22
svi
2023
Izvještaj

Sea Star Festival

Žestok The Prodigy, opaka Indira Paganotto, regionalni heroji i više od 42 000 posjetitelja

The Prodigy - Sea Star Festival 2023.

The Prodigy - Sea Star Festival 2023.

share

Drugog dana jubilarnoga petog Sea Star Festivala gužva je bila veća nego inače jer publika – koja je došla iz više od četrdeset zemalja svijeta – s velikim je nestrpljenjem iščekivala povratak grupe The Prodigy.

Legende elektroničke glazbe na istom su mjestu nastupili 2017. godine, na prvom festivalskom izdanju, koje se i dandanas prepričava. Ove godine, nažalost, bez ključnog člana, preminuloga Keitha Flinta, za čije mjesto ne postoji zamjena, a njegovu su prepoznatljivom vokalu odali posebnu počast tijekom produkcijski kompleksnog audio-vizualnog programa kakvom ovaj festival do sada nije svjedočio.

I da, praznina se itekako osjećala, premda su Maxim i Liam Howlett u pratnji gostujućih instrumentalista nastup odradili maksimalno profesionalno. I s najvećim hitovima grupe The Prodigy nema greške, sentiment je uvijek prisutan, a njihova je snaga bezvremenska.

The Prodigy - Sea Star Festival 2023.

The Prodigy – Sea Star Festival 2023.

Žestinu je dodatno naglasio impresivan light show koji je nadoknadio povremene padove energije zbog slabosti pojedinih live aranžmana, stoga je konačni dojam pozitivan, no ne i impresivan s glazbene strane. Otvorili su optimistično s “Breathe” te nastavili nizati hitove kao “Omen”, “Take Me to the Hospital”, “Firestarter” i “Smack My Bitch Up”, a to je bio samo dio presjeka uspješne dugogodišnje karijere koju su predstavili festivalskoj publici, dok je najveće je ovacije zaradio “Voodoo People” za vrijeme čije je izvedbe zavladao apsolutni kaos.

Zaključno – solidno i korektno, jer produkcija je nadmašila sva očekivanja te presudila za konačni pozitivan dojam. No, činjenica da ih publika i nije glasno pozvala na bis govori dovoljno.

Nastupiti na ovakvom mjestu i pred ovom količinom gledatelja predstavlja značajne trenutke u karijeri domaćih glazbenika koji se posebno potrude kako bi pružili ono najbolje od sebe. Tako je čast da zagriju publiku za britanske gigante dobio duo Krankšvester, često i rado viđeni gosti Sea Star Festivala.

Prostor ispred glavne pozornice za vrijeme njihova je nastupa bio dupkom pun, a publika je izvrsno reagirala na kratak, ali sladak presjek najvećih hitova. Sett i 3ki Stil odavali su dojam kao da svakodnevno nastupaju na pozornicama ove veličine te samouvjereno i iznimno precizno publici pružili uzvišeno duhovno iskustvo koje je, očekivano, doseglo vrhunac izvedbom pjesme “Gaber”. Scenografijom i specijalnim efektima nisu se mogli mjeriti s velikim Prodigyjem, ali nevjerojatnom energijom i perfekcionističkom izvedbom možda su čak i nadmašili svjetske velikane. Na svoj jedinstven, poetsko-pornografski način.

Priliku da po prvi put nastupe na glavnoj pozornici dobili su omiljeni Podočnjaci čija glazbena vizija i izvođačko umijeće još jednom potvrđuju kako je riječ o zvijezdama budućnosti domaće pop glazbe. Veliki izazov neustrašivo su prihvatili i odradili izvrstan posao te zaradili simpatije i onih koji se do tada nisu susretali s njihovim djelom.

Sea Star Festival 2023.

Sea Star Festival 2023.

Iznenadio je i Dzipsii, mladi beogradski glazbenik koji ništa ne prepušta slučaju te osim glazbene izvedbe izuzetnu pažnju pridaje scenskom performansu. Nevjerojatan talent koji se polako ali sigurno penje prema samom vrhu regionalne glazbene scene. Ako do sada već niste, za Dzipsiija ćete sigurno uskoro čuti.

Regionalne hip hop snage izredale su se druge večeri u Nautilus Areni. Miach u pratnji gitarista Jana Jakovljeva i DJ-a, inače izuzetno uspješnog producenta Lockrooma, bila je jako dobro raspoložena te vidno uživala u nastupu. I premda je na sceni nešto više od samo godinu dana, šira je publika dobro upoznata s njezinim pjesmama od kojih su neke redovan dio radijskog etera. Nedavno nominirana za nagradu Porin i dobitnica nagrade Cesarica, stvorila je izuzetno pozitivnu atmosferu, pokazala svoje kvalitete te pružila najbolje od svoje glazbe koja u live izvedbi uz formaciju gitara–DJ itekako dobro funkcionira.

Publici se premijerno u Hrvatskoj predstavila reperica Micka Lifa iz Srbije, no prava festivalska senzacija je Masayah, reperica iz Slovenije koja je oduševila nastupom. Nevjerojatno talentirana, izvrstan i uvjerljiv flow, tamnijeg vokala s blagom rašpom koji na trenutke podsjeća na Senidah, Masayah je veliko otkriće, reperica koja bi uskoro mogla zasjesti na vodeće mjesto svog žanra u regiji.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Glazba.hr (@glazba.hr.portal)

Dok je Krankšvester udarao na glavnoj pozornici, u Nautilus Areni su posao odradili samoprozvani party veterani. Grupa TTM pred prepunim je stadionom dočekana glasnim ovacijama dok su najvjerniji obožavatelji u prvim redovima glasno uzvikivali njihovo ime.

Lito je službeno počelo, a najbolji soundtrack za početak lita imaju upravo oni. Bez dlake na jeziku, uvijek britki i direktni, glasni u društveno angažiranim pjesmama jednako kao i u onima koje slave hedonizam. Bogo i Pari zarazili su publiku mediteranskom opuštenošću i životnom filozofijom „pomalo“, te prepustili ulogu party majstora mlađim kolegama, grupi Buntai i Ružnom Pačetu koji su dobili nezahvalni termin dok je na glavnoj pozornici žario i palio The Prodigy.

Ni njihovih obožavatelja nije nedostajalo, i to onom dijelu nove generacije slušatelja kojoj The Prodigy i nema veliko značenje. Dečki su svojim nastupom nagradili one najvjernije pruživši im vlastitu viziju dobroga festivalskog provoda.

Budući da je program u Nautilus Areni kasnio za službenom satnicom, za vrijeme kada je Grše trebao početi, na pozornicu su tek stali Fox i Surreal te tako na svoju slučajnu sreću nastupili pred dupkom punim ATP stadionom. No svojim nastupom nisu uspjeli zainteresirati publiku koja je nestrpljivo u velikoj gužvi iščekivala prvog u povijesti hrvatskog autora na vrhu Billboardove top ljestvice.

I dok je Fox nastojao odraditi što bolji nastup, nedostaci novijih pjesama bili su očiti te su njegovi stariji hitovi bili nešto bolje prihvaćeni; nadalje, Surreal se nikako nije uspio uklopiti i pridobiti pažnju publike, što su i sami primijetili, iznenađeno izjavivši usred pjesama: „Vidimo da i ovu pjesmu ne znate“.

Sea Star Festival 2023.

Sea Star Festival 2023.

No ništa ih nije spriječilo da nastup odrade do kraja, a kada je publika napokon dočekala svog heroja, u Nautilus Areni zavladala je potpuno drugačija atmosfera. Grše i El Maar ništa nisu prepustili slučaju, bio je to zaokružen nastup širokog dijapazona emocija i glazbenih stilova, jasan, konkretan i veoma snažan. Iz nastupa u nastup jasno je kako svako koncertno iskustvo Grše koristi za vlastiti izvođački napredak, a otvorenost prema svim žanrovima i hrabrost za eksperimentiranje omogućili su mu proboj na mainstream scenu te oblikovanje glazbene persone koja zasluženo i ponosno stoji u trenutno vodećem mjestu regionalnog hip hopa. “Mamma Mia” i “Sip” sada su apsolutni favoriti dok publika jako dobro poznaje i ostatak Gršina opusa. Nautilus Arena sada je za njega premala te bismo ga sljedeće godine svakako trebali gledati na glavnoj pozornici.

Program Nautilus Arene zatvorio je duo 30zona za koje publici nipošto nije nedostajalo energije, dok je glavnu pozornicu tresla nova techno superzvijezda Indira Paganotto. Odradila je nevjerojatan set, izuzetno žestok i raznolik te uspjela spojiti klasičnu, popularnu i narodnu glazbu u jednu žestoku elektroničku cjelinu koja je mnogobrojnu publiku držala na nogama do ranih jutarnjih sati.

Indira Paganotto - Sea Star Festival 2023.

Indira Paganotto – Sea Star Festival 2023.

Sunce je napokon obasjalo lagunu kada je DJ pult preuzela Lanna te tako zatvorila program petog Sea Star Festivala koji je još uvijek slavio na after partyju do podneva na Electric Waves pozornici, tik do morske obale, na kojoj su drugog dana nastupili Korak, Innaca, Kali, Bronski, Ian F i Marcel.

Iskustvo Sea Star Festivala još je jedne godine potpuno, a predviđa mu se i blistava budućnost. Bogat i raznolik program okupio je sve generacije slušatelja iz raznih krajeva svijeta, a kompletan doživljaj jedinstvene lokacije, impresivne produkcije i kvalitetne infrastrukture stavlja ga na svjetsku festivalsku mapu, ali i vodeću festivalsku poziciju u Hrvatskoj. Festivalska sezona službeno je otvorena, a pred konkurencijom je težak zadatak pokušati nadmašiti ovaj izuzetno zanimljiv koncept čijem se sljedećem izdanju već sada neizmjerno radujemo.

Moglo bi Vas zanimati