05
tra
2023
Izvještaj

Pub ponovno otvoren

Solidarno uz Barcu!: Priča o hibernaciji koja je pokazala da su rock i punk živi

Solidarno s Barcom! / Mihael Milić

Solidarno s Barcom! / Mihael Milić

share

Solidarno uz Barcu! je akcija pokrenuta prije nekoliko tjedana nakon nenadanog zatvaranja osječkog Barcelona Puba na mjesec dana. Inicijativa je prešla i granice Hrvatske, a kultno mjesto je ponovno otvoreno u velikom stilu. 

Barcelona Pub mjesto je koje je u već nekoliko navrata bilo protagonist mojih priča iz Osijeka, uvijek povodom nekog izuzetno pozitivnog događaja, važnog za kulturu i zajednicu. Ona djeluje kao dobri duh alternativne osječke scene, a poznati su po neusporedivom gostoprimstvu, tome što djeluju kao produžetak dnevnog boravka za mnoge njegove pohodnike, kao mjesto koje je u zadnjih nekoliko mjeseci svaki vikend nudilo izrazito kvalitetan program – što glazbeni ili filmski, što kvizaški, kao i razna gostovanja – svaki od njih besplatan.

7. ožujka dočekala nas je poražavajuća vijest o nalogu za zatvaranje Barcelona Puba na trideset dana nakon nemilih događaja jedne subote. Prenosim najvažnije iz izjave koju je senat Barcelone dao povodom nje:

„Sve češći dolasci policije u udarnim terminima vikendima i postupanje po ‘anonimnim’ prijavama svoju je kulminaciju dobilo prošle subote kada je svirku novosadskih prijatelja iz benda De Limanos naprasito prekinuo dolazak raznoraznih inspekcija u pratnji policije. Sve ovo zvuči kao suluda teorija zavjere Ilije Čvorovića, no jasno je kao dan da se takve stvari ne događaju slučajno, već je ovdje riječ o vješto smišljenom i ciljanom podmetanju noge i miniranju tuđeg rada! Tko, kad, kako i zašto… Ne znamo, niti ćemo se time ovdje baviti“, napisali su iz Barcelone na svojim mrežama.

Solidarno s Barcom! / Mihael Milić

„Ono što ostaje kao posljedica minulog vikenda su potresne činjenice; utvrđene raznorazne sitne nepravilnosti u radu kluba po dobrom starom hrvatskom ‘FT1P’ principu koji vlasnike Barce ostavljaju u nemalim financijskim troškovima, iščekivanju suda za još onih drugih ‘FT1P’ regulativa i najžalosnije – zabranom rada na trideset dana, efektivno od ovog petka, 10. ožujka! Koliko god se Osijek na službenoj razini pokušava prikazati i pozicionirati kao urbano središte regije s dubokim srednjoeuropskim duhom i kulturnim nasljeđem, čini se kako je ipak mainstream ovoga grada nešto sasvim suprotno. Konstantno podmetanje nogu urbanim supkulturama kojemu svjedočimo, uz kulminaciju spomenutih događaja oko Barce, dokaz su ovoj tezi“, objavili su uz vijest o zatvaranju na mjesec dana.

Solidarno uz Barcu!

Vijest je odjeknula poput bombe, a kolateralne žrtve ovog događaja momentalno su se ujedinile da učine ono što mogu i saniraju štetu – odluka je jasna, kao što je i jasno da njoj nema izmjene, no to ne znači da ćemo okrenuti i drugi obraz. Na svoju zadnju radnu večer Barcelonini predstavnici pozvali su sve svoje pratitelje i njihovu širu rodbinu na oproštajnu zabavu –Pankparti. U istom mahu uhvatila se i parola Solidarno uz Barcu!, no teško je u tim trenutcima bilo i zamisliti u što će ona prerasti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Barcelona pub Osijek (@barcelonapubosijek)

Tog je četvrtka Barcina garda standardno popunila sva sjedeća i stajaća mjesta unutar i oko lokala, isprativši prkosno i ponosno svoju bazu u mjesec dana hibernacije. Vjerujem da se tih dana činilo da ćemo uz odmor i predah odrobijati njih trideset do ponovnog susreta, no odmor se nije pojavio ni na vidiku – Solidarno uz Barcu! preraslo je u trilogijski mirni (na momente malo manje mirni) prosvjed protiv štete koja je Barci učinjena. Tako se idući nastavak zakuhao inicijativom De Limanosa, novosadskog punk benda koji je izvjesnoga tragikomičnog vikenda svirao u Barcelona Pubu, a njihov je nastup bio jedan glavnih razloga ovakvom raspletu događaja – obje su stranke dobile drakonske kazne jer „nisu imali radnu dozvolu“, na događaju na kojem nije bilo nikakvih naknadi, nije se plaćao ulaz te je sviranje bilo pro bono. Par dana poslije na svom profilu objavili su sliku stožerskog sastanka pred zgradom MUP-a, a uz nju poručili da je najvažnije u ovim trenutcima pomoći Barci i sceni jer su obje primile udarac ispod pojasa. Nije im dugo trebalo da za to nađu način – vlastitom su inicijativom organizirali drugi dio programa Solidarno uz Barcu!, ni manje ni više – u Novom Sadu.

Događaj je organiziran u Ateljeu na Petrovaradinu, a Barcelonini predstavnici su bili oduševljeni idejom te su se zaputili preko granice. Solidarnosti su se pridružili te odlučili nastupati i Killo Killo Banda, Neuspeh, First Flame i Shopliftersi, a kolovođa afterpartyja bio je DJ Migelito, član benda Vršnjačko nasilje. Ova priča nastavlja se u tragikomičnoj maniri Montyja Pythona – u prostoru se Ateljea dogodila provala te je ukradena sva oprema pripremljena za događaj. Ipak, sva nesreća ovog svijeta nije uspjela slomiti odlučnost i zajedništvo koji su ostali nepoljuljani – nova oprema se nabavila reorganizacijom te je događaj odrađen onako kao je i bio zamišljen.

Solidarno s Barcom! / Mihael Milić

Solidarno s Barcom! / Mihael Milić

Ova već vrlo zanimljiva priča prepuna bizarnih anegdota ipak doživljava eskalaciju u trećoj rundi. Posljednja edicija Solidarno uz Barcu! održana je u osječkom Epicu na vikend koji je ispratio ožujak i dočekao travanj. Petak je bio rezerviran za kolektivno punk rock slavlje s nastupima bendova Galanthus, Tarzan u Dunsflaši, Kriva Istina te dva osječka aduta, Debeli Precjednik i Praxitens. Svaki od njih svirao je bez naknade, a svi prihodi od ulaznica usmjereni su na saniranje astronomske novčane kazne koju je Barcelona dužna platiti.

Ništa bez Epica

Obećavam da ću uskoro pisati o nečemu što nema veze s Epicom. Sad kada smo to riješili – ja u Epicu NIKADA u svom životu nisam vidjela ovoliko ljudi, a broj mojih noćnih izleta tamo tijekom godina stvarno nije za pohvalu. Pada kiša, petak je oko 22 sata, a ispred Epica su dignuti veliki suncobrani, ispod njih izdaleka izgleda kao hrpa sardina, a izbliza ljudi. Kada sam ušla unutra, vilicu sam morala manualno vratiti na mjesto, koliko je otežala od šoka. Zatečeni prizor činio se kao anomalija u vremenu i prostoru – prvo sam se zapitala djeluje li prelazak preko praga kluba večeras kao vremeplov – irokeze, kožnjaci i gola ljudska koža; pa ljudi, punk i rock su živi!? Klub je dupkom pun, atmosfera je neviđena, a prije početka samog događaja ispred Epica se kuhao i grah na koji su bili svi pozvani. Nikada do sada nisam svjedočila ujedinjenju ovoliko glava za isti cilj, a sada mi je neugodno priznati da sam u više navrata pomislila kako ovakva okupljanja pripadaju nekim drugim vremenima, i da u našima nisu ostvariva. Dugo mi nije bilo ovoliko drago uvjeriti se da sam u krivu u vezi nečega. U petak smo imali priliku svjedočiti apsolutnom trijumfu osječke alternativne glazbene scene.

Solidarno s Barcom! / Mihael Milić

Praxitense prvi put slušam uživo te mi momentalno postaje popuno jasna aura kulta oko njih. Ovaj donjogradski bend definirao je neka sretnija vremena osječke glazbene scene, a istu su i predstavljali nizom nastupa diljem države i šire. Neuhvatljiv je za jednostruko žanrovsko deklariranje, no moguće ga je pobliže označiti kao synth-pop-svašta bi se ovdje još moglo dodati-punk bend, a gledajući ih na sceni prenijeli su mi vibre Joy Divisiona. Debeli Precjednik s publikom ima posebnu ljubavnu aferu koju ni malo ne pokušavaju sakriti. Koca i ostatak VBK ekipe miljenici su i anđeli čuvari lokalne scene pa na njihovim nastupima bode u oči ograda koja ih razdvaja od publike, koliko su s njom sjedinjeni.

Odlični b2b-ovi

Posjećenost druge večeri bila je desetkovana spram prve, na moje olakšanje, jer koliko god je jučerašnji prizor bio nevjerojatan, oko šanka je bila borba za život. Ovakvi omjeri nisu začuđujući jer se program kao subotnji često može uhvatiti, a isto se ne može reći za situaciju od petka. Subotnji program je zamišljen da od opuštenog plesnjaka preraste u rejv kako večer odmiče s osam DJ-eva u četiri seta: Vladimir Božić b2b Marba, DJGK b2b Phrasal, Xenex b2b Eleanor i za one koji do tada prežive, Recoil b2b Tom Spock. Drugi set po redu bio je prijelomna točka u ovoj formuli, ali i moj osobni favorit jer su se DJGK i Phrasal pokazali kao jako dobra kombinacija – i jedan i drugi vrlo slobodni ritmično i melodijski, bez puritanskog ograničenja unutar određenog podžanra. Nakon njih komandu su preuzeli ambasadori ozbiljnog techna te su lepršave i razigrane ritmove zamijenili reski i jednostavni, ali duboko odzvanjajući zvukovi. Drugu večer (možda ih se u prvoj samo slabije primijetilo zbog onolike gužve) posjetili su dosta agresivni i gladni policajci u civilu koji su, izgleda, morali doći držati svoju frontu, jer je nedopustivo dozvoliti zabavu i trijumf ovakvih razmjera samo kilometar dalje od originalne adrese Barcelona Puba.

Solidarno s Barcom! / Mihael Milić

Solidarno s Barcom! / Mihael Milić

Ovako završava priča kada se ne dopusti trećoj stranci i opresiji da presudi i zapečati kraj. On je možda u pozadini ostao isti, ali ovaj ga je serijal događaja do neprepoznatljivosti izobličio sa zanesenim ujedinjenjem cijele gradske scene, ali i šire. Onih dugih trideset dana bez rada uskoro su odbrojeni, a sada se čine da su prošli u treptaju oka jer smo itekako bili okupirani za ovo vrijeme. Ne diraj lava dok spava, još je uvijek aktualna izreka, kao i pitanje – tko je lav u priči?

 

Moglo bi Vas zanimati