18
ožu
2024
Priče

KOLEKCIJA HITOVA

10 evergreena koje potpisuje Miroslav Rus

Miroslav rus

Miroslav Rus autor je niza velikih hrvatskih hitova / Foto: Hrvoje Banić

share

Od početka svoje karijere Miroslav Rus je pustio da njegov rad govori i o njemu. Sretno je svojim glazbenim meandrima puštao da mu plove stihovi a publika na ušću to je vrlo dobro prepoznala. Predstavljamo 10 pjesama u kojima je ostavio autorski pečat

 

ITD band: Sonja

Rusov matični bend u kome je on imao glavnu autorsku ulogu u komercijalnom smislu ipak je najdalje dobacio s dva prepjeva, oba objavljena na drugom albumu benda Plavi vojnik iz 1985. Prvi je “Rođen u Zagrebu”, prepjeva naslovne pjesme albuma Brucea Springsteena “Born in the USA”, a drugi je “Sonja”, skladba za koju su mnogi mislili da je original ITD banda. Pjesma se u originalnu zove “I’d Love You to Want Me”, a 1972. snimio ju je američki kantautor Lobo.

ITD bend / Crvena jabuka / Željko Bebek: Lagano umirem u tvome sjećanju

Skladbu “Lagano umirem (u tvome sjećanju)” ITD bend je snimio na svome trećem albumu Skidam te pogledom na kojem je svoj doprinos dao i poznati engleski gitarist Albert Lee. Pjesma je kasnije doživjela dvije obrade. U svoj repertoar uvrstili su je i Crvena jabuka i Željko Bebek, a u nazivu obrada izgubile su se zagrade.Toše Proeski / Gazde / Miroslav Rus: Još i danas zamiriši trešnja

Instantni evergreen Miroslava Rusa snimljen je u čak tri verzije. U tamburaškom aranžmanu Gazde su postigle široku prepoznatljivost, no Toše Proeski pjesmi je udahnuo izvanserijski vokalni touch i u pop-verziji skladba je postala ultimativni hit. Manje je poznato da je na svome jedinom solo-albumu iz 2000. godine Ima kurvi, nema para ovu pjesmu snimio i njezin autor.Toše Proeski: Igra bez granica

Naslovna pjesma sedmog albuma Toše Proeskog ima osobito mjesto u pjesmarici Miroslava Rusa. Na njoj su se uistinu ujedinile njegove autorske silnice s vrhunskom vokalnom interpretacijom Toše Proeskog. Pjesma je 2007. godine postala veliki hit i ostala je mnogima u sjećanju te postala evergreen.

Massimo: Samo jedan dan

Massimova solistička karijera započela je 1987. s albumom Stranac u noći s većinom pjesama koje potpisuje Zrinko Tutić. Album sadrži nekoliko obrada, no najveći hit bio je “Samo jedan dan”, Zrinko Tutić prepoznao je veliki tekstopisački dar Miroslava Rusa i pozvao ga je da na njegovu melodiju složi stihove što je on gotovo instantno i napravio.

Novi fosili: Samo navika

Na posljednjem studijskom albumu postave Novih fosila sa Sanjom Doležal kao pjevačicom Djeca ljubavi, bend je odlučio angažirati i Miroslava Rusa kao tekstopisca i on je napisao četiri skladbe. Na pjesmi “Samo navika” vodeće vokale ima Rajko Dujmić i premda skladba nije postala hit kao naslovna pjesma, urezala se u srca fanova.

Željko Bebek: Dabogda te voda odnijela

Jedna od stožernih pjesama u solističkoj karijeri Željka Bebeka je “Dabogda te voda odnijela”, skladba koja otvara i njegovu kolekciju najvećih hitova. Skladba je objavljena na njegovom albumu … karmin, pjesma i rakija, a zanimljivo je da na promotivnom singlu stavljena na B-stranu, no postigla je mnogo veći uspjeh od pjesme na A-strani “Šta će ti biti”.

Nina Badrić: Još i sad

Miroslav Rus je tijekom karijere surađivao s mnogim glazbenicima, ali i skladateljima i tekstopiscima. Za veliki hit Nine Badrić “Još i sad” glazbu je napisao Ilan Kabiljo, no tekst potpisuje pomalo neuobičajen tercet – uz samu Ninu i Antu Pecotića, tekst supotpisuje upravo Miroslav Rus, što je bio i jedini njegov doprinos na albumu Unique.

Crvena jabuka: Stižu me sjećanja

Obnovljena Crvena jabuka je 1997. objavila album Svijet je lopta šarena, a na njemu je Miroslav Rus bio zastupljen s dvije pjesme. Jedna od te dvije – “Stižu me sjećanja” postao je veliki hit benda i redovito je kasnije uvrštavan na kompilacije i antologije Crvene jabuke. Druga pjesma koju je napisao Rus na tom albumu Crvene jabuke je “Reci mi”.

Baruni: Neka pati koga smeta, Hrvatska je prvak svijeta

Sportska budnica Baruna rado je pjevana u sportskim arenama, na stadionima, ali i izvan njih. Pjesmu su Baruni snimili uoči Svjetskoga nogometnog prvenstva u nogometu 1988. kad je reprezentacija predvođena Ćirom Blaževićem osvojila treće mjesto. Kasnije je Rus za Barune napisao još jednu sportsku skladbu – “Ovo je najbolji tim”.

Moglo bi Vas zanimati