15
tra
2022
Priče

Deset pjesama Cro sacro scene s korizmenom temom

Cro sacro

Popularna duhovna glazba

share

Teško je bilo odabrati samo deset skladbi popularne duhovne glazbe jer takvih u šezdesetak godina postojanja Cro sacro scene ima na pretek. Ipak, evo našeg izbora

Korizmene pjesme govore o pokori i obraćenju te o muci i smrti Isusa Krista, nalazimo ih već u Pavlinskoj pjesmarici iz 1644. a  posebice u pjesmarici Cithara Octochorda u sva tri izdanja (1701., 1723. i 1757. godine).

Danas postoji oko četrdesetak korizmenih pjesama a najčešće se izvodi njih petnaestak: “Prosti moj Bože”, “Ja se kajem”, “Milosti je čas”, “Narode moj ljubljeni”, “Svaka duša”, “O Isuse ja spoznajem”, “Sretnih li vas”, “Isuse naš”, “Stala plačuć tužna mati”, “Stala majka pod raspelom”, “Cjelit ću Gospodine”, “Čuj Stvoritelju milostiv”, “Milosrdan je i milostiv Gospodin”, “Počinje se strašna muka”…

Međutim, ne moramo se samo hvaliti bogatom prošlošću pučkih korizmenih pjesama, i danas mnogi hrvatski autori pišu skladbe u korizmenom duhu. Ovo se ne odnosi samo na skladatelje ozbiljne, nego i popularne duhovne glazbe.

 

Matrheus – “Pieta” (MF 2009.)

Pjesmu “Pieta” napisala je Sandra Lovrinčević, voditeljica sastava Matheus iz Bizovca dok je  aranžman djelo Željka Nikolina u čijem je studiju pjesma snimana. Dugogodišnji glavni vokal u Matheusu bila je Adriana Baković koja je nešto kasnije zaplivala vodama pop-glazbe. Pjesma je izvedena na Marija festu 2009. godine.

 

Fides – “Tvoj crveni plašt” (UF 2002.)

Skladbom “Tvoj crveni plašt” grupa Fides predstavila se na Uskrs festu 2002. godine i osvojila prvu nagradu stručnog žirija. Tekst i glazbu potpisuje Arijana Meštrović a aranžman Toni Eterović. Tekst ima duboku teološku snagu, glazba skladan melodijski niz a aranžman skladbi daje uzvišenost. Pjesma “Tvoj crveni plašt” vrlo su brzo prihvatili mnogi sastavi i zajednica mladih koji ju u vrijeme korizme izvode na misnim slavljima a covere pjesme “Tvoj crveni plašt” snimili su Nikolina Pinko te Papa band.

 

Emanuel feat. Ante Gelo & Dražen Pavin – “Svake slave dostojan” (2016.)

Pjesma “Svake slave dostojan” za koju je tekst i glazbu napisao Dražen Pavin ima nekoliko krasnih obrada. Dvije su u izvedbi grupe Emanuel: jedna s orkestralnim aranžmanom Gorana Kovačića te druga minimalistička koju uz krasne vokale Domagoja i Franciske koje na gitarama prate Dražen Pavin te Ante Gelo. Na koncertu Progledaj srcem 2018.pjesmu “Svake slave dostojan” je u prepunoj dvorani Cibona izvela Mia Dimšić.

 

Hanna Pölhe – “Srce mog Kralja” (2019.)

Pjesma “Srce mog Kralja” jedna od onih pjesama koja liječi dušu i tijelo. Barem tako kažu oni koji su slušali više puta. Tekst koji je prožet dubokom vjerom i glazbu koja je izrasla iz molitve potpisuje Hanna Pölhe dok je aranžman djelo Lovre Kneževića. Pjesmi dodatni čar daje i spot koji je sniman u njemačkom samostanu regularnih kanonika sv. Augustina u Maria Bronnenu i Reichersbergu.

 

Davor Terzić i Iva Jelić – “Četvrta postaja” (MF 2006.)

Rovinjski kantautor Davor Terzić autor je teksta i glazbe skladbe “Četvrta postaja” koja predstavlja jednu od postaja Isusovog križnog puta u kojoj On susreće svoju Majku. Pjesma je izvedena na Marija festu 2006. godine Davoru se u izvedbi pridružila Iva Jelić. Krasan aranžman napravio je Olja Dešić.

 

Giorgia Palić i Zvonko Palić Jonathan – “Dok sve plaćaš Golgotom” (2009.)

Još jedan korizmeni duet. Pjesmu “Dok sve plaćaš Golgotom” izvode Giorgia Palić i Zvonko Palić Jonatan. Inače pjesma je autorsko je djelo obitelji Palić. Glazbu je napisao Zvonko Palić Jonatan a glazbu njegova supruga Sanja Pičuljan Palić. Pjesma je u maniri rock balade za što je zaslužan ne samo gitarom, nego i aranžmanom Marijan Brkić.

 

RiM – “Žena pod križem” (2014.)

“Žena pod križem” govori o Isusovoj majci pod križem ali i o današnjim majkama koji stoje uz križeve svoje djece. Pjesmu je skladao potpisnik, a snimila grupa Alfa na svom albumu Žedan kamen (1990.). Novo ruho pjesmi “Žena pod križem” udahnula je grupa RiM kojoj je u aranžmanu pripomogao Ante Gelo. Pjesma je vrlo brzo prihvaćena te se do danas u korizmenom vremenu nalazi na misnom repertoaru mnogih sastava širom Lijepe naše, BiH i dijaspore. I na YouTubeu ima postoji desetak cover verzija te pjesme.

 

Veritas feat. Davor Erceg – “Pod drvom raspela” (1981.)

Još jedna rock balada našla je svoje mjesto među deset odabranih skladbi korizmene tematike. Riječ je o skladbi “Pod drvom raspela” koju je napisao Ivo Škerlj za grupe Veritas iz Dubrovnika. Solist u skladbi jedan od vrhunskih hrvatskih pjevača koji je svoju pjevačku karijeru započeo u tom bandu. On je pok. Davor Erceg. Pjesma se nalazi na njihovom prvom albumu Tražiš li mir objavljenom 1981. godine. Riječ je o iznimnoj rock-baladi u kojoj je do izražaja došao Davorov pjevački talent koji je kasnije još više zasjao u grupama Crna udovica, Big Blue, Andromeda te na samostalnim izdanjima.

 

Vlč. Ljubo Vuković i Credo – “Smiluj mi se, Bože” (BF 2010.)

Svećenik, župnik Ljubo Vuković snimio je nekoliko skladbi korizmene tematike. Među njima su “Pod križem” (Ljubo Vuković – Iva Noršić – Dražen Pavin) s kojom je nastupio na Marija festu 2010., skladba Danijela Trubića “A kakav sam ja” snimljena 2019. te “Smiluj mi se Bože” koju je na tekst psalma 51 uglazbio sam izvođač vlč. Ljubo Vuković. Aranžman isprepleten elementima gregorijanskog korala načinio je Slađan Turković a skladbu je na Bono festu 2010. izveo autor Ljubo Vuković u pratnji svog zbora mladih Credo.

 

Danijel Damjanović feat. vlč. Josip Mašina – “Bože moj, zašto si me ostavio” (2022.)

Ove godine snimljena je skladba “Bože moj, zašto si me ostavio” porečkog skladatelja, glazbenika i producenta Danijela Damjanovića, široj glazbenoj javnosti poznatog kao gitarista vrlo perspektivne grupe Kultura koja je 1999. godine dobila Porina za debitanta godine. U glazbeno duhovne vode kreće 2001. kada s Anđelom Jelinčić i Kristinom Jurman (bivšim članicama Putokaza i Puta) pokreće grupu Poklon s kojom 201. godine objavljuje eponimni dvostruki album. Ovom skladbom, u kojoj se kao glavni vokal pojavljuje svećenik Josip Mašina, Danijel pokreće novi projekt Psalmi na kome će snimiti 21 uglazbljeni psalam.

Moglo bi Vas zanimati