji bi to mogli s ovom lakoćom postići.

S obzirom na golemu emocionalnu, ali i financijsku moć koju ima osjećaj nostalgije, cikličnu prirodu glazbenih trendova i činjenicu da mnogi od najvećih hitova unazad deset godina preuzimaju elemente iz osamdesetih sasvim je legitimno pitati se – je li došlo vrijeme i za veliki comeback devedesetih?

Tu raspravu ostavit ćemo za drugi put, a zasad pogledajte komadić atmosfere u našoj galeriji i procijenite sami.

Moglo bi Vas zanimati